Vegetabilske oljer & sykdom

by Monica Øien

Jeg fatter ikke at vi lar oss hjernevaske. Det er jo åpenbart og enkelt når man først tenker seg om, men problemet er vel det at vi bare gjør det vi får beskjed om. Legen skriver ut en pille, og vi sier ja – takk – vel, OG handler på butikken og regner med at Helse Norge tar ansvar for de varene som ligger i disken. For deg. For din helse. For din fremtid.  Mens egentlig burde hver og en av oss stille en haug med spørsmål. Et lite googlesøk på vestlig diett tar 2 sekunder å finne svar på:

«More than 60 percent of the American diet consists of highly processed foods — foods that have been taken apart and put back together again with various combinations of sugar, salt, oil and additives»

Ja, da vet man det. De siste ukene har Alette (min kollega på Podcasten vår Biohacking Girls) og jeg trålgått matbutikkene og funnet rapsolje i ALT.. sukker ja det vet vi finnes der, E-stoffer ja, men altså vegetabilske oljer i så og si alt.

Tidligere denne våren intervjuet vi forfatter og matforsker Dr Bill Schindler, han eier konseptet «Eat Like a Human» – og hans kampsak er å spise naturlig, bruke hele dyret og unngå prosessert mat. Vegetabilske oljer er prosesserte og de tilsettes i matvarer av denne grunn: » to enhance the flavour of foodadding texture to the food, making baked products crispier, and helping in conducting heat while cooking». Naturlig er det ikke. Kostholdet vårt har gått fra at vi spiste 0 gram med vegetabilske oljer daglig til 80 gram daglig på 100 år. Det er mer enn 700 kalorier fortært med vegetabilske oljer.

For 100 år siden besto 99% av tilsatt fett i maten av animalske produkter. Et tankekors er at dødsfall pga hjerte og karsykdommer var uvanlig. Spoler man 100 år frem ser man at 86% av fett tilsatt i maten kommer fra vegetabilsk fett, og hjertesykdommer er nå den største dødsårsaken i verden.

Vi har sluttet å spise naturlig. Selv om du kanskje ikke steker med disse oljene finnes de som nevnt over i nesten all prosessert mat. Så du må selv ta ansvar og lese på labels fordi du spiser dette uten en gang å vite det. Spør neste gang du er på en restaurant hva maten du skal innta stekes i. Jeg kan nesten garantere at det er fett du ikke vil ha. Farlig fett.

Bare for å fyre enda mer opp så hjelper det ikke at Helse Norge på sine nettsider anbefaler bruk av rapsolje, solsikkeolje, maisolje, soyaolje, margarin/plantemargarin som fettkilde:

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-matoljer-og-myk-margarin/

Det hjelper ikke at WHO anbefaler det samme:

https://www.who.int/elena/healthy_diet_fact_sheet_394.pdf?ua=1

Vegetabilske oljer er ofte merket som “heart-healthy” og anbefalt som en bedre kilde enn smør og smult. Vi vet ikke hvor stort inntaket er av vegetabilske oljer per innbygger.

Det er viktig å understreke at Kokosolje og olivenolje ikke faller inn under definisjonen vegetabilske oljer, disse er supersunne og de skal vi bruke.

Men unngå disse under som er veldig høye på Omega 6 og alfalinolensyre som ikke gir helsefordeler:

  • soybean oil
  • corn oil
  • cottonseed oil
  • sunflower oil
  • peanut oil
  • sesame oil
  • rice bran oil

Både omega-6 og omega-3 fettsyrer er essensielle fettsyrer. Det betyr at kroppen ikke kan produsere dem selv og du trenger det via kostholdet. Normalt sett ønsker man at denne balansen skal være 1:1, og alltid minst av Omega 6.

Den vestlige dietten har skiftet dramatisk og ratioen nærmer seg mer 20:1 med Omega 6 som den høyeste. Omega 6 bidrar til kroniske inflammasjoner som igjen er en underliggende årsak til de mest vanlige vestlige sykdommer som hjerte og karsykdommer, kreft, diabetes og leddgikt. Det er også gjort en rekke studier der man assosierer høyt inntak av Omega 6 fett med risiko for fedme, hjertelidelser og inflammatoriske tarmsykdommer.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22570770/

Er du bekymret, bare unngå det, les labels og spis ren mat. Smør gjerne Rørossmør eller fra gressforede kyr, ghee om du liker det bedre eller kokosfett og avokado olje. Alle disse tåler høy varme. Olivenolje til salater og Mct olje i smoothies og kaffe. Olivenolje funker ikke bra å steke med. Men du kan steke i extra virgin olivenolje fordi fettsyrene er mer varmestabile enn frøoljer. En anne ting – kjøp oljene dine som er tappet på glassflasker, ikke plast siden fett kan trekke ut gift fra plasten på flasken.

Det vanskeligste er ikke de gode og trygge fettkildene fordi alle disse smaker deilig og lukter godt når man bruker dem. De vegetabilske oljene lukter harskt og teknisk og vekker absolutt ikke apetitten. Problemet er at de blir puttet inn i ALL fabrikert mat du og familien din kjøper på butikken. Fra veganske produkter, majones, kjeks, pitabrød, hummus, majones, Oatly kaffemelk, yoghurt, Berit Nordstrands produkter… bare les på labels selv. Hør episoden vår om hvor mye rapsolje og sukker det er i Oatly her, du vil neppe drikke latte med Oatly igjen:

https://www.podplay.com/no-no/podcasts/biohacking-girls-podcast-668806/episodes/5-guilty-foods-cravings-biohacks-62606181

Det er ikke for sent å starte i dag.

Neste uke går Alette og jeg i opptak og skal snakke med Dr Erik Hexeberg om myter og sannheter rundt kolesterol, og selvsagt mat som indirekte forårsaker sykdom. Følg med. Link til Podcasten finner du her:

https://www.podplay.com/no-no/podcasts/biohacking-girls-podcast-668806

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment