Diett kontra intuitiv spising

by Monica Øien

Vi er fremdeles i januar, snart halvveis for å være eksakt og jeg er sikker på at mange med meg har startet dette året med tanker om endring, fornyelse og kanskje en selvdefinert forbedring. Noen har startet dietter og kan allerede merke resultater. Andre har sprukket og sklidd tilbake til vanene. .Kanskje tilbake til startvekten. De fleste av oss trenger en naturlig flyt i livene våre, men med litt planlagt påvirkning som gir mer glede og energi kan dette gjøres ganske fritt. Så for å si sannheten; gjør du ekstreme endringer denne måneden er sjansen ganske stor for at du rykker tilbake til start i løpet utgangen på 2017. Jeg har det ihvertfall på denne måten og etter flere år der jeg både har telt kalorier, testet dietter, høy protein kurer osv har jeg skjønt at jeg blir bare stresset av det. Jeg ønsker å være fri, både i selskaper og hjemme.

Diett eller ei

Det ble gjort en undersøkelse i USA for noen år siden på to testgrupper av identiske tvillinger. Den ene gruppen gikk på diett, den andre gruppen levde vanlig uten å tenke på diett. Tvillingene som ikke gikk på diett var målt lettere enn de som forsøkte dietter.

Så spørsmålet er hvorfor dietter gjør oss tykkere?

Ekstreme dietter gjør oss tykkere fordi kroppen i det lange løp ikke håndterer å sulte. Den skrur på en overlevelsesknapp samtidig som metabolismen senkes. Det betyr i teorien at du kan spise enda ferre kalorier enn du gjorde før du startet på dietten din. En annen psykologisk faktor er at dersom du blir overfokusert på mat blir det enda vanskeligere å motstå fristelsen og vi ender opp med å småspise på rester og knaske inni mellom måltidene. Vi blir overfokusert på mat og mister målingen.

Derfor er også ekstreme juicekurer og lengre detoxkurer negative for kroppens vekt. Etter en 5 dager juicekur har du kanskje mistet noen kg og føler deg lettere, men du har senket metabolismen og sjansen for at du veier enda litt mer også her før detoxen startet er stor.

IMG_0742

Det å ta seg litt tid til å kjenne hva kroppen vil ha er en prosess.

Intuitiv spising

Å følge en diett kan være beintøft, men det kan også oppleves som en frihet fordi man slipper å forholde seg til noe annet enn det som står på planen. Man gjør det man får beskjed om. Inntil man eventuelt sprekker. Trenden innen slanking retter seg stadig mer mot bevissthet og tilstedeværelse når man spiser. Intuitiv eating, eller mindful eating som de sier i Amerika. Det betyr at du lytter til kroppens behov og justerer matinntaket etter det du føler. Praktisk betyr det at du spiser når du er sulten, ikke fordi klokken ringer til lunsj, og at du stopper å spise når du kjenner deg mett, ikke når tallerken er tom. Det innebærer å fokusere på å fylle kroppen din med matvarer og ingredienser som gir energi og overskudd. Dette er faktisk ganske vanskelig og mye mer krevende enn å følge en plan men i lengden mye sunnere for kropp og sjel. Sjansen er større for at du vil finne en vektbalanse som både er behagelig og stabil.

Intuitiv spising begrenser deg ikke fra sukker og alkohol fordi den trener deg på å nære kroppen med det den vil ha. Den trener kroppen på å opprettholde en indre balanse uavhengig av inntak. Nå tenker jeg at du som er vant til å telle kalorier får litt panikk fordi du ser for deg at vektpilen skyter fart oppover. Men etter endel år med refleksjoner rundt mat og vekt vet nok de fleste av oss hva som er en rimelig velproposjonert middagstallerken eller frokost.

Alt med måte

Jeg vokste opp med denne frasen og i kostholdet gjelder det samme.  Å bøtte ned på vin og sukker og usunn mat er ikke balansert og heller ikke det kroppen intuitivt ønsker. Om du går forsiktig frem og starter med å snakke med deg selv, lytte til kroppens behov så vil vekten stabilisere seg til en balansert vekt. Din matchvekt. Kan hende denne er noe høyere enn dine personlige forventninger om vekten din, men den forventes å bli mer stabil på sikt. Intuitiv spising trener deg på å moderere maten uten å måtte moderere livet ditt. Jeg tror vi alle vet hvor den naturlig vekten vår ligger. Og jeg tror de fleste av oss kan innrømme at vi ønsker den lavere enn det som er normalt for oss.

Å være ærlig med seg selv

Jeg kurser meg for tiden med Evelyne Tribole på Newport Beach. Hun skriver i boken sin «Intuitive Eating» (anbefales) som ble utgitt i 1995 (kjøpes på Amazon) at man skal slutte å måle og veie og kontrollere men heller ta måltidet tilbake til sin naturlige form og hensikt. Og det er at mat er næring for følelser. Mens dietter snakker om mat som energi og bensin. Som om mat ikke er nytelse men kun vektmål og muskelgevinst.

Og dette er vanskelig for oss å få tak på. Hvorfor spiser vi? Vi spiser fordi vi craver det, trenger det, blir glad av det og nyter det. Dersom maten kunne for deg oppleves som «self care» i stedet for «self-control» ville du nok lykkes lettere med målene dine. Og siden jeg nevner mål:

På engelsk heter det «Resolution» (forsett). Det betyr ganske enkelt igjen å løse det som kan oppleves som noe negativt, noe du vil forbedre. Det er slik at hele 92% til nå har sprukket i sine forsetter 3 uker inn i 2017, det betyr at kun 8% har klart å holde seg til planen for 2017. Hvorfor?

Jeg spør meg selv, hva er viktig når jeg skal foreta en endring? Det er for meg to svar på dette. Den ytre motivasjonen (slankere, sterkere, sunnere, mer energisk, sove bedre) er den mest åpenbare og målbare. Det er det som driver deg til å løse noe problematisk i deg selv. Men den viktigste er den indre motivasjonen. Det er visjonen din som drar deg fremover, en retning som er ny og frisk. Den kommer fra ditt indre ogden handler om meningen i livet. Det er verdiene dine, kanskje de er å leve med kjærlighet, tilgi og spre det gode. Så husk å stille disse spørsmålene til deg selv når du skal foreta en endring. Hva er viktig for meg? Hva er betydningsfull?

Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med intiutiv spising:

  1. Gjør maten til en viktig prioritet i livet ditt. Kanskje prioriteten før var å slanke deg. Men ved å akseptere at mat nå er å endelig kjenne på hva kroppen din ønsker for å kunne nyte det å spise. Husk du kan alltid gå tilbake til en fastlagt diett, disse finnes det utallige av. Men er du lei av å veksle opp og ned i vekt og ønsker mer frihet er dette noe for deg. Det å forstå sin egen kropp, hvor du kommer fra, dine gaver og din egen lidenskap som gjør at du er deg. Prioriter dette og ta eierskap i deg selv og akseptere din egen kropp slik den er.
  2. spis ny mat, ikke spis det du har vært vant til før, åpne opp horisonten for ny mat og mat du liker (sunn)
  3. bli fortrolig med at dette er nytt og vanskelig og uten kontroll – du legger en ny vane og det kan føles som en mental utfordring
  4. bli bevisst på hvorfor du spiser, er det fordi du kjeder deg, eller er du sulten? Det å utvikle en kroppskomeptanse om seg selv er en hel ny utdannelse. Dersom du er vant til å følge planer og krysse av i boken kan dette føles ganske utrygt og skummelt.
  5. Se på maten som står på bordet før du kaster den i deg og gi den et øyeblikk av din tilstedeværelse og takknemlighet.
  6. se på deg selv fra en annen synsvinkel og observer deg selv og hvordan du ter deg i nærheten av mat, dann deg et bilde og forsøk å lære litt av deg selv, den du ser deg selv være fra utsiden.

Ja, 3 uker inn i det nye året, jeg er spent på å høre fra deg om hvordan du har mestret dine nyttårsforsetter inntil nå.

IMG_0721

Lukt, føl, observer maten du vil ha!!

Ønsker du å lese mer om det å jobbe litt mer fra innsiden? Se her:

https://monicaoien.no/2016/04/22/er-du-ytrestyrt-eller-indrestyrt-i-treningen-din/

 

En stor varm klem fra meg,

Monica

 

Du kan også like...

Leave a Comment