Spirituell Fitness & Mantra

by Monica Øien

Bloggen min har 1 årsdag i dag!

I dag er det nøyaktig 1 år og 200 blogginnlegg siden jeg lanserte denne og jeg ønsker å takke dere alle som leser det jeg skriver. Jeg liker å blogge og jeg liker å dele av mine erfaringer og særlig nå når jeg lærer så mye nytt. Takk fra hjertet. Bloggen min er jo ingenting uten lesere, vel jo det stemmer ikke helt, den er faktisk et aldri så lite arkiv for meg selv. Nesten som et treningsoppslagsverk. Noen ganger kan jeg søke gjennom min egen blogg for å finne tilbake til en tanke eller en øvelse. Okey, nok om det- jeg kan ikke skrive en hel blogg om å feire en et-årsdag.

IMG_1733

Spirituell Fitness

Jeg visste ikke da jeg lanserte bloggen at jeg skulle fordype meg i det jeg kaller spirituell fitness. Men det har jeg altså gjort her i California. Jeg jobber stadig med definisjonen, men jeg leter mest etter forståelsen og opplevelsen av trening som gir meg/oss en «time-out» og et rush av glede. Chakraene kan hjelpe oss med det, de fungerer som et slags kart der vi kan finne ut hvem vi er, og hvilke deler som er dominante og hvilke som er svake og sovende. Ved å integrere spiritualitet inn i trening vår kan vi kanskje oppleve å bli mer balanserte og bevisste i livene våre. Det handler om å komme til den fysiske kroppen vår. Gi oss en pause i livet der vi bruker for mye tid i hodet og bekymrer oss. En mer spirituell tilnærming til trening inviterer deg inn til deg selv. Den påvirker følelsene dine fordi mye uttrykk kommer frem i musklene (smerter, stivhet, betennelse, låsninger osv)

IMG_1045

Så helt konkret hva mener jeg når jeg ønsker å integrere spiritualitet inn i treningen?

Da må jeg forklare hva jeg mener med ordet spiritualitet siden dette ofte er assosiert med religion. Det å være spirituell er ikke nødvendigvis knyttet til en spesifikk tro, men heller til en følelse av å være integrert. Når jeg tenker på spiritualitet så tenker jeg på dybden i oss som menneske, på behovet vi alle har for å forstå oss selv fra innsiden (og ut). Fordi ved å forstå våre indre erfaringer vil vi også forstå hva som motiverer oss i verden via vår livsstil (det vi gjør og det vi ikke gjør). Det handler om kontakt med den indre stemmen, den vi våkner med og den vi legger oss med. Det stemmen som skriker kritisk i oss når vi gjør ting vi ikke burde, og den stemmen som ler gledelig når vi føler vi gjør noe som stemmer med den vi føler vi er. Denne stemmen er den sanne siden ved oss, den nakne, usminkede sannheten. Noen ganger uttrykt i angst, uro og  skam, andre ganger i optimisme, håp og tro. Å se seg selv helt og fullt kan skremme vettet av oss. Likevel er det denne stemmen som kanskje er veiviseren til et integrert liv med mer mening.

IMG_1452Kropp og sjel er separert

Vel de fleste av oss i treningsbransjen tenker at kropp og spiritualitet er separert fra hverandre. Fordi man tenker at spiritualitet er knyttet til en åndelig velvære og ikke til bevegelse. 

Men saken er at mange trenger noe mer enn alt det konkrete for å kjenne motivasjon til å for eksempel trene. Hvorfor skal jeg gidde? Jeg får jo aldri de resultatene jeg drømmer om? For hvem trener jeg?

Jeg bruker meg selv og mitt eget utgangspunkt når jeg skriver disse tankene fordi det å forstå at det er en spirituell stemme som lengter etter oppmerksomhet påvirker også min motivasjon. Og i beste fall ved å dele dette med dere vil dere også kjenne det. Jeg kjente på en tomhet i treningen. Jeg trengte ikke bare å endre øvelsene for at de skulle bli anerledes og mer morsomme. Jeg trengte å finne the «purpose». Intensjonen. Denne lå riktignok inni meg selv som en følelse av at noe manglet. Noe i meg var ikke tilfredsstillt. Men ikke bare det, den lå også utenfor meg selv. Som en kraft. Et lys. En stråle. Den var energigivende. For meg er det tro. For deg kan det være en energi. Strøm. Batteri. Sollys. Naturen. 

Så uansett hva du kjenner snakke i deg fra innsiden så er det kanskje nå på tide å si det ut høyt. Si det til deg selv. Som i en affirmasjon. Et Mantra. Eller bønn. Men bruk ord. For å hjelpe deg selv å bli den personen du føler du er. Vi ber om så mye i livet, men vi glemmer kanskje å be om å få være den man trenger å være. Begynn med å skriv ned drømmene dine og jobb med tankene dine i et positivt lys. Jeg er som jeg er og jeg skal begynne å elske denne kroppen jeg har. Trening og kosthold handler ikke om å bare endre bevegelser og studio og dietter, men også om den spirituelle plassen du befinner deg selv i. Eller den du kanskje synes du mangler. 

IMG_1449

Noen tips

  • Begynn. Med korte program. Hver dag i 5 minutter. Kvalitet fremfor kvantitet.
  • Hva enn du liker å gjøre skal du gjøre mer av!! Kvalitet igjen er bedre enn kvantitet.
  • Gå med mening og kropp. Beveg armene, tenk på magemusklene, lårene..
  • Gå med mening og hjerte. Tenk på hva som skjer inni deg, hvordan føler du deg når kroppen er i gang, humøret..
  • Gå med mening og spiritualitet. Tenk på omgivelsene. Duftene. Lyder. Solen. Gud. Hva gir deg energi fra utsiden?
  • Hyll øyeblikket og takk deg selv.

IMG_1465

Fordeler ved Mantraer og Affirmasjoner

Når man praktiserer positivt selvsnakk fungerer dette som medisin for energien din. Tenk på energien din som en lyspære, den kan være 15 – 25 og 100 watt avhengig av hvor mye energi og kraft du føler du har.  Mantraene er mer spirituelle og korte og affirmasjonene er mer psykologiske og litt lengre setninger.

En bok jeg leste sent på 90-tallet som jeg anbefaler deg å lese dersom du vil lære mer om affirmasjoner er Louise Hay´s bok: Du kan helbrede ditt liv. (utgitt i 1984)

img_9284Jeg kjenner at jeg er lidenskapelig i mitt ønske om å hjelpe og guide deg til å komme nærmere deg selv, din indre stemme og den du ønsker å være! Dette er din kropp som du har fått og som du må ta vare på. Ikke misbruk den. Men takke den fordi den virker for deg.

Ønsker du å lese om takknemlighet kan du klikke her:

https://monicaoien.no/2016/11/19/takknemlighetstrening/

Beste hilsen,

Monica

Du kan også like...

3 comments

Camilla 15. februar 2017 - 19:10

Det er så godt å lese det du setter ord på Monica, tusen tusen takk!

Reply
Camilla Schjelderup 15. februar 2017 - 19:10

Det er så godt å lese det du setter ord på Monica, tusen tusen takk!

Reply
Monica Øien 18. februar 2017 - 07:17

Så hyggelig at du sier det, det varmer!!!

Reply

Leave a Comment