Nye vanntrender

by Monica Øien

Hvorfor drikker jeg vann?

Dette er et spørsmål jeg stiller meg, ikke fordi jeg ikke er bevisst helsegevinstene med å drikke «litt» vann, men fordi jeg registrerer at jeg ikke alltid har lyst på vann, jeg er ikke tørst og orker ikke så mye av smaken av ingenting. Men jeg drikker jo vann, fordi jeg vet at som tørstedrikk er det bra for meg.

Når jeg våkner om morgenen gleder jeg meg til en kopp kaffe. Jeg flusher ned en liten flaske flaske vann først for å skylle igjennom systemet, men det er et arbeid (innrømmer jeg) mer enn et reelt behov. Altså når vi snakker om «cravings».

Norske helsemyndigheter anbefaler å drikke vann som tørstedrikk. «Vann er nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Vanlig vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er derfor den aller beste drikken når du er tørst» melder Helsedirektoratet på sine nettsider.

Jeg har trappet kraftig ned på cardiotrening det siste året. Rett og slett fordi kroppen min ønsker mer low-impact trening. Likevel legger jeg inn et par økter i uken, en kort spinning og en trappetrening. Jeg noterer tørsthet og et behov for rent vann under og etter treningen. Jeg tar noen klasser med Hatha yoga på et lokalt studio og jeg kan vri klærne etterpå. Kroppen trenger også vann her, underveis og etterpå. Det er vel kun i disse tre settingene jeg kjenner et reelt behov for vann! Og det er snakk om noen timer i uken. Jeg har tenkt endel på dette siden jeg på toppen av det hele bor i California og her skinner skinner daglig. Men jeg har ikke noe mer vannbehov for det.

Så hva skjedde med de 10 – 15 glassene daglig jeg vokste opp med og ikke minst de glassene før maten for å redusere sultfølelsen? Så mye vann trenger ikke kroppen. Så mye vann orker jeg ikke, og så mye vann er neppe sunt!

Jeg tenker det er greit å være bevisst på vanninntaket og kjenne etter hva kroppen vil ha. Det krever at man er bevisst og til stede og baserer valg på det man faktisk føler, mer enn det man trodde var bra!! Og egentlig er også dette en øvelse i tilstedeværelse og kvalitet. Men her i California har vannet fått nye høyder for meg. For nå går det i bjørk, lønn og artisjokk og de er proffulle av helsegivende ingredienser. Bare vent til du leser hva som er IN her lengre nede…

Først litt fakta om rent vann:

Kroppen består av opptil 60 % vann. Funksjonene til disse kroppsvæsker omfatter fordøyelsen, sirkulasjon, spytt, transport av næringsstoffer og balanse av kroppstemperatur.

Fordeler med å drikke vann:

 • forebygger dehydrering
 • slutter tørsten om du har den
 • mindre vondt i hodet
 • bra for hud og tenner
 • bra for konsentrasjonen

For mye vann kan være skadelig:

 • overanstrenge blæren
 • overhydrering
 • svimmelhet

www.steptohealth.com

Men hva om du drakk vann med mer næring, vann som renser og forbrenner fett, altså plantevann?

Her inspirerer jeg med det siste innen vanntrenden. Kokosnøtt kan vi fra før av, men kanskje du finner noen nyheter her.  PS noen av disse inneholder sukker så les på pakken før du eventuelt handler… jeg ville heller oppfordre deg til å lage vannet selv:

 1. Vannmelonvann – inneholder Vitamin C og A (supert for huden). ? kalium
 2. Lønnevann -Vitamin B og kalsium (supert for benmasse) + probiotisk fiber og kalium
 3. Bjørkevann -Renser lever og nyrer, øker fordøyelse og styrker håret
 4. Kaktusvann – Omega 3, anti inflammatoriske egenskaper,  + insulin som regulerer blodsukker. NB for mye kan forårsake diare
 5. Aloevera vann – Fiber (supert for fordøyelsen og huden)
 6. Artisjokkvann – Stimulerer galle produksjon og øker forbrenning av fett
 7. Byggvann – mye fiber og Vitamin B, Øker forbrenningen, reduserer kolestrol, samt stressdempende
 8. Kokosvann – høyt innhold av elektrolytter gjør denne en super drikk under og etter trening for å balansere veske.

www.naturallivingideas.com

Disse vann «typene» har kort levetid og bør drikkes umiddelbart! Du kan google oppskrifter for å lage selv, så har du kontroll på sukkermengden (også).

Selv om en kald øl og snacks på Afterski er det som virkelig frister først- vil jeg anbefale å ta en liten pust og kjenne litt etter. For tenk om du «cravet» litt bjørk akkurat i dag, eller for alt jeg vet litt kaktus? Smil!!

Beste hilsen

Monica

Kilder: Fine Dining Lovers

Du kan også like...

Leave a Comment