velvære&sinnsro

by Monica Øien

Mahatma Gandhi sa på en travel dag:  «I have so much to accomplish today that I must meditate for two hours instead of one.»

Livet ja, med alle sine svingninger opp og ned, følelser som jager, telefoner som avleder, inntrykk som stjeler tanker, så mye gjøre og så lite være. Til tider. Jeg skjønner at jeg selv må finne min egen – være tid!

Noen ganger tar jeg meg selv i løpe ærend (jobb – møter – telefoner – handling – samtaler osv osv ) uten stopp i mer enn 8 timer og jeg hadde ikke en gang rukket å spise lunsj. Jeg er ekstremt «god» til å presse meg selv altfor langt. Men sannheten er at jeg hver dag lengter etter en liten stillestund, litt tid for kontemplasjon – en tilstand der jeg føler meg hel, sunn, jordet, kraftfull, spirituell og i kontakt med meg selv! Der jeg føler meg beveget, rørt, lett. Bare noen minutter – der jeg er fritatt mine stadige behov for å fikse, ordne, hjelpe, organisere…..

Da jeg var på jobbreise med Gudene Vet for TV2 ( 2007-2009) lærte jeg å meditere i et tempel i Bangkok. Jeg syntes det var skremmende i starten fordi det dukket opp så mange bilder foran mine lukkede øyne. Etterhvert fant jeg ro, rytme og glede ved denne stillestunden.

Meditasjon skal hjelpe oss å flytte fokus fra distraksjoner for å kunne oppleve det som egentlig er både fredfullt og harmonisk med deg selv. Fordi det bor inni oss, og ved å meditere kommer vi på en måte litt tilbake til den vi er som menneske. Vi finner ikke på noe nytt. Vi bare lytter til den personen vi er. Når vi har denne kontakten kjenner vi på velvære og sinnsro.

Jeg er bare et menneske

Tenk om vi alle kunne være mye mer enn den konkrete personen vi viser oss frem som hver eneste dag. Tenk om vi kunne bli oppfattet som en helhet. Der vi føler oss hele selvom vi ustoppelig jager etter å prestere og levere.

Jeg bruker meditasjon (kontemplasjon) daglig nå innimellom alt som skal gjøres i løpet av en dag, spise, trene, møte, levere, handle, snakke, svare, sende, spørre, rydde, vaske, lage, rydde, bake, lese…..gjøre

Saken er den at når du kjenner mer av deg selv og føler deg helere da får du mer overskudd til vise en sannere side av den du egentlig føler at du er. Du vil oppleve mindre irritasjon, ferre uhell og glemsler, mindre stress, kaos og mer tålmodighet… Og i tillegg utstråler du mer kjærlighet, medmenneskelighet, glede, raushet, og selvsagt fred.

Klikk her dersom du vil teste hjertemeditasjon:

https://monicaoien.no/2016/07/05/hjertemeditasjon/

Klikk inn følelsen

Først må du bestemme deg for at dette er noe du vil ha i livet ditt. Så må du finne den enkleste måten for deg å gjøre denne nye vanen til endel av din hverdag. Så er det bare å praktisere. Hver dag.

Å være er en følelse av nærvær til seg selv. Jeg skal forklare det mer visuelt. Da jeg gikk på Kunst -og håndverksskolen i Granada lærte vi å tegne Croquis (aktmodeller). Vi lærte om hukommelsen og at fra å se på modellen som sto på podiet til å bevege blikket ned på arket for så å tegne det vi så – var det et «gap» et rom mellom å observere og å huske. Det man tegnet var basert på hukommelse. Man kan ikke samtidig se og tegne (huske). Den lille stunden mellom å se på modellen for så å flytte blikket til tegneblokken er en «pause» tilstand. Du vil kunne lære å oppleve den mellom to tanker. Mellom to innpuster. Mellom to treningsøvelser eller to gjøremål. Men du må  øve deg på å være i det lille rommet – mellom.

Den følelsen jeg er ute etter er den du har når du er ferdig og fornøyd med en oppgave, der du faktisk setter deg ned og nyter øyeblikket uten å prestere noe som helst. Der du sukker et deilig Ahhhh… FØR du går i gang med neste gjøremål.

 

Okey lets do it

Sitt på en stol, på gulvet eller legg deg ned på en sofa. Skru av telefonen og sørg for at du har noen minutter uten avbrytelser. Her begynner du å bruke pusten ved å puste inn med nesen mens du kjenner at ribbena vokser litt sideveis. Pust helt ned i magen før du slipper løs pusten frigjørende ut igjen.

Fortsett å jobbe slik med pusten for å finne en rytme. Legg merke til hvor lenge du faktisk kan puste inn før du må slippe pusten ut igjen.

Nå går vi videre og her ligger skatten i din velvære opplevelse. Denne lille pausen mellom innpust og utpust er ditt helt unike rom for å føle deg selv. Din pause. Din tid. Kan hende skynder du deg litt i starten slik at du ikke helt mestrer å pause deg selv og det er selvsagt greit. Men prøv å legge merke til følelsen pausen gir deg. Er det varme, er det tilstedeværelse, er det oppmerksomhet til et sted på kroppen – magen, hjertet, halsen, bena..

Så velger du deg en sinnstilstand du søker akkurat i dag:

Er det?

  • ro
  • kreativitet
  • space
  • kjærlighet
  • trygghet
  • jording
  • velvære
  • nærhet
  • spiritualitet

Kanskje du ønsker å notere ned den følelsen du opplevde? Det som er genialt med denne måten å praktisere meditasjon på er at du «stjeler» fokus fra de negative og destruktive tankene som daglig følger deg og du gir deg selv en pause fra dem fordi godheten i det du faktisk opplever tar over. Og blir endel av deg selv.

Dersom du synes dette er litt komplisert og heller ønsker mindfulnessøvelser kan du lese her:

https://monicaoien.no/2016/03/10/mindfulnessapper-mot-stress-og-fedme/

 

Ellers ønsker jeg deg masse velvære og gode opplevelser i din egen pause

BreathGood, PauseGood & FeelGood

Klem fra Monica

Du kan også like...

1 comment

Meditasjons apper – i farta | Monica Øien 17. september 2016 - 20:12

[…] velvære&sinnsro […]

Reply

Leave a Comment