Hvor kommer smertene fra?

by Monica Øien

Tror du det er en sammenheng mellom en nakkeprolaps og et keisersnitt arr? Nei – ikke en helt umiddelbar og logisk første tanke som popper opp når man får proplaps…   I løpet av alle år med trening som jobb har jeg jo merket endel som funker og like mye som ikke funker, hos meg selv og kunder som svinger inn døren på Core Balance. En fellesnevner er at alle i en eller annen grad har  en fysisk smerte et eller annet sted på kroppen. Jeg har tidligere skrevet om at smerte er informasjon til deg. Les mer her om du vil:

Smerte er din venn

Men selv med bevisstgjøring er det ofte slik at man presser strikken for langt, og noe i kroppen kollapser. Man kan gjøre daglige øvelser, trene musklene i kroppen, bruke et theraband og trene leddene i kroppen, man kan meditere og sørge for godt kosthold og stabil søvn. Men likevel – kroppen sender signaler, smerter stikker og drar og man føler man har gjort alt riktig – men likevel føler man smerte eller ubalanse. Så her er det snakk om å finne en balanse (som med alt i naturen og i livet) mellom struktur på muskler, det biokjemiske (vitaminer og mineraler), kosthold og vårt følelsesliv (traumer og gamle minner og et løp gjennom dagene der man glemmer å stoppe opp og registrere) og kanskje lete nysgjerrig der du kanskje ikke helt åpentbart tenkte du skulle finne svar…

Det siste året har jeg samarbeidet med muskelterapeut Robertas Bajoras. Han jobber dypt, med smerter, bindevev og applied kinesiologi. Jeg har stilt han noen spørsmål, kanskje svarene du leser under kan bidra til å finne flere årsaker og sammenhenger hos deg selv.

M: Hvordan kan smerter i kroppen gi oss informasjon?

R: Kroppen vår er kompensasjonssystemet vårt. Hvis vi vet sammenhengen mellom struktur, biokjemi og mental/følelse, kan vi finne årsaken til smerter i kroppen.

Når vi har spenning/smerte i kroppen, sitter vi rolig, tar ansvar for smerten og gjennomgår vår historie for å finne ut hva vi har gjort fysisk/biokjemisk/mentalt 10min/1dag eller 1 uke før.

Smerter opplever vi bare med struktur, men strukturen har en sammenheng med biokjemi og mental/følelse.

Strukturen er musklene, bindevev, huden osv.

Biokjemi er makro og mikro elementer, vitaminer.

Det mentale er tanker, følelse, informasjon, farge, lys osv.

M: Hvorfor er det sånn at når man for eks har vondt i nakken så kan det være et annet sted på kroppen som er i spenning?

R: I kroppen vår jobber alle systemene harmonisk og samarbeider med hverandre. Når kroppen mangler indre ressurser, er det en begynnelse på smerte. Kroppen blir nødt til å tilpasse alle systemene på nytt for å leve videre.

Jeg skal illustrere dette med et eksempel; hvis jeg legger en stein i en elv, vil vannet fortsette å renne men med bølger. Smerten i kroppen er ikke selve steinen, men bølgene steinen forårsaker.

»Steinen i elva’‘ kan være mangel på biokjemiske stoffer, negative tanker som tar mye energi, eller bare mangel på stabilitet/funksjonalitet.

»Bølger» kan være smerte i nakken, hodepine, alle typer smerter og sykdom.

M: Hva brukes kinesiologisk tape til?

R: Kinesiologisk tape brukes til å øke indre ressurser i kroppen. Med kinesiotape kan man øke sirkulasjon og støtte de svake musklene, og stabilisere ledd.

M: Jeg har en prolaps i nakken. Du har satt tape på magen min – der jeg har keisersnitt arr. Hvordan kan du forklare dette?

R: Hvert arr er anatomisk dysfunksjon (tattoo, piercing hører til dysfunksjon også). Noen arr som i din situasjon kan spille en stor rolle. Manuel muskel testing hjelper å spørre kroppen om hvilke muskler som er i normaltonus, hypotonus (aldri vondt, mangler ressurser og er slappe) og hypertonus (gir alltid smerte, de er hele tiden på «jobb» )

I kroppen jobber musklene som et system i harmoni,aldri alene!!!!!!!!

(Når en samarbeidsmuskel ikke kan utføre sine oppgavene, må muskelkollegaen jobbe dobbelt og blir dermed syk)

Med manual muskel testing fant jeg ut at høyre superficial front line, høyre lateral line, høyre spiral line og venstre supeficial bak line er i hypotonus hos deg. Men med terapeutisk provokasjon på arr klarte alle muskellinene å aktiveres og jobbe i normaltonus.

Jeg valgte å sette på kinesiotape på arr for å behandle deg. Manual muskeltest hjalp meg å vite hvordan og i hvilken retning jeg må tape for å skape ressurser i kroppen din.

M: Hvordan virker tapen?

R: I din situasjon; tapen løfter huden og øker lymfesirkulasjon fra bekkenregion og bein. Etterpå klarte du å bruke bekken regions musklene istedenfor nakken og spenningen i nakken minskes.

M: Hva kan folk selv gjøre når man har smerter? 

R: Husk at smerte er bare et signal på at vi er i ubalanse eller at vi har brukt for mye indre ressurser. Hvis du overdriver med en aktivitet eller trener/lærer/spiser/kommuniserer feil, kan du få spenninger i musklene/hode/magen dagen etter – det er helt normalt. Problemer oppstår når du velger å ignorere kroppens reaksjon på det.

M: Hvorfor har så mange smerter i nakke og rygg?

R: Min refleksjon rundt dette er at nakke og rygg hører med ryggraden. Ryggraden kan føle seg bra når det er en rotasjon mellom virvlene fra haleben til hode.

Spørsmålet er da hvorfor vi mangler rotasjon?

Magens muskler fungerer ikke når vi er i dynamikk p.g.a. biokjemi eller mental (følelse, emosjon).

M: Hva kan du si om Bindevevet?

R: Bindevevet er et vev som binder alt i kroppen sammen. Hele kroppen henger sammen og det må man takke bindevevet for.

M: Hva kan du si om ledd? (Folk trener mest muskler)

R: I kroppen vår er det ca 300 ledd. Uten ledd kan vi ikke bevege oss. Musklene våres hjelper oss å bevege ledd og pumper ut leddvæske. Ledd må «smøres» hverdag med enkel bevegelse/tøying på grunn av at leddvæske kan komme inn i ledd når vi er i dynamikk. Vi glemmer fort ledd ,men husk at vi pusser tennene våre 2 ganger om dagen..

Vil du lese en sak jeg skrev fra California om kinsiologisk tape kan du klikke her:

kinesologi tape – the hottest new fitspo accesory

Ønsker deg en nydelig uke og ikke minst et grundig etterforskningsarbeid av din egen kropp, dine smerter og tanker

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment