Beachcombing DIY

by Monica Øien

Du vet hvor du har hjertet ditt!

Prosjekt Beach Cart!!! Jeg lover å dele denne oppskriften på en senere blogg, den er nemlig ikke ferdig!!

Da min oldemor sovnet inn da jeg var ganske liten hadde jeg allerede arvet skjell og steiner. Jeg har fremdeles noen i en liten eske på loftet. Jeg snakket med min spanske venninne Susana her forleden da vi ruslet med barna for å plukke fliser, og hun sier: «Du gjør dette fordi det er her du har hjertet ditt». Susana har vokst opp på denne stranden og faren driver den lokale spanske chriringuitoen som holder høy stand. Spanjoler kjører langtfra for på sikre seg et bord, det blir stappfullt. Susana har vært her hele livet, og det blir aldri kjedelig. Kveld etter kveld, samme solnedgang, samme bølgeskvulp, samme strand. Minner lagres.

Så her er også jeg, igjen, på samme strand, og gjør de samme aktiviteter, år etter år, og de skaper mening. Når du gjør noe som er meningsfullt for deg selv, altså det som gir deg påfyll – vil du leve et mer fullstendig liv, være bedre til stede i jobb og med familie og venner, og du vil kjenne deg mer som deg selv.

Dette gir meg påfyll:

  • lage småting, smykker, hekle, male, lage mosaikk
  • sanke fra naturen
  • meditere
  • trene
  • se havet

Alle disse tingene VET jeg gjør meg godt, så planen min er å få noe av dette inn i hverdagen min hver dag.

 Dine egne planer er SUPERviktige, ellers ender du opp med å være endel av andres planer og du får ikke oppfylt drømmene i livet ditt.

Her gir jeg deg noen tips på beachcomning stuff du kan gjøre:

  1. Samle etter et tema, det kan være former, farger og elementer. Denne sommeren har vi samlet stener som er formet som hjerter! Noen ganger samler vi seaglass, eller skjell eller fliser. Disse søte kurvene er forresten fra Tiger og koster 3 euro per stk.

Hver gang jeg finner et hjerte tror jeg at noen tenker på oss..

Jeg lurer alltid på hvor glassene kommer fra, de er så nydelig polerte av sand og vann

Skjellene bruker jeg tll alt mulig, snur de opp og du har krukke til øredobber..

Det er masse histore i flisene, jeg er særlig svak for de som kommer fra gamle andalusiske kjøkken

2. Mal og dekor stener. Vi valgte en aqua farge som heter Miami nr 6. Stenene har fått to lag maling på alle sider. Etterhvert skal vi skrive små ord og lime på skjell og pynt fra havet. Disse stenene kan også bli fine bordkort.

3. Lag mosaikk. Jeg har gjennom årene laget et helt kjøkken med fliser i Oslo, jeg har laget bord, frokostbrett, rammer, speil og dekorert dører og vegger. For noen år siden laget jeg gulvet i utedusjen i Marbella, da brukte jeg sement. Denne sommeren har jeg brukt fliselim siden veggen var litt ruglete, og limt på en etter en flis ettersom formene passer. Det er relativt stor arbeid å lage en vegg og du har alltid ferre fliser enn du tror. Sjekk her, dette hadde vi på brettet som vi har samlet noen år.

Når du først har begynt å samle er det ingen vei tilbake

Flisene vasker og skrubber vi, og noen har deler av den gamle veggen under seg så de må vi hugge løs. Før tenkte jeg at flisene skulle ha samme tykkelse, men nå på de siste prosjektene har vi bare latt de få være i sin størrelse og form, og jeg har lært meg å fuge det jevnt. Du må bare teste det litt frem.

Mikkel hjelper meg, både og samle og vaske

Så må flisene tørkes godt, det er viktig at de ikke er fuktige.

Jeg soltørker dem, men kke la dem la dem for lenge – da blir de porøse

Så er det bare å begynne å lime på fliser, jeg har først laget en liten oppmåling og tegnet en ramme på hvor jeg skal ha flisene.

Arbeidet er i gang… jeg vet aldri hvordan det blir før det er ferdig

Når disse er tørket, er det bare å sette i gang med fugemasse som du blander ut med vann. Noen ganger velger jeg en lys farge, beige, off white eller grå, men her gikk jeg for hvit.

Hvit fugemasse blandes med vann og smøres jevnt over, særlig der det er høydeforskjell (altså ulik tykkelse på flisene) må du være observant

Så lar jeg det stå og tørke noen timer før jeg bruker en TØRR klut og gnir flisene rene for fugemasse.

Jeg sniker nn noen flate skjell og store runde seaglass også

Veggen er ikke ferdig, men det synes jeg er veldig greit. Det er nemlig denne lange veien mot målet som gjør dette arbeidet både meditativt og morsomt. Så er vi allerede i gang med ny flisefangst for å fortsette å lage mosaikk på utekjøkkenet.

Jeg hører veldig gjerne fra deg og del gjerne bilder med meg både av skjell og rammer du lager og ikke minst fliser du finner.

Sommerhilsen fra meg,

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment