Sjelens muskel

by Monica Øien

This post is also available in: English (Engelsk)

Psoas Major sammen med psoas minor og iliacus danner sammen iliopsoas som er den viktigste hofteleddsbøyeren vår. Psoas major blir av noen omtalt som sjelens muskel fordi man tenker at denne musklene kobler deg til nuet når du opplever en forløsende og dyp strekk. Denne bloggen handler om å strekke psoas for å redusere stress i livene våre.

Muskelen er plassert nær hoftebenet og den påvirker fleksibilitet, balanse og leddforbindelsene. Muskelen hjelper oss å holde oss oppreist og det er denne som slår inn i starten på et skritt når du skal bevege deg (før du løfter foten og de større musklene trer inn).  Smerter her kan oppleves som kniver og ja nesten som «menstruasjonssmerter» når det er riktig ille.

Man kan også bruke «pranic healing» –  altså energy healing på psoas muskelen og man vil merke en mental forbedring fordi kroppen vår er forbundet til vårt mentale liv og psoas muskelen spiller en stor rolle for vår mentale, fysiske og emosjonelle velvære. Ved å jobbe med psoas kan du frigjøre mye stress i deg selv. (jeg skal skrive litt om healing senere)

img_9292

Psoas er den eneste muskelen som har en forbindelse mellom ben og ryggrad

Anatomisk fungerer psoas major (iliopsoas) som et bindeledd til dyp hoftemuskel, og til torso og bena – noe som gjør at du kan stå oppreist og gå, sykle, løpe og bevege deg. Det er med andre ord en muskel som brukes absolutt hele tiden og derfor setter det seg mye stress her som kan være gunstig for helsen din å få strukket ut.

img_9272

Bruk bøker eller en yogablokk for å komme dypere i strekken, du vil uten tvil kjenne hvor det trengs mest. Bli der og pust

Pusten

Når du blir i en psoas strekk så forsøk å ikke fokusere pusten til smertene men heller til de stedene i kroppen det føles behagelig. Vi vil ikke fokusere pusten vår til smerten.

En pusteøvelse

Start ved å puste sakte inn på 6 tellinger, så blir du der og holder pusten på 3 tellinger før du igjen på en utpust teller til 6, bli igjen og hold pusten i 3 tellinger. Dette er en runde. <repeter gjerne 5-6 runder mens du strekker.

img_9277

Ved å sette et element mellom knærne og presse lett flytter du strekken litt innover. Føl deg frem

 

Smerter i nakken

Har du smerter i nakken kan det faktisk også hjelpe å tøye psoas major muskelen. Det kan hende det kniver litt i korsryggen så lirk deg forsiktig oppå blokken. Jeg starter med to bøyde ben og så fører jeg det ene benet strakt ut og slipper det forsiktig ned i bakken. Det sitter så mye følelser i hoftene og derfor kan det i starten kjennes ganske sterkt, men om du gir deg selv til og blir i pusten din vil du etterhvert kjenne en mental frigjøring. Mye av det mentale stresset, fysikk og livsstilsvaner setter seg i hoftene og det er først når du begynner å strekke at du kjenner hvor stramt og ømt det egentlig er.

img_9281

Du kan selv velge hvor høyt du vil heve hoftene. Kanskje er en bok nok for deg?

Spesielt nå i julen der vi stresser litt mer enn det normale, der vi kaver for å finne gaver for å tilfredsstille mange mennesker rundt oss kan det være særdeles godt med en psoasstrekk. Jeg anbefaler deg å velge noen av disse øvelsene men forsøke å ligge opp mot 20 minutter sammenlagt i strekken din. Slik at du merker at ditt kroppslige, følelsesmessig og mentale julestress slipper tak. Dette er godt for hele deg – og faktisk også for de rundt deg fordi du blir litt mer rolig og fornøyd. Sett gjerne på litt musikk som snakker til sjelen din.

img_9284

Du kjenner kroppen din best og du vet hva som trenges når du er i strekken din

Lurt tips

Om du ikke føler for å strekke kan du gå litt baklengs. Det er faktisk også god medisin for psoas major stress.

 

God klem fra Monica

Du kan også like...

Leave a Comment