En øvelse holder deg ung

by Monica Øien

Akkurat slik lå vi på gulvet og leste eller puslet som barn. En helt naturlig bakoverbøy som er medisin for en stiv rygg i et moderne og travelt liv. Hvorfor?

Jo, fordi så å si alt vi foretar oss er foroverbøyd. Vi orienterer oss fremover når vi skriver, lager mat, handler, bærer, henvender oss. Når vi løper og sykler lener vi oss forover. Så det faktum at livet vårt vender seg mer forover enn bakover bidrar til at vi opplever ryggsmerte, får krumme skuldre og dårlig holdning.

Syklusen er slik: Vi blir født, lærer å krype, lærer å gå, så vender vi oss forover igjen og blir mer og mer krumme ettersom alderdommen sniker innpå. Særlig dersom du ikke liker å trene eller bevege deg vil du merke i kroppen at holdningen blir rundere og det blir tyngre å holde en rak rygg. Rett og slett fordi du mangler to ting: fleksibilitet og styrke.

Dersom du gjør yoga er bakoverbøyer fantasiske øvelser for å forebygge og reversere denne prosessen. Disse har dessuten en anti-aging effekt og stimulerer kroppens hormoner, holder deg ungdommelig og bidrar til en frisk og sunn ryggrad. Øvelsene jobber mot tyngdekraften. Men dersom du ikke gjør yoga eller andre fleksibilitetsøvelser finnes det håp for spenst og fleksibilitet likevel.

Min svigerinne Annette Dyvi er en godt voksen kvinne og yogalærer.

Så dersom du altså ikke er en mosjonist kan du legge deg på magen – noen minutter hver dag. Legg deg ned med albuene i gulvet eller på teppet og finn frem en bok og les noen linjer. Om det er lenge siden du har gjort kan det hende du bør varme opp litt først. Men dersom ikke forsøk å ta tiden på hvor lenge du orker å ligge der og noter ned. Kanskje er et minutt nok, kanskje 10? Gjem nå bort lappen (legg den på et lurt sted, jeg legger mine superviktige lapper i fryseren.. da forsvinner de aldri) og glem den en stund.

Etter at du har praktisert å ligge på magen noen uker skal du se at det blir enklere og at du holder ut lengre. Da kan du sjekke tiden igjen. Etter en runde der du ligger på magen er det lurt å gjøre en motstrekk så legg deg gjerne i barnet. Slik gjør du: trekk begge knærne inn under magen og ha enten samlede eller lett åpnede ben, strekk armene frem i gulvet langs ørene. Pannen hviler i gulvet.

Dersom du vil gjøre bakeoverbøyer i yoga er det noen prinsipper du skal huske på:

  • varm opp først
  • vær oppmerksom og tilstede i øvelsen du gjør
  • lurt å tøye quadriceps og psoas før en bakoverbøy
  • ha solid kontakt med gulvet
  • hold ben og føtter parallele
  • trekk halebenet inn under for å beskytte og ikke overstrekke ledd i korsryggen
  • benytt gjerne Mula Bandha
  • Bøy jevnt når du går inn i øvelsen slik at det ikke er en dypere bøy et sted
  • brystet løftet og la øvre del av ryggen ta mest av bøyen
  • jevn energistrøm

God rygg øvelse, håper det kjennes godt

 

Beste hilsen Monica

Referanser: forelesningsnotater fra Ganga White/White Lotus Foundation

Du kan også like...

Leave a Comment