Where is that sunshine?

by Monica Øien

Denne her, denne store deilige inspirerende, varmende solen?

Nei, nå er påsken over og jeg lengter etter vår, men så våknet jeg i dag til snø og enda mer kulde. Jeg er sommerbarn, født på selveste sommersolverv, og jeg går inn i mitt skall halve året her hjemme. Man kan jo begynne å lure noen ganger på hvordan man skal komme seg igjennom vinteren. Dette minner meg om hva jeg egentlig mener jeg trenger, av materiell gode? Jeg tror jeg kan oppsummere det slik: en Adirondack Chair, et håndkle, solkrem, telefonen med mine favoritt podcasts, headset, solhatt – resten er natur. Fordi naturen gir meg mulighet til healing, til meditasjon, til lek, til å føle og kjenne etter hva som foregår bak støyen, for hengivelse og til og med litt solglød i kinnene.

Her har jeg alt, til og med litt mat….

Adirondack Chair vekker minner

Jeg har tatt en prat med min venninne Camilla Schjelderup, hun bor nærmest i et karnapp vindu ved havet, jobber med solprodukter og synes at sollyset gjør alt i tilværelsen litt lettere…

Min deilige venninne Camilla er sol i mitt hjerte

 

Hva betyr det for deg at solen titter frem for deg?

Camilla: Jeg synes ALT er lettere med sol og lyse dager. Bare å stå opp er jo hunder ganger bedre! Hele systemet mitt bomstrer og jeg kjenner meg mye sterkere.

Monica: Sol er blitt en elsk hat “greie” – vi drømmer om sol og må verne oss mot sol, hva er et sunt sol-forhold?

Camilla: Sol er bra, men det skader ikke å være litt smart i solen. Alle bør spørre seg selv: Hvor skal jeg sole meg? Hvordan tåler huden min sol? Hvor lenge er jeg i solen av gangen?
Sjekk UV indeksen der du skal oppholde deg, det er forskjell på Thailand (veldig høy UV index) og terrassen i byen etter jobb..
SPF 15 fungerer bra på terrassen og SPF 50 må til i Thailand. Menn har en tendens til å tro at solen ikke treffer dem, norske menn ligger også på topp på hudkreft statistikken.

Solkrem og leker

Monica: Mange sier at vi bør sole oss litt uten kremer for å optimalisere D vitamin opptak, hva gjør du?

Camilla: Jeg beskytter alltid ansiktet mitt, faktisk mer eller mindre hele året. Man tar opp D-vitamin gjennom solfiltre også,  spf 15 beskytter 93%,  spf 30 97% og spf 50 98%. Dette er hvis du påfører solkremen perfekt, de fleste bruke for lite solkrem, og får en lavere prosent. Selv med solfilter tar du opp UVB stråler som igjen gir D-vitamin.
10 minutter med en kroppsdel i solen uten faktor, så har du dagens D-vitamin i boks. Forskning viser at tre ganger i uken er nok for å fylle opp D-vitamin lagrene dine. Når du har for mye D-vitamin begynner kroppen å kvitte seg med det overflødige, og da sitter du kun igjen med solskader om du velger bort filter..
Hvis jeg ferierer i Norge, og det er lav UV index smører jeg sjelden bena, men igjen, skal du ligge og sole deg, eller oppholde deg i solen hele dagen, ville jeg smurt hele kroppen uansett. Det er faktisk ingen studier som viser D-vit mangel pga solfiltre.

Monica: Hvordan bruker du solkrem, på en vinterdag og en sommerdag? på deg selv?

Camilla: Jeg bruker en CC cream hele året som har spf 30. Det er en lett foundation, og passer så lenge jeg ikke skal ligge i solen. Hvis det er sommer og jeg daglig er eksponert for sol, bruker jeg fra spf 30-50 i ansiktet. Jeg gjentar påføringen flere ganger om dagen, for å holde beskyttelsen. Jeg passer på å smøre tykt på solkremen, solfiltre er testet i med en rikelig mengde, man anbefaler ca 40 ml til en voksen kropp, de fleste bruker for lite og ender opp med laverer beskyttelse. jeg er ekstra påpasselig med bryst, skuldre og rygg, det er områder på kroppen som lett blir solbrent. Klær og solhatt er også en smart måte å beskytte seg på sammen med solkremen.

Monica: På barna?

Camilla: Jeg smører barna med spf 30 i Norden, så sant vi ikke er på sjøen og har ekstra refleksjon. Når man smører en kropp, vil det alltid være områder en ikke har dekket bra nok. Ett godt tips til barn, er å smøre de to ganger etter hverandre, 30 minutter før de går i solen. Ett kjemisk filter trenger litt tid på å trekke inn i huden og «sette» seg. Det er viktig å smøre seg FØR man går på stranden, på ski osv. Står du ute i strålende sol og tar på solkrem, risikerer du å bli brent de ti første minuttene du er i solen.

M: Hva er viktig å huske på når man kjøper solkrem?

Camilla:Solkrem er ikke solkrem bare fordi det står en spf på tuben. Kvaliteten varierer enormt! Kjøp god kvalitet, og se gjerne etter Svanemerket solkrem. Men viktigst av alt; smør tykt på.

Monica: Nå går vi heldigvis mot sommertider, og solen blir sterkere. Da du var på jordomseiling og var utsatt for ekstrem – sol – hva gjorde du da?

Camilla: Jeg tenkte lenge på hvilken solkrem jeg skulle velge til mann og tre barn da vi skulle på jordomseiling. Valget falt på Rudolph Care, Svanemerket med økologiske ingredienser. Vannavstøtende og hverken hvite eller klissete. Jeg skulle ha med solkrem for ett år, og pris og kvalitet på dette merket var det beste jeg fant. Vi var ikke brente en eneste gang, og det sier alt spør du meg! Jeg visste ikke da at jeg to år senere skulle jobbe for Rudolph Care, og jeg synes fremdeles det er verdens beste solkrem.

Hos Camilla ved havet

Les mer om Camillas reise her:

https://monicaoien.no/2016/05/12/balanse-mat-feelgood-workout-the-organic-pharmacy/

 

Sol i hjertet klem

Monica

Rudolph Care Aftersun(superdigg)  var en gave fra Camilla

Du kan også like...

Leave a Comment