Forfengelighetens marked på SoMe

by Monica Øien

This post is also available in: English (Engelsk)

Det er mange, inkludert meg selv som bruker SoMe for å fremme et budskap, skape engasjement og gjerne jobbe med veldedige formål. Jeg prøver å tenke på at de postene jeg deler ikke bare skal handle om meg men tjene et spesielt formål. Fra mitt business perspektiv som studioeier og designer er det helt klart knyttet til salg. Men det overliggende ønsket mitt er å være inspirator og lærer, noen ganger treffer jeg, andre ganger står jeg nakent disponert for kritikk og misunnelse. Slik er denne sosiale mediaverden. Jeg må håndtere begge sider.

yoga monFitness/yoga/pilates/body verden er definitiv blitt en egen stor industri og vi poster fra strender og fjell, og vi selger oss selv. Ja, det gjør vi!! Og jeg må hele veien stille et selvreflekterende spørsmål; hvordan leder jeg folk og hva leder jeg med? Ønsker jeg flere følgere og flere likes? Eller ønsker jeg å dele av min egen erfaring og visdom? Kanskje noe jeg lærte den siste tiden?  Er det en overgivelse her?

IMG_1523Det er et dualistisk svar på dette, fordi jeg ønsker å gjøre jobben min og dele kunnskap om bodywork, mat, helse og meditasjon.

Så jeg har kommet frem til at jeg ønsker at dette skal komme fra hjertet og ikke fra et egosted i meg selv der jeg skal sole meg i glansen av likes og kommentarer. Måten jeg gjør dette på er å bruke litt tid på det jeg vil formidle slik at det er en seriøs innsats fra meg, poste innlegget og så glemme dette resten av dagen og overgi meg til å ikke vite mer om den saken. Før jeg skal poste neste innlegg.

Jeg merker at de minst egodrevne postene får mer oppmerksomhet. Slik lærer vi hverandre å kjenne der ute.

DSC_6746Så instagram «fitness» for meg handler ikke om kropp, fordi vi har alle en kropp. Det handler mer om å gjøre fantastiske ting som inspirere oss til å være til stede, nysgjerrige, oppmerksomme og takknemlige for det vi har. Ikke dømme, ikke diskrimenere, ikke vise nedlatenhet eller sjalusi.

19

Jeg har deltatt på yoga utfordringer tidligere, som sponsor og deltaker. Da Global Yoga Trondheim kontaktet meg  igjen synes jeg saken og formålet var såpass engasjenerende at jeg takket ja både til å presentere og til å være sponsor.  De fantastiske jentene bak Global Yoga Tronheim er Ingrid Loe Holand, Johanne Karbøl og Kari-Anne Bains. De har lagt sin sjel i arbeidet om å belyse temaet diskriminering og bruker nå yin yoga for å fremme hvordan vårt etiske kompass i våre liv guider oss.

Yoga challenges på instagram ser ut til å ta litt av. Med deres erfaring- hvor effektivt er dette?

Intensjonen til Global Yoga Trondheim er å dele av det man har og gjennom yoga, å skape et inkluderende felleskap hvor alle er velkommen.

Gjennom våre yoga challenges på instagram har vi fått formidlet budskapet til små og litt større, organisasjoner og foreninger som fremmer sosiale og humanistiske verdier og som fremhever verdien av medmenneskelighet og raushet for enkeltmennesket.

Gjennom instagram kan organisasjoner få ekstra og velfortjent oppmerksomhet, og anerkjennelse for sitt arbeid. I tillegg får vi bidratt med pengedonasjoner som for noen kan bidra til at virksomheten kan fortsette aktiviteten og det arbeidet de gjør. Vi ønsker å nå så mange som mulig, og instagram er en internasjonal kanal der det er lett å få oppmerksomhet knyttet til tema og ulike #’s

IMG_1685

Global Yoga Trondheim har fått mange gode kontakter gjennom instagram, et økende nettverk og nye venner. Vi har vært heldige som har fått lov å samarbeide med profilerte personer både gjennom media og instagram og andre sosiale medier. Når budskapet vårt blir spredt gir det en enorm følelse av takknemlighet, og at vi med yoga kan gi noe tilbake.

17

Hvordan legger dere opp og bestemmer innholdet i en challenge?

Vi velger en sak, organisasjon eller tema vi brenner for og mener det er viktig å belyse og sette fokus på. Det kan være noe i tiden, noe som er knyttet til andre begivenheter eller det kan være et personlig engasjement. Det er noe intuitivt over våre valg, det bare skjer, og vi er alltid enige om målgruppa eller organisasjonen.

Når vi gjør valg av presentatører og bidragsytere er det en forutsetning at vi kjenner at både organisasjon og presentatørene kan representere Global Yoga Trondheim sine verdierer. Det blir en lett blanding av profilerte og kjente personer, profiler med mange følgere, og personer som står fram med et budskap som kan knyttes opp mot formålet. Vi velger fra hjertet og inviterer både blant våre venner, trofaste følgere og nettverk på Instagram. Vi velger som hovedregel å gjøre posisjoner eller tema så enkelt, forståelig og tilgjengelig som mulig.

For hvem er denne, kan alle delta?

Alle kan delta. Det er et mål at den skal være tilgjengelig og mulig å delta på for så mange som mulig. Budskapet er å gi rom for, inkludere både andre og seg selv med vennlighet og åpent sinn. Vi er alle ulike og unike – og det er vakkert.

I denne challengen har vi igjen fokus på yin yoga fordi de fleste av oss behøver mer balanse i livet. Mye av inspirasjonen er hentet fra mindfulness prinsippene. Universelle prinsipper og viktige leveregler som: Aksept, Tillit  Tålmodighet, Ikke-dømmende og Ikke-strebende holdning , Med nybegynners sinn, Å gi slipp.

 

03Hva er ambisjonene nå?

Vi ønsker å belyse temaet diskriminering og å nå ut til så mange som mulig. Det betyr også å ha fokus på hva diskriminering IKKE er, og det å gjøre mer av det som kan motvirke diskriminering. Vi har valgt å donere pengene fra denne månedens yogaklasser og instagram challenge til organisasjonen Skeiv Ungdom, og å samle inn mest mulig penger til arbeidet Skeiv ungdom gjør. Vi ønsker å bidra i et samfunnsperspektiv – å gjøre oss selv oppmerksom på alt fra de store overordnede linjene, til det individuelle, “hverdagsdiskrimineringen”. Det er mye skjult diskriminering. Det er også en fare for at vi diskriminerer oss selv, ser ned på oss selv og gjøre oss mindre verdt av ulike grunner. Kanskje kan denne challengen åpne øynene og hjertet for opplevelsen av en større egenverdi. Alle mennesker er like mye hvert. Uansett. Ubegrunnet. Punktum.

Hva tenker dere om diskriminering?

For oss er diskriminering noe som skjer på mange nivå, ulike arena, i alle samfunnslag og grupperinger. Diskriminering er ikke greit. Vi kan ikke la historien gjenta seg. Vi må ta til oss og lære av tidligere historier i hele verden, og vi må begynne med oss selv. Gjennom yoga kan vi få en økt forståelse av hva diskriminering er, hvordan den ter seg og påvirker oss.

Det motsatte av diskriminering er raushet, toleranse, vennlighet, inkludering, aksept, medmenneskelighet, egenverd, likeverd, kjærlighet til seg selv og andre. Det å tørre å være seg selv. Rom for å være seg selv. Med mot til å være sårbar og mot til å stå for den man er. Mot til å stå opp for andre som er sårbar.

Fortell litt om årets formål?

Denne månedens formål og challenge er til inntekt for organisasjonen Skeiv Ungdom. Vi bestemte oss for dette formålet fordi vi denne måneden også bidrar med gratis yoga for frivillige og studenter under ISFIT festivalen i Trondheim.  Det å være ung, på søk etter identitet og selvforståelse gjør at dette kan være en ekstra sårbar periode i livet. Vi heier på både de som står frem med sterk og klar stemme, og på de som er mer usikker, utrygg og avventende.

her kan du lese litt om en tidligere yoga challenge fra Global Yoga Trondheim:

vær et medmenneske

Hvordan kan yoga bidra til mer fred og kjærlighet i verden?

I yoga jobber man mye med seg selv. Med fokuset vendt innover mot det som kan finnes av kilden til livskraft og indre fred. Til det som kan defineres som ren lykke. Bliss. Dersom man søker å leve etter Yamas og Niyamas som beskrevet i Patanjalis Yoga Sutras, har man langt på vei et etisk og medmenneskelig kompass i livet. Yoga er med alle sine grunnleggende prinsipper en fredsfremmende og inkluderende livsfilosofi. Når du finner indre ro i deg selv, har du ikke behov for å krenke andre.

 

Hva karakteriserer utvalget av yin stillinger i denne runden?

Vi har valgt Yin yoga fordi det er tilgjengelig for alle. Yin yoga  stiller ingen krav til forhåndskunnskap, ingen forventninger eller prestasjoner. Prinsippene i Yin yoga er det samme som i mindfulness, som aksept, tillit, tålmodighet, ikke dømmende, ikke strebende, det å tørre æ å  bare være, med åpent sinn og å kunne gi slipp på det som ikke har plass eller hensikt lengre. Posisjonene er enkle.

25

Beste hilsen Monica

Det er fortsatt tid til å engasjere seg og delta i utfordringen om du vil ha et godt formål med dine poster på SoMe. Det du da skal gjøre er ganske enkelt å følge instruksene om daglig yoga stilling og bruke taggen #whydiscriminatewhenyoucanyoga

Du kan følge disse herlige jentene på insta her:

@globalyoga.trondheim

@karrings

@sunshine_yogini

@johanne.k

Mine klær er fra Casall Norge @casalltraining

 

Du kan også like...

Leave a Comment