Yoga Pusten

by Monica Øien

Hvor mange ganger har du ikke lest eller hørt at «vi må lære å puste»? Dette er en sannhet med modifikasjoner fordi vi kan jo puste som i å få oksygen ned i lungene våre. Det trenger man jo ikke teknikker for å lære fordi det skjer automatisk. Vi kan løpe en mil og klatre i fjell uten å tenke på teknikker fordi pusten går av seg selv. Den skjer automatisk og spontant. Men i andre bevegelser som for eksempel i yoga er pusten i seg selv objektet for hele lære prosessen.

En av de største grunn til at folk kommer til yoga er for å lære å håndtere stress og ved å bruke pusten bevisst kan den skape et pauserom for kropp og sinn.

karin down dogNår pusten flyter føler vi oss på plass, vi opplever ro og velvære. Dette er fordi pusten hjelper oss å skape forbindelser i kroppen, energien beveger seg, det oppstår varme og informasjonen flyter lettere gjennom kroppen.

sutra coverFor et par uker siden fikk jeg denne vakre boken i posten. Det er en bok med veldig korte verselinjer og vakre bilder. Jeg tenkte umiddelbart at dette var en kjapp bok å «lese», men da jeg begynte på selve boken – etter forfatternes innledninger – fikk jeg en fornemmelse av å være på reise. Og en reise er jo veldig sjelden «kjapp». Bokens «kapitler» består av en tekst fra gamle skrifter i Yoga Sutras del 1 og et tilhørende kunstverk. Noen av disse sidene vekket gamle minner hos meg, både fra barndommen min og fra «Gudene Vet» tiden og særlig mine reiser til India. Jeg skal spare dere for min private dagbok og tar utgangspunkt i et bilde og tekst til denne bloggen og en kjapp (Smil) prat med Hanne og Karin.

Pracchardanavidharanabhyam va pranasya

Eller (stødighet i sinnet kan oppnås) gjennom utpust og innpust

1.34

Hannes tolkning av teksten. Gir hun seg hen? Til hva?

Stødighet i sinnet – hva betyr nå det?

For meg handler det om tilstedeværelse, at jeg kjenner at sinnet ikke drar meg bort i alle retninger, bakover og fremover i tid. Det handler om balanse og at jeg føler meg vel med de tankene jeg har- at de er gjennomtenkte og optimistiske.

Når man ikke føler at sinnet er stødig kommer flere kroppslige reaksjoner frem, uro, angst, øket hjertepuls, nerver, negative tanker, kortpusthet.

Hvordan oppnår man stødighet i sinnet?

I Yoga Sutras tekster er det pusten som objekt som veileder til et rolig sinn. I livet generelt er verktøy som meditasjon og mindfulness øvelser effektive. Men også gjerne det å være et sted der man føler seg trygg.

Anatomisk kan man si at pust er bevegelse i luftveiene. Den er linket til livet vårt og er ofte så automatisert at vi ikke en gang legger merke til den. Og særlig fordi den går i et med andre bevegelser som å spasere, snakke, spise osv.. Pusten er en rytmisk bevegelse som oppstår i kroppen vår, men som ulikt hjertet for eksempel er knyttet til kroppens muskler, skjelett og ledd.

Pusten er et grensesnitt mellom to nivå:

  1. organer:

Den er ubevisst og automatisk og påvirker våre følelser og handlinger

  1. bevegelse

Den er bevisst, frivillig og foranderlig

IMG_3326Pusten og samme mengde luft kan altså brukes på forskjellige måter. Men all pust har en ting felles: Den består av en konstant bevegelse av luft som kommer og går. Dette skjer gjennom innpust og utpust.

Jeg har snakket med forfatterne om pustens betydning.

karin faceKarin Mæland har oversatt Yoga Sutra til norsk. Hun har praktisert yoga i snart 10 år og har studert indisk filosofi og sanskrit:

Monica: Hvordan hjelper pusten deg i yoga å få et bedre liv? Mindre stress/angst, mer ro og overskudd?

Karin: For meg er pusten det som tar meg til her-og-nå. Jeg er vant til å fokusere på pusten i meditasjon hvor jeg kjenner at den krever hele oppmerksomheten min fordi den er så bevegelig, så flyktig. Samtidig er pusten det beste fokuspunktet man kan ønske seg fordi den alltid er der. Det å ”sjekke inn” med pusten noen ganger om dagen blir som en mini-meditasjon; en påminnelse om hvem jeg er – akkurat nå – og som henter meg ned fra mentalt stress og tankespinn.

HanneTharaldsen

Hanne Tharaldsen er kunstner og gjorde sin første solhilsen for 20 år siden. Hun brukte mange år på å definere yoga som endel av sin hverdag og gi seg hen. Hanne har tolket Yoga Sutras verselinjer kunstnerisk.

HanneTharaldsen_yara_utsmykningMonica: Hvordan hjelper pusten deg i yoga å få et bedre liv? Mindre stress/angst, mer ro og overskudd?

Hanne: Jeg elsker ujaji-pust og jeg bruker denne måten å puste på også når jeg møter krevende situasjoner i hverdagen. Da tvinger jeg meg selv til å puste ekstra langsomt, mens jeg teller sakte inni meg. Jeg tenker alltid at denne gangen kommer det ikke til å hjelpe, men jeg gjør det likevel. Og det hjelper. Alltid.

nickitwang_034_liten

Jeg har hatt gleden av denne boken i et par uker og gjorde et lite eksperiment som jeg ønsker å dele med dere. Jeg har funnet noen av verselinjene særdeles interessante og jobbet med dem som et mantra. Jeg har lest og lært ordlyden, lukket øynene og gitt meg hen til en reise, til stillhet og egne bilder (i hodet). Jeg har sittet her i meditasjon. Etter noen minutter har jeg iakttatt Hannes tilhørende bilde. Og jeg har sammenlignet min reise med hennes tolkning, uten kritikk eller jag etter perfeksjon. Jeg vil oppfordre deg til å reise med disse tekstene og bildene og forsøke en ny tilnærming til å finne ro, stillhet og fred i sinnet. Mange ganger kan et ord eller en setning være det som skal til for å føle den forbindelsen du trenger. Til deg selv og til dine medmennesker

 

Namaste!

Monica

PS Dette er som alle mine blogginnlegg ikke sponset, men boken var en gave.

Ønsker dere kontakt med Hanne og Karin kan de treffes her:

Hanne: www.hannetharaldsen.no

Instagram: @hannetharaldsen

Karin: www.lyfia.no

Instagram: @karinmaeland

Fotocred på bilder:

Yogabilde av Hanne: Nicki Twang

Downward dog Karin: Inlight Yoga Photo

Undervisningsbilde Karin Søvik Imagery
Portrett Karin/Hanne: Hanne Tharaldsen

Du kan også like...

Leave a Comment