Pilates vs Yoga

by Monica Øien
Hva er egentlig forskjellen på Pilates og Yoga? Mange nye kunder som kontakter meg stiller seg dette spørsmålet, og mange jeg møter rundt omkring tror at jeg er «hun der yoga dama». Jeg skjønner godt at det hersker en del forvirring her. Selv startet jeg med Yoga sent på 90 -tallet hos Jon Otterbeck i Bogstadveien. Jeg startet fordi jeg hadde endel stress i meg og søkte ro og meditasjon. Yogaen var på denne tiden godt etablert i Oslo og særlig innen meditasjonsmiljøer. Pilates var ikke så enkelt å finne og derfor begynte jeg først å trene Pilates gjennom DVD-er fra USA, deretter tok jeg kurs utenlands og så sent som i 2002 fant jeg Pilates i Norge. Min partner Rikke Schillinger var supertidlig ute da hun åpnet der hun dengang kalte Pilates Room i 2003.
IMG_1861

Rikke Schillinger var tidlig ute da hun åpnet Pilatesroom i 2003

 

Men altså: Hva er forskjellen?

Yogaens hensikt er å forene hode, kropp og sjel. I Yoga ser man hode og kropp som en helhet, og teknikkene kan bli brukt til å heale kroppen, men også til å oppnå mental balanse. Derfor anses yogaen å være en terapeutisk treningsform. I tillegg gir yogaen deg mer fleksibilitet og hjelper deg å redusere stress. Som nevnt var det stress i kroppen som førte meg til yoga – i tillegg til at jeg slet med ryggen.

I Yoga utfører man de fleste øvelsene på en tynn matte og bruker kun kroppens vekt som motstand. Det krever tilstedeværelse og fokus å kunne flyte gjennom de ulike øvelsene. Øvelsene er ikke i utgangspunktet treningsøvelser men posisjoner som er laget for forskjellige behov kroppen har.

IMG_2985

Yoga klasse med Tonje og Casall Norge på Eco-Cult

 

Pilates har nok mange tilsvarende mål når det gjelder det mentale, men hovedforskjellen mellom Pilates og Yoga er at i tillegg til mattetrening benytter vi også endel forskjellige apparat i Pilates. Pilates jobber med hele kroppen i tillegg til hode og sjel. Fokuset er i core – området – det er fordi vi ønsker at resten av kroppen skal bevege seg fritt. Resultatet er da en sterkere kropp både fra innsiden og på utisden. Når man trener Pilates balanserer man mellom styrke og fleksibilitet – i praksis betyr det at du for eksempel strekker den ene siden av midjen i en øvelse mens du styrker opp den motsatte. Slik bygger man sterkere og «lengre» muskler.

Mange liker å kombinere Yoga med Pilates for å få det beste fra begge verdener. Men min opplevelse er at de fleste heller mer til den ene eller den andre. Personlig elsker jeg utfordringene treningen i Pilates gir meg og foretrekker det, samtidig kan jeg føle at nervesystemet roes godt ned og kjenne meg avspent etter en klassisk Yoga time.

Så hvordan kan du best velge det som passer for deg?

Dersom du ønsker å komme i gang med trening eller lære deg noe nytt er det et par ting du kan spørre deg selv om for å få det beste svaret på hva som passer deg. For husk at det du kommer til å velge vil bli endel av din livsstil og hverdag kanskje i lang tid fremover. Så jeg oppfordrer deg til å være bevisst på hva du vil og trenger og klargjør for deg selv hvilke resultater du er ute etter. Her er et par punkter til inspirasjon:

  1. Yoga kan hjelpe deg å redusere stress i livet ettersom den jobber både med det mentale og med kroppen. Pusteteknikken i Yoga hjelper deg å finne ro og avslapning ved å sende pusten til ulike steder i kroppen der du opplever stress.
  2. Pilates pusten er anerledes og brukes mer for å lade musklene med energi for å jobbe effektivt. Ved å fokusere på pusten øker du oksygenopptaket i kroppen, pusten transporteres til muskelene og de blir mer avslappet.
  3. Magemuskler kan trenes både i Yoga og Pilates, men det er mer intense øvelser innen for Pilates og resultatene er ofte mer raske og synlige der enn i Yoga.
  4. Har du vondt i ryggen er både Yoga og Pilates bra. Men det er noen mer utfordrende øvelser i Yoga der du bør være varsom dersom du har ryggplager. I værste fall kan du få mer ryggplager av Yoga. Men Yoga læreren vil gi gode og personlige råd til dersom du sliter med ryggplager.
  5. Ønsker du mer fleksibilitet er Yoga perfekt, du vil fort bli mykere og leddene strekkes. I Pilates fokuserer man mer på muskelavspenning der disse er stive samtidig som man styrker musklene.
  6. Både Yoga og Pilates toner alle kroppens muskler. Ønsker du å brenne mer kalorier er det nok litt mer cardio innenfor Pilates i de klassene der du benytter maskiner.
IMG_1879

Reformer og Pilatesring

IMG_1855

Planke på Reformeren

Håper disse refleksjonene ga deg litt mer forståelse. Til slutt pleier jeg å si. Kom på litt forskjellige klasser. Ikke rush valget ditt. Ta deg tid til å gjøre et introkurs med Pilates OG et nybegynner kurs i Yoga og legg merke til hvordan kroppen din responderer og hvilken effekt du får. Både Pilates og Yoga vil styrke musklene dine, forme kroppen, redusere stress og øke fleksibiliteten din.

 

Lykke til meg valget:-))

FlowGood, LoveGood & feelGood

 

Monica

 

Kilder: wikihow

Jeg samarbeider med Casall Norge, så noen av klærne på noen av bildene har jeg fått derfra.

Foto: @maxoienbarel

Du kan også like...

Leave a Comment