De beste sommerferietips

by Monica Øien

Dette året tar jeg med meg noen nye og viktige endringer på ferie. De siste årene har jeg sakte men sikkert lagt om endel vaner eller kall dem gjerne ubevisste uvaner. Men jeg fortsetter og jeg vil utfordre også deg til noen små endringer, som gjør en liten, men utrolig viktig forskjell.

Mikroplast og nanoplast

Jeg har et langt og inderlig samarbeid med Biotherm og har fulgt deres bærekraftige utvikling gjennomårene. Biotherm har de siste årene hatt stort fokus på havets beskyttelse gjennom sitt ”Water Lover” program som ble lansert for 7 år siden. (redusere utslipp fra kosmetiske produkter og fjerne all mikroplast fra formularer).

De siste årene har Biotherm støttet Tara Fondation og har samme protokoll til å analysere vannet i de forskjellige verdenshav, for å samle kunnskap og øke bevissthet rundt folks vaner og uvaner. Det store spørsmålet Tara Foundation stiller seg er – «Hvor kommer all plastsøppel fra? For å finne ut av det må de tråle elver og hav, pukke søppel og plast og analysere.

Plast søppel – mikroplast


I mange år har man fokusert på store plastfragmenter, men nå er det mikroplast som under lupen. Mikroplast er synlig for oss mens nanoplast er umulig å se. Man må rett og slett bare ha kunnskap om hva dette er for å kunne ta aktive og kloke valg.

Romain Troublé er kaptein på Tara og gir oss omvisning og innføring i arbeidet deres

Mikroplast kommer fra søppel i elvene og sjøene som blir knust av bølger, salt og solstråler og de forsøpler og fisken spiser disse små partiklene. Når det gjelder Nanoplast har vi enda ikke nok forskning på hva vi mennesker inntar via føden.

Sophie Rolfsen fra Biotherm og jeg deler passion for ocean

Ekspedisjonsbåten Tara har vært i Oslo denne uken og er en av to båter i verden som kan tråle arktiske hav. Den første i denne klassen heter FRAM. Tara ligger fortøyet utenfor Frammuseet på Bygdøy i Oslo.

Deilig å ha med lillegutt på jobb Silvany, tidlig krøkes, det er helt klart vi som foreldre har et ansvar å spre gode verdier

Det er et umulig arbeid å begynne å samle søppel og plast fra det store havet og elvene, men det er mye man kan gjøre på land. Dette engasjerer meg spesielt fordi da jeg bodde i California var jeg med i en ”Save the Ocean” gruppe hvor vi smalet søppel ogavfall som sev innfra havet. Det berørte hjertet mitt å oppleve kontrastene fra mitt mest vidunderlige fristed, stranden. På stranden der jeg lokkes så ofte gjennom alle årstider, morgen som kveld, slik har det vært siden jeg var barn, jeg finner ro og sjelfred ved havet så tett på naturen. I prosjektet jeg deltok på i California sto jeg midt oppi solkrem, lekende barn, skatter fra havet og gifitg og farlig avfall. Alt fra rusten piggtråd, skipsvrak, fiskenett og plast. Det var en så stor tankevekker for meg at jeg har ikke stoppet å plukke og rydde strendene siden. På Tara var også min kollega og venninne Silvany Bricen, vi kunne ikke døyve vår nysgjerrighet på hvor alt søppelet kom fra, og ikke minst gravde vi og spurte om alle kloke endringstiltak vi selv kan gjøre…

Silvany Bricen og jeg er gamle venninner og kollegaer og deler ønske å bli mer bevisste og ta kloke miljøvalg hver dag

Biotherms engasjement står hjerte mitt nært og jeg har vært så heldig å få jobbe i mange år for å fremme deres viktige arbeid. Tara Ekspedisjonen klarer seg ikke uten støtte og heller ikke uten at store merkevarer som Loreal og Biotherm hjekper dem å sette søkelys på det tiltakende problemet.

Derfor er jeg her i dag – igjen – på Bygdøy og både jeg og Silvany lærer mer om hva vi som enkeltmennesker kan gjøre. Det er som med trening og alt jeg ellers står inne for. Du begynner i det små. Jeg sier alltid – kjør en liten plankeserie eller en miniworksout på morgenkvisten, gjerne bare to minutter, la den bli din vane og så øker du på. Slik er det med miljøbevisste endringer også. Man lager noen nye vaner, kvitter seg med gamle mønstre og bygger et nytt sett med leveregler.

favoritt solkremen i ny emballasje, Biotherm er en av de ledenede store skjønnehtsgigantene som virkelig tar miljø på alvor og ønsker forbedring

Her er mine beste tips for hvordan du kan ha en fantastisk ferie, inspirere hele familien, gjøre en forskjell og bidra til å bevare naturen rundt deg men også din egen! Velg deg gjerne noen få punkter og bygg deg en mer bevisst hverdag!

Tips:

 • Unngå engangsplast –  bomullspads/q-tips osv
 • Rydd opp i kroppsprodukter og sminke – du trenger mindre ting enn du tror
 • Sjekk ingredienser på produkter og om emballasjen er resirkulerbar
 • Kjøp mindre og vurder om du virkelig trenger det du har lyst på
 • Selg brukttøy og reparer eller sy om
 • Bruk matboks og ta med kaffekopp istedet for engangsbeger
 • Gå mer og la bilen stå
 • kast mindre mat
 • plukk med deg søppel du finner på veien
 • fortell og inkluder barna
 • lag DIY produkter
 • unngå polyester og materialer som er laget av plast
 • og NB bamusprodukter trenger enorme mengder vann i produksjon, gjør rett og slett mer research
 • Kjøp boken «Jordnært» av Anette og Susanne Bastviken, den gir deg alle rådene du trenger for endring

Romy Hentinger er global prosjekt manager

 

Reduce and refuse og riktig god sommer,

Monica

Bilder: @mxbrl

Følg gjerne: @fondationtaraocean @TaraOcean_ @biotherm @radicalbroccoli

Du kan også like...

Leave a Comment