Bort med tidstyvene

by Monica Øien

Det er alltid spennende å ta fatt på et nytt år. Selvom vi vet at vanene våre følger oss så er vi innstilt på en endring, en forbedring, i mer eller mindre grad – av noe. Et nytt år gir oss en ny arena å boltre oss i. Men jeg er ganske overbevist om at dette ikke varer evig. Vi vender alltid tilbake til gamle mønstre og (u) vaner. Vi vet det, og vi gjør det – igjen og igjen. Hvor mange ganger har du ikke søndag kveld sittet med godteposen i fanget og sagt til deg selv, imorgen mandag er det slutt med godteri, så holder det, en stund.

Vel, min erfaring både når det gjelder forbedringer og endringer er at det er lurt å evaluere litt oftere enn på Nyttårsaften. Her forleden kom jeg over en britisk blogger som hadde laget en superkul liste for endring. Jeg har tolket denne på min måte. Kanskje du lar deg inspirere av dette systemet, det tar deg ca 30 minutter og du kan praktisere det hver uke, hver måned eller hvert kvartal alt etter hvor effektive resultater du søker:

  1. Sett deg ned et sted der du føler deg VEL, avslappet og lett. Det kan være utendørs, foran peisen, i sofaen, hvor som helst, men et sted der du kjenner inspirasjon og ikke blir forstyrret.
  2. Finn frem notatblokken din, eller ipaden, der du lettest blir kreativ og kan skrive notater. Oppsummer nå den siste månedens vaner og uvaner. Her lager du 3 lister:

A. Meg selv

B. Familieliv/relasjoner

C. Arbeid

3. Vær kritisk når du evaluerer og spør deg selv: Hva er den ene tingen jeg kunne ta bort fra hver liste – fra hver kategori der du allerede har brukt tid på. Er det en nær relasjon som krever litt for mye av deg om dagen, går treningsrutinen på repeat og du mangler resultater? Hva enn du setter fingeren på, forestill deg at du brukte mindre krefter på det som stjeler din dyrebare tid.  Bestem deg for å endre denne ene tingen i neste måned for å se hva som skjer.

4. Nå skal du identifisere en ting som virkelig betyr MYE for deg i hver kategori, eller noe du skulle ønske du hadde tid til i hver kategori, noe du drømmer om å gjøre. Det kan være å lese, en kveld med noen du bryr deg om, teste ut en ny treningsform, gå på kveldskurs…) Men poenget er at du skal være litt hard mot seg selv og prioritere.

5. Bytt nå ut det du ikke vil ha mer av og erstatt det med det du ønsker mer av. I ditt private liv: ta bort noe av det du har gjort som er tidstyveri og heller erstatte med noe du vil ha mer av. Dette skal du nå gjøre i alle de tre kategoriene. Vil du bruke to timer på å lese en bok, må du hente denne tiden fra noe du ellers bruker tiden din på.

Hva må du slutte å gjøre/bruke tid på for å få mer av det du egentlig ønsker og trenger?

Jeg er spent på om dette funker for deg!!

Beste hilsen

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment