Zen i California

by Monica Øien

Så tok vi da turen til Tassajara Zen Mountain Center. Et lite forførende fjellretreat så langt inni den ville naturen som mulig er. Langt unna shopping, biler og sosiale medier du kan komme i USA.

Her er ikke telefon og internett bare utilgjengelig, det er faktisk sperret og forbudt. Litt strev for meg da jeg ankom Tassajara siden jeg skulle levere innhold på Helsesnappen nettop fra Zen Paradis. Og slik er den moderne verden blitt. Jeg kom til fredens tempel og det første jeg følte var et enormt kaos og stress.

Jeg ville bare forsøke å informere Melissa om at noen måtte vikariere for meg på Helsesnappen, men siden Facebook,messenger, telefon, Instagram og snapchat var sperret her var det nærmeste jeg kom et forsøk: Lesly- nonnens gamle PC med stritt tastatur. Det ble en prøvelse å sende en mail -men det gikk på et vis. Nå var det bare tid for Zen!

Tassajara er så langt unna allfarvei du kan forestille deg, her bor munker og nonner og atmosfæren innviterer deg til å senke skuldrene og slippe fri fra rastløshet og bykav.

Her vandrer sansene mens du rusler rundt blant kjøkkenhager og blomster og lytter til elven nede i leiet. Inspirert fra Japan og Zen Buddhismen er dette et tempel for den litt sære som ønsker en mer utfordrende «ferie».

Zen dagsplanen begynner i det klokken ringer og vekker oss kl 05.20. Så er det tid for Zazen som er meditasjon i naturen. Kl 6.50 er det felles chanting etterfulgt av Soji (der man vasker tempelet). Så er det enda en runde med Zazen før frokost klokken 9.

Videre kan man delta på Dharma talks, meditasjon, yoga, massasje, hot springs og hiking og det er fortløpende tilbud med varierte tema som tilbys gjestene.

Det serveres 3 veganske måltid om dagen i tillegg til te, altså en ganske streng diett. All mat er hjemmelaget og de fleste grønnsakene dyrket på stedet.

Om du skal unne deg en helt anerledes og spesiell retreat der du trenger å skru av fra omverden er dette virkelig et sted å anbefale, selv om det river dypt inn i den teknologiske avhengigheten vi alle til tider føler på. Dette er frivillig tvang og et utfordrende opphold som røsker i sjelen og kanskje til og med avslører noen hemmeligheter du ikke visste du hadde.

Slik kommer du dit:

Fra San Francisco:

http://www.sfzc.org/tassajara/about-tassajara/getting-here

Beste Hilsen

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment