Din treningsintensjon i det nye året

by Monica Øien
Vi har nå gått inn i enda et nytt år. Det betyr at nok en syklus er avrundet og vi har reist gjennom sesonger, årstider og endringer. Dette skjer hvert eneste år, men like fullt gir det oss en gyllen anledning til å foreta en liten opprydning og kanskje en oppgradering i livene våre.  
 
Som naturen endrer seg handler det kanskje også for oss som mennesker å ha en bevegelig innstilling til livene våre. Der vi åpner opp for muligheter og søker intensjonene i det vi gjør.
 
For meg handler det mye om å gå inn i hverdagen med hjerte, kropp og sinn. Helt konkret tenker jeg på den daglige fysiske bevegeslen som skal gi meg mer enn bare å trene. Kanskje det nå er din tur i det nye året å ta en mer bevisst rolle i forhold til den tiden du selv bruker på trening, bevegelse og meditasjon.
 
Kanskje du nå kan stille deg selv noen kreative og eksistensielle spørsmål? Hva er din viktigste oppgave når du trener (annet enn å bare delta) – Hva vil du selv oppnå og kanskje lære? Hvilket treningsfrø ønsker du å så i din bevegelseshverdag i 2017?
Jeg har snakket litt med yogalærer Annette Dyvi om å være i livets strøm, om å våge å søke den gode endringen. Hun driver et eget lite og intimt yogastudio på Briskeby i Oslo og i tillegg underviser hun en Yoga flow klasse på The Room hver tirsdag kl 07.30 om du er interessert i å delta på hennes klasser.
annette-1

Hva tenker du om avslutninger (det gamle året)? 

Jeg synes at årets gang er vakkert og er opptatt av å være tilstede når endringer skjer. Det er spennende. Derfor setter jeg av tid rundt jevndøgnene og solhvervene, for da skjer noe tydelig i hele naturen, kloden rundt. Vi har akkurat vært gjennom vintersolverv, som avslutter året og munner ut i en feiring, jul. Jeg er av typen som kan bli deprimert i august, fordi solen har snudd for lenge siden og mørket siger på. Det kan gjøre meg trist. Men etterhvert som jeg har etablert en sterkere yogapraksis, har det blitt lettere for meg å godta livets gang og bli med på skiftene og endringene. Ikke bare la dem skje, men iaktta nærmere det som faktisk utfolder seg og da blir enhver tid og stemning viktig og inspirerende.

Hva tenker du om begynnelser (det nye året)?

Jeg prøver å møte begynnelser med åpent sinn og gjerne ha ryddet litt bak meg, så jeg kan gi slipp det som har vært. Da er det lettere å bli med inn i det nye. Du kan få sjansen til å gjøre noe om igjen, på en bedre måte, hvis det trengs, eller ubesværet nyte det som skjer akkurat her, akkurat nå. Uten å være tynget så mye av det som behøves, det som må gjøres. Det hoper seg ofte opp etterhvert. Begynnelsen ligger der gyllen og blank, fylt av alle muligheter, potensial. Den er en invitasjon inn i øyeblikket. Mestrer vi øyeblikkets kunst, å være fullt og helt tilstede her og nå, er hvert øyeblikk en potent begynnelse!

Hva skal til for å skape en god endring i et nytt år? 

Være bevisst i handlingsøyeblikket. Formulere en intensjon for hvor jeg vil, hva jeg virkelig ønsker meg, slik at jeg selv blir klar over det og lettere kan huske på det i løpet av dagene som kommer. Da blir jeg med og skaper en vei hvor det jeg ønsker, kan begynne å virke og bli sant.

Som yogalærer, hva tenker du er din rolle overfor studentene? 

Jeg ser meg selv som en som lever etter og lever for en filosofi og en praksisform som jeg gjerne formidler og inspirerer andre til å følge. Jeg prøver å finne enkle veier hvor det er lettere å begynne, fordi det oftest er begynnelsen som er bøygen. Så er det viktig å være sann, klar og inspirerende i fortsettelsen.

annette-2

På hvilken måte er yoga en fysisk trening utover det mentale? 

Yoga er fysisk og metafysisk. Yoga er grunnleggende en trening for sinnet, for bevisstheten, for å utvide vår kapasitet og forståelse av hvem vi er, hva Livet er. Yoga gir faktisk noen suverene svar på dette store spørsmålet; hva er Livet? Samtidig er yoga fysiske øvelser og pusteøvelser, fordi det er gjennom kroppen vi best kan nå sinnet og påvirke det. Yoga søker å skape en tilstand av likevekt i hele oss, kropp, sinn og følelse, gjennom å forbinde oss til noe enda høyere, en spirituell bevissthet.

Hvordan mener du at de som trener hos deg kan være mer aktive slik at de får enda bedre utbytte av treningen?

Det er lett å melde se på et yogakurs og gå dit og få det du trenger. Det er også en viktig inspirasjon og styrketrening å få veiledning fra en lærer og støtte fra en gruppe som gjør det sammen. Samtidig er det viktig ikke bare å melde seg på kurset, men være våken i seg selv og begynne å lære og kjenne ordentlig etter. Vi kan observere og bli klar over hva som skjer i oss selv, kunne ta sterke egne valg for hva jeg trenger hele tiden. Og bygge opp en egen praksis – enten det er jevn trening, meditasjon, gå en tur hver dag, lese noe inspirerende, skrive dagbok – det er mange forskjellige veier til å bli mer våken og tilstede i sitt eget liv på. Det å finne et eget fokus og sitt eget fristed for jevnlig å nære sjel og kropp, er en viktig egeninnsats.

annette-4

Hvordan inspirerer yoga til endring?

Yoga handler om endring. Yoga er målet, en tilstand av ro og helhet, kontakt med det høyeste, innerste i deg selv, ditt vesen og la det stråle og fylle den du er. Yoga er også en serie med øvelser for å nå dit. Yoga peker på at det er nødvendig å gjøre en innsats og i hovedsak handler det om å vende blikket og oppmerksomheten innover. Gjøre det arbeidet som trengs for å slippe taket i sansenes dragning utover. Forstå at nøkkelen ligger i å se innover, se og møte meg selv og være villig til å se det med aksept og Kjærlighet og villighet til endring når det trengs. Endringen ligger i å ta fullt og helt inn over seg at vi alle er ett, i bunn og grunn er vi det samme og så leve ut fra den grunnleggende forståelsen.

Hva er ditt bevegelsesmantra/treningsverdi?

«Stå stødig i deg selv, vær vel, vil vel!» Dette henspeiler på at jobben er å stå støtt, være i likevekt på alle plan; livet er i bunn og grunn godt, så nyt det, ha det bra og la det også gjelde andre rundt deg, situasjoner og mennesker. Trening er en praksis for meg, som innebærer indre og fysisk arbeid i skjønn forening; yoga!

annette-5

Finn din intensjon

Annette snakker om å være til stede i det som skjer der du er. Og jeg tror nøkkelen til endring ligger her. Det er så lett å bli i den gamle vante tanken om alt som bare skal gjøres unna og bli ferdig med. Hvor kjedelig er ikke det? Tenk å bruke masse tid på noe du egentlig skulle ønske var over før du begynte? Jeg søker stadig etter motivasjon for det jeg gjør og jeg spør meg selv hvorfor jeg gjør alt dette treningsarbeidet? Jeg leter etter intensjonen. Og jo mer jeg forstår den og griper den jo mer glede gir treningen eller bevegelsen meg. Jeg er med på å skape en opplevelse jeg trives med.  Jeg har gjort et aktiv valg på å dedikere tid til noe jeg føler jeg gjør fra innsiden. I stedet for å tenke som mange av oss dessverre gjør. Jeg trener for å bli tynn, muskuløs og sterk. Nei – nå er min intensjon tydelig og klar for meg (og jeg er heldigvis blitt litt eldre): jeg opplever treningen, for eksempel en Yoga eller Pilates klasse fra et sted inni meg som brer seg utover. Den føles fra innsiden og gjør meg sterkere, tryggere og mer energisk. Og jeg får mer kunnskap om meg selv! Det er en gave det!

img_0093

Jeg kan ta et aktivt valg eller la være…

Jeg håper og ønsker for deg at du finner din intensjon, ikke bare for året 2017 – men for hver eneste treningsklasse du oppsøker og bruker din verdifulle tid på. Å tenke på intensjonen er en veldig god start i det nye året! Å finne den er din gave til deg selv!

Beste Hilsen Monica

Foto:

Du kan også like...

Leave a Comment