Smerte er din venn

by Monica Øien

Hei og hopp. Jeg sjekker omsider inn her etter 20 dager på Yoga Teacher Training. Jeg har vært OFF, men i tillegg hatt noen tekniske utfordringen med opplastning av bilder. Det føles skjønt å være tilbake.

Jeg har de siste ukene bodd i et Ashram og fordypet meg i Hatha Yoga og Chakraene. Jeg går i lære hos Amerikas fremste yogi, nemlig Ganga White og hans kone Tracey Rich. Og jeg er stolt over å dele at Ganga er den første som faktisk etablerte Teacher Training i Amerika/Canada, og det var han som i sin tid skapte «Flow» begrepet knyttet til yoga. Jeg vil virkelig anbefale deg å vurdere White Lotus Foundation om du skulle drømme om å gå denne veien en dag. Men akkurat nå vil jeg snakke litt om smerte.

Tracey Rich har vært en stor inspirasjon og gitt meg masse selvtillit

Etter mange lange dager med timevis med trening i strekk kjenner jeg litt «normal» stivhet både her og der. Det er i seg selv ikke farlig. Smerte i muskler er en respons på at du beveger deg, men dersom smerten sprer seg og føles mer som stikninger og nummenhet kan det bli alvorlig. Uansett hvilken smerte vi har er denne en informasjon til oss, nærmest som et språk vi bør ta på alvor, og faktisk være nysgjerrig på. Mange mennesker pusher seg selv altfor hardt fordi de blir ivrige etter å nå ulike mål og stillinger. Det er i mange tilfeller fint å kunne pushe seg, men det er helsemessig bedre å vedlikeholde treningen. Ja faktisk heller tenke at trening er en form for healing, og ikke en opptreden!

De fleste av oss tenker nok at vi kjenner oss selv ganske godt. Og det er nok helt sikkert sant fra noen synsvinkler. Inni oss bærer vi minner fra opplevelser gjennom livet siden vi ble født. Men det er ikke alltid vi klarer å oversette disse minnene fra det som skjer i kroppen vår. Ta hodepine for eksempel. De fleste av oss tar en Paracet og spør ikke mer om årsaken til hvorfor vi fikk hodepinen.

Les om muskelen Psoas, den lagrer masse minner og fortrente følelser:

https://monicaoien.no/2016/12/09/sjelens-muskel/

Smerte er din venn

Siden vi nå lever i denne kroppen vår, og har gjort det ganske lenge kunne det være fint å forstå den enda litt bedre. For en hodepine trenger ikke alltid medisiner, i mange tilfelle kan et selvstudium være nok. Kanskje er det lurt før man agerer å stille seg et spørsmål? Hvorfor? Hva har jeg gjort i det siste? Har jeg strukket meg, ligget skjevt, stresset…? Tenk på den fysiske kroppen din som manifesterer seg gjennom det vi gjør, beveger oss, spiser, drikker og luften vi puster inn. Mens sjelskroppen snakker mer fra minner og opplevelser.

Maksgrense

For eksempel når du er på trening og bena begynner å dirre da er dette en informasjon til deg om at du har nådd maksimalt grense nivå over hvor langt du kan pushe deg selv for å ikke skade deg eller gjøre for mye utav treningen. Så begrepet «no pain, no gain» er egentlig litt tullete. Fordi disse grensene er nyttig informasjon for å unngå skader. Smerte er en informasjon til deg om hvor langt du kan strekke deg og når du skal trekke deg tilbake. I alle bevegelser sier kroppen din ifra og guider deg og det er her vi alle kan bli flinkere til å lytte til egen kropp.

Her er noen tips:

  • første mål er å unngå skade
  • vær nysgjerrig på smerten din og forsøk å kjenne etter om det er noen forbindelser
  • Identifiser smerten;  er det muskler, ledd, ben
  • er smerten knyttet til muskler? I såfall kan massasje og strekk hjelpe
  • muskler kan strekkes for å skape blodtilførsel og oksygen
  • sitt ned og lukk kanskje øynene dine for å fokusere dypere, hva kjenner du?
  • bruk dyp innpust/ utpust, senk skuldre og forsøk å redusere spenninger

Når kroppen er i balanse vil den i mange tilfeller heale seg selv i løpet av noen uker. Men om smertene vedvarer over lang tid er det lurt å søke faghjelp. Mitt ønske for deg er at du stiller spørsmål ved din egen smerte og forsøker å lære den å kjenne. Er det er mønster her? Jeg har selv studert mine egne smerter (artrose, låsinger, psoas…) og latt meg guide av kroppens feedback.

Her wer noen deilige øvelser som kan hjelpe deg dersom smerten er muskulær:

https://monicaoien.no/2016/10/24/3-ovelser-for-ro-og-styrke/

Og her er en øvelse jeg har lært av Ganga og Tracey som kan hjelpe deg dersom du har smerter i nedre korsrygg. Øvelsen vil dessuten hjelpe deg dersom du er stiv og trene deg til forward fold:

Del 1: Hold på tærne, bøy knærne og flat ut ryggen mens du ser litt frem, målet er en gangske rett rygg.

 

Del 2: Start nå å strekke begge bena sakte mens du presser helene ned i bakken for å rette dem ut, samtidig som du holder ryggen så strak du kan!

Beste hilsen 

Monica

Referanse: Notater fra forelesninger ved Ganga White og Tracey Rich

Du kan også like...

Leave a Comment