Dropp dietten og lytt til intuisjonen

by Monica Øien

Det har vært mange spørsmål denne uken etter at Bergens Tidende og flere aviser intervjuet meg rundt Intuisjon og mat. Jeg har jo holdt på med dette noen år, og var faktisk ikke klar over at intuisjon og mat var ukjent her hjemme.

Jeg var så sykt lei av dietter som skulle kontrollere meg og sette en start og en slutt på mine mål. Jeg, som mange andre er nok et resultat av å ha blitt noe separert fra min egen kropp og mer knyttet til målene og planene for den slik at jeg hadde glemt å lytte og føle den. Så jeg googlet andre måter å tenke kosthold og helse på for noen år siden. Ord som intuisjon og mindfulness poppet opp, jeg kjøpte bøker og i 2016/2017 tok jeg et kurs med grunder av «Intuitive Eating» – Evelyn Tribole i USA. Sakte men sikkert gikk jeg fra å kontrollere det jeg holdt på med til å begynne  å lytte mer til hva  jeg ville, trengte og det som ga meg mer glede.

Intuitiv spising er ingen diett, her finnes ingen oppskrift på quick fixes, snarere er det en livsstilsfilosofi som hjelper oss å få et sunnere forhold til mat og kroppen vår.

Du kan lese mer her om forskjell på diett og intuitiv spising:

https://monicaoien.no/2017/01/16/diett-kontra-intuitiv-spising/

Nå er det ikke slik at man kanskje følger denne Intuitive Eating – filosofien 100 %, fordi livet er ikke slik at man bare gjør en ting. Men det er et supert verktøy når man ønsker forandringer og bedre helse. Vi er alle unike, har unike kropper og behov. Det finnes ikke en oppskrift som egentlig passer alle, ingen dietter passer alle, ingen levesett passer alle.

Intuisjon i kostholdet handler heller ikke om å være en «livsløgner»  og tro at- Ja, nå kan jeg fylle skapet med godteri og chips og «binge» og pøse på med alt. Det er ikke balanse.

Jeg tenker litt sånn, det er noen dager jeg tillater meg å kose meg med både kaker og søtsaker, og andre dager trenger jeg mer pause og hvile og må legge meg nedpå litt. Noen ganger utsetter jeg ting fordi jeg ikke orker, og andre dager kan jeg også kansellere en avtale, men de fleste dagene presser jeg meg litt, ofrer det jeg egentlig tror jeg trenger mest fordi livet og ansvaret krever det av meg. Og det er dager jeg trener selv om jeg egentlig ikke orker, og jeg unngår å spise en kake selvom jeg har lyst. Fordi jeg tror vi trenger noen begrensninger i dette livet der det bugner over av inntrykk og tilbud, for å oppnå balanse. Det betyr at jeg fokuserer på å lære hva min kropp trenger i tillegg til å lytte til den og bruke intuisjonen.

Jeg driver et treningsstudio og kjører klasser hver eneste dag, det er helt klart at med det tempoet så trenger jeg å fylle kroppen min med nok næring, men jeg øver meg også på å føle og lytte, og filosofien virker absolutt best når man kombinerer andre helsemessige strategier som passer DEG individuelt med intuisjonen din.

Ideen med å bruke intuisjonen er å lytte mer til kroppens signaler og tegn og spise når du er sulten, men også stoppe litt opp å kjenne etter når du faktisk er mett. Man kan trene opp intuisjonen sin, og det er noe vi alle har.

Når maten vår har farger, tekstur og gode smaker representerer den endel av naturen og det påvirker deg positivt som menneske, fordi det oppleves naturlig. Når stemningen og tilstedeværelsen rundt et måltid føles fredfull påvirker det deg fordi det gir deg ro og medfart. Når vi spiser med takknemlighet og gir til kroppen vil vi føle at vi er på lag med oss selv fordi målet er harmoni, self-care og balanse.

Her er et par øvelser du kan gjøre for å bygge en mer positiv relasjon til din kropp og maten du spiser:

Når du skal spise et måltid kan du øve på følgende:

  1. Legg merke til om maten har en umiddelbar effekt i kroppen din, gir den energi, blir du gladere? Føles den?
  2. Legg merke til utseende til maten, fargene, teksturen, størrelsen… gjør det noe med deg?
  3. Forestill deg hvordan akkurat denne maten du spiser nå ble til, hva er historien bak ingrediensene, hvilke bilder ser du?

Ønsker du å lære noen av grunn prinsippene om Intuitiv Spising? Jeg har et introkurs i Oslo, sjekk link her:

Intuitiv spising – en introduksjon – tirsdag 10. april kl 11:00-12:30

Beste hilsen

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment