Treningstrendene for 2017

by Monica Øien

Hvert år spekuleres det i de nye treningstrendene. «The American College of Sports Medicine» er verdens mektigste sports – og treningsforsknings organisasjon, og de har listet opp 10 trender de tror vil sette standard for våre treningsopplevelser i 2017. Det er ikke sikkert du er enig, men jeg har valgt meg en favoritt blant disse som jeg avslører lengre nede, men først vil jeg at du skal gjøre deg opp en mening.

IMG_4782

Å følge sin egen bevegelse er kanskje viktigere enn trendene, men der der for å inspirere oss

1. Bærbar teknologi

På toppen av listen finner man treningsgadgets, skrittellere og hjertemonitorer. Markedet eksploderer og det er ikke noe tegn på at dette skal snu. Faktisk så forventer man at man runder 4 milliarder $ i løpet 2017.

Men dersom du bruker bærbar teknologi for å slanke deg bør du kanskje tenke deg om. En nylig undersøkelse der to overvektige grupper mennesker testet et trenings- og diett opplegg viste det seg at gruppen uten fitness målere gikk mest ned i vekt. Dette kan selvsagt skyldes at man overbelønnet seg selv når man fikk gode målbare resultater, eller at man mistet motet på grunn av målingene.

Telefonen er super for å måle forskjellige resultater og får å jobbe mot dine treningsmål.  Men ACSM advarer også om bruk av teknologiske dupeditter, på grunn av stråling, stress, hodepine, bruk av skjerm med lys like før sengetid påvirker søvn negativt.. så vær varsom mht bruken.

apple-watch-breathe

Treningsgadgets kan være både bra og dårlig, men en trend er det!

2. Kroppsvekt og Bodysculpting trening

På andreplassen ligger trening med egen kroppsvekt,ikke overraskende. Du trenger ikke fancy utstyr, dyre medlemskap eller store saler for å bevege deg. Du trenger deg selv og en anelse kreativitet. Det fine med kroppsvekts trening er at du øker muskelmassen uten å nødvendigvis øke kroppsvolumet særlig. Det finnes et stort tilbud av variasjoner, sjekk for eksempel denne push -up planen jeg laget tidligere i høst:

6 ukers Pushup Plan

3. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Kanskje fordi vi alle sliter med å finne tid nok til å trene så er HIIT trening på full fart tilbake som en supereffektiv treningsform. I stedet for å bruke lang tid på å løpemed moderat fart, kan du kjøre HIIT runder med maksimal puls. Du vil også brenne mer kalorier på 20-30 minutter enn du ville gjøre på en lengre løpetur. HIIT er supert fordi de korte øktene kan man mentalt forberede seg på, samtidig bygger du utholdenhet på sikt. ACSM har gjort en undersøkelse som viser at etter kun 2 måneder ville syklister for eksempel kunne sykle dobbelt så langt. Her har jeg laget et trappetreningsprogram. Om du velger å droppe styrkeøvelsene i «pausene» kan du vente 30 sekunder å løpe opp igjen. Sett deg et mål om ca 20-30 minutters trening.

trappetrening

img_6274

Trappetrening er supert.

4. Personlig Trener

Det å jobbe one to one – med en personlig trener kan være en utmerket måte å få skreddersydd dine egne program som passer akkurat for deg. Også for å hjelpe deg å sette deg personlige mål. Jeg jobber stadig med en PT for å finjustere og lære om min egen trening. En annen ting er at når man jobber med en PT føler man ansvar for å møte opp samt at det påvirker oss til egentrening. Det er viktig å finne en sertifisert instruktør som forstår og respekterer dine ønsker, og hjelper deg å definere dine mål.

Noen ting å tenke på når du velger PT: utdannelse, erfaring , personlighet, treningsfilosofi, spesialitet, pris, tilgjengelighet, rykte, beliggenhet, progress

5. Styrke Trening

Det er mange som søker stryketrening, både fordi det gir raske resultater og fordi det er nyttig trening for benmassen. Stryketrening hjelper oss å vedlikeholde og bygge muskelmasse, øker metabolismen, reduserer fett og hjelper å brenne kalorier selv i timene etter at du har trent. Her gir jeg deg en klasse jeg har gjort for www.webtrening.no – en effektiv og rask klasse:

 

6. Venne-gruppetrening

Dersom du trener alene kan 2017 bli det året du tester dine egne grenser. Gruppetrening slår nemlig an til å bli en stor hit. Det å trene med en venn og ta med og kanskje sammen definere noen mål vil gjøre deg mer fokusert og forpliktet til arbeidet. Enda en undersøkelse viser at folk som trener sammen med en venn øker treningstid brukt med 100%. Så ta med deg en venn neste gang du skal på trening og sett dere mål sammen.

IMG_4383

Hvorfor ikke bytte ut kaffedate med en treningsdate med venninnen din?

 

7. Trening som medisin

Dette er også mitt personlige motto. Jeg tenker at trening er din egentid der du vier kropp og sjel oppmerksomhet, finner din plass og slipper fra deg ansvar fra andre forpliktelser. Daglig trening vil påvirke humøret ditt, helsen din, søvnen din, hukommelsen din… Trening skulle vært på blå respekt, en daglig plikt og alle arbeidsgivere burde tenkt at dette er en klok investering i sine ansatte.

Om du vil lese mine tanker:

Ditt nye treningsmantra – hver dag

img_6078

En liten økt hjemme gjør underverker for den generelle helsen din.

 

8. Yoga

Yoga holder seg ikke overraskende på topp 10 listen. Det er ikke så rart fordi det er mange helsefordeler med yoga. Man kan trene yoga både for å redusere stress og uro, det påvirker søvnen og fordøyelsen. Jeg personlig ville nok også tenkt at pilates er i samme kategori. Jeg har laget en blogg over forskjellene, så om du ønsker å finne ut hva som passer for deg kan du lese her:

https://monicaoien.no/2016/08/08/pilates-vs-yoga/

dsc_4830

Ryan Besler slapper av mens jeg avstresser rygg

9. Treningskunnskap for Personlig vekst

Denne trenden referer til mennesker som oppsøker trening for å lære enda mer og som stiller større krav til instruktørene. De bør ha studert kinesologi, fysiologi, ernæring og vitenskap. Men mange søker fagfolk også fordi de er interessert i egen helse også. De leser bøker om trening, ernæring, kropp og rygg. Noen leser for å kunne vite hva man skal gjøre om en skade oppstår. Det å lære mest mulig om egen kropp og trening er en stor trend i 2017 fordi stadig flere ønsker kunnskap om mat, trening, anatomi for å leve et sunt liv med overskudd og fri fra smerter.

img_8492

Kunnskap er nøkkelen til en sunn livsstil

10. Trening og vektreduksjon

Trening er viktig, men den går hånd i hånd med maten du spiser. Denne trenden går ut på å kombinere disse to, og sørge for å finne en så interessant treningsform at du ikke slutter. Mange ønsker små personlige sentre der man føler man får personlig oppfølging både på trening og kosthold.

Boutique Fitness Studios

 

Personlig liker jeg best punkt nummer 7. Fordi jeg tror at trening gir et overskudd, ikke overdreven og hysterisk trening, men en bevegelse som gjør deg godt og som gir helsefordeler. Det trenger ikke å være lange økter, men daglige økter. Min filosofi er at 10 minutter daglig trening hjemme eller på kontoret er bedre for den generelle helsen enn skippertak 1 og 2 ganger i uken. Trening skal gi deg glede og overskudd. Det skal føles like viktig som å dusje og å pusse tenner. Da er trening blitt «metime» – en sunn oppmerksomhet du vier til deg selv!

Klem fra Monica

Klær på noen av bildene jeg er på er fra @casalltraining

Noen av bildene er fra @maxoienbarel

Kilder: http://www.acsm.org

Du kan også like...

2 comments

Trude 27. desember 2016 - 10:03

Kjempekjekt å lese:-)

Reply
Monica Øien 27. desember 2016 - 17:37

Takk Trude!!!

Reply

Leave a Comment