Mindfulnessapper mot stress og fedme

by Monica Øien

Vi lever ofte på den ytre scenen og leter utover i verden i ting og i gjøremål etter lykke. Men hva skjer egentlig på den indre scenen i oss? Jo der kan du se deg selv. Om du tillater deg selv å trene. Trene på å være tilstede.

IMG_9351

Jeg har gjort 8-ukers kurs med filosof Viggo Johansen og øver så mye jeg bare kan på å være til stede. I starten var dette bare ord som virket mer som glossy og trendy overskrifter. Men etterhvert når jeg knekker koden, trener og får jevn veiledning av Viggo begynner jeg å se en ny verden. Jeg mestrer å observere meg selv, ikke bare i det ytre, hva jeg sier og gjør, men også i det indre – hvilke tanker som går gjennom hodet mitt, følelsesmessige stemninger, og hvordan tankene og følelsene påvirker meg, handlingene mine, og relasjonene mine. Alt dette lærer jeg hos Viggo Johannsen, det er en lang reise.

IMG_9346

Viggo ligger bare her og lar seg lede av pusten sin, den er der alltid som endel av deg og enkelt verktøy for å nå tilstedeværelse. Litt hver dag, kanskje bare 10 minutter er det som skal til.

«I går hadde du ca 60 000 tanker. Hvor er de i dag, alle de tankene du tok så seriøst i går? I stedet for å prøve å kontrollere tankene, prøv heller å «sett deg på elvebredden» og se på tankene dine. Du er ikke tankene dine, heller ikke følelsene dine. Du kan observere med tilstedeværelse. Hverdagstanker som du hele tiden har om middag, jobb og gjøremål. Etter hvert som du roer deg ned, kan noe annet enn hverdagstanker oppstå. Noe vanskelig kan dukke opp. Det trigger en vanskelig følelse i deg. Men dette skjer bare i sinnet og det setter et avtrykk i kroppen og følelsene dine som gjør at du kan bli sint eller lei. Men det er bare tanker og følelser. Vi tenker mye i løpet av en dag som ikke er sosialt akseptert, men det er bare tanker det også. Det handler om å møte alt som oppstår med kjærlighet. Gi det en klem og la det gå. Det er frigjørende å slutte å kontrollere tankene dine,» sier Viggo.

Dersom du ønsker en skikkelig utfordring for å få et helere perspektiv på deg selv og ditt liv, hva anbefaler du da?

«Den beste og mest effektive måten er å meditere. Du vil lære å kjenne og se aktiviteten i hodet ditt, tankene dine og hvordan sinnet løper avgårde. Vanligvis bruker vi de samme strategiene overfor tankene våre som vi bruker i den ytre verden. Vi prøver å unngå, flykte, dempe uroen med stimuli – kort sagt, prøve å få kontroll, men tanker er ikke objekter i en fysisk verden. Tanker har verken form, farge eller vekt, derfor får vi heller ikke kontrollert dem med ytre strategier. Du får ikke stoppet tankene dine, men du kan trene på å gjenkjenne dem og forstå at tanker bare er tanker – og at tanker oppstår og forsvinner av seg selv. Hvis du lar tankene være i fred, lar de deg være i fred. Å kontrollere tankene er umulig. Du kan like gjerne prøve å stoppe en elv fra å renne – det er like umulig. Vi er vanligvis midt i elven og delegerer følelser og tanker hele døgnet – noe som skaper en voldsom uro i oss.»

Hva skjer når man trener tilstedeværelse?

«Kort fortalt, det første som vanligvis skjer er at vi oppdager at det er konstant aktivitet i sinnet – som kan være litt overveldende. Men etter hvert som vi lærer å møte tanker og følelser med åpenhet og aksept, i stedet for kontroll, begynner vi å få tilgang på indre ro. Det er ikke slik at tankene blir borte, men vi får ro til tross for at det er tankeaktivitet – rett og slett fordi vi begynner å gi litt slipp. Gjennom denne formen for trening utvikler vi konsentrasjon, og med konsentrasjon begynner vi å se klarere. Dette fører helt naturlig til at vi begynner å rydde i oss selv. Det blir enklere å skille mellom hva andre forventer av meg versus hva jeg forventer av meg selv, og dermed lettere å si ja og nei til de rette tingene. Jeg blir tydeligere for meg selv. På den måten kan vi si at tilstedeværelse fører til selv-verdi, fordi jeg begynner å gi verdi til selvet. Dette fører naturligvis til at jeg er i verden på en klokere måte, og at jeg har mer å gi til de rundt meg.»

Les mer om Viggos mindfulnesstrening her:

http://www.mindfulliving.no

 

IMG_9363

Det store paradokset er jo at denne smarttelefonen som vi stadig øver oss på å legge bort og begrense bruken av nå også kan gi oss en personlig veiledning og innføring i hvordan bruke mindfulness i ditt daglige liv. En app er superpraktisk, det eneste du trenger er en stol eller en matte, noen minutter og ja smarttelefonen din. (Husk å sette denne på «ikke forstyrr»). Kanskje kan en av disse appene være akkurat din stressredning. Jeg har sammen med Viggo testet ut noen apper. De starter som oftest med å snakke om pust, oppmerksomhet, avspenning og det å flytte oppmerksomheten din til her og nå.
Så litt om stress og hvorfor vi ikke trenger det!

Kortisol er vårt stresshormon og for høye verdier har mange negative sideeffekter som:

 • vektøkning
 • angst
 • søvnproblemer
 • sukkerbehov
 • høyt blodtrykk
Jeg møtte Dr Sara Gottfried da hun var i Oslo denne uken. Hun er gynekolog, hormonekspert og yogalærer og hun sier at følgende tiltak er viktige for å senke kortisolnivået:
 • mindfulnessøvelser hver dag
 • yoga og pilates
 • sauna
 • Vitamin B5 og C
 • mellom 7 – 8,5 timerssSøvn
 • Tilskuddet Phosphatidylserine
 • Fiskeolje
 • L-theanine (aminosyre)

IMG_0380

Vil du lese mer om Sara og hormoner kan du laste ned hennes nyhetsbrev her:

www.saragottfriedmd.com

 

Her får du tips på 4 apper som kan hjelpe deg å komme i gang med din mindfulness trening:

1. Mindfulness Appen NOR.

Appen er lest inn på norsk. Den er veldig enkel, oversiktelig og praktisk. Du kan velge mellom 3 – 5 – 15 og 30 minutters programmer som veileder deg. I tillegg er det en kroppsskanning på 15 minutter. Perfekt dersom du liker en norsk stemme. Appen koster 19 kr.

Terningkast: 5

2.  Headspace.
De selger seg selv inn som det ultimate verktøy for din personlige hjernetrening.  Det minner litt om et hjernetreningssenter der du må signere deg inn og registrere deg først. Den starter med et 10 dagers treningsopplegg som du guides gjennom. Her er det  programmer som også varer over tid, hvor øvelsene endres etter hvert som du utvikler deg og mestrer mindfulness treningen bedre. Du kan logge din egen progress, invitere venner og skape et nettverk. Informativ og innholdsrik. Apper er gratis.
Terningkast: 5

3. imindulness.

Den er lest inn på norsk, enegelsk og dansk. Enkel å bruke, men ikke så mange forskjellige muligheter. Har en oppmerksomhetstrening på 20 minutter, pusteanker på 10 minutter og en avslapning på 4 minutter. Du kan føre statistikk over treningen din. Appen koster 29 kr.

Terningkast: 3

4. guidet reiki healing.
Det er en guidet healing meditasjon, har to sessions – en på 1 time og en på 1/2 time. Dette er appen for deg som ønsker en mer spirituell opplevelse mens du mediterer. Du kommer dypere om du bruker en time. Det er ikke nødvendig å være en praktiserende reiki for å bruke den, den funker fint å bruke som ren meditasjon med kroppskontakt. Interessant, behagelig og med vakker bakgrunnsmusikk. Appen koster 179 kr.

Terningkast: 5

 

BreathGood, LiveGood & FeelGood
Monica

Du kan også like...

2 comments

Meditasjons apper – i farta | Monica Øien 17. september 2016 - 20:12

[…] Mindfulnessapper mot stress og fedme […]

Reply

Leave a Comment