Silvanys favoritt gravid øvelser

by Monica Øien

Silvany Bricen er skjønnhetsjournalist i Costume, blogger, yogainstruktør og høygravid. Hun har lenge båret på en drøm om en dag å bli mamma. Men det skulle ta noen år før det faktisk ble en realitet og i dag er hun er såkalt godt voksen gravid. Silvany er en av mine nærmeste venninner og en av de første jeg ble kjent med i Oslo. Den gang var hun programleder på Topp 20 og jeg jobbet i TV3. Like før jeg dro til California fikk vi en koselig avskjedsfest, og herfra har jeg fått følge Silvany og hennes trening i gravid tilstand.

IMG_0683

Tre gode gamle venner fra 90-tallet. Silvany, Marit Aarø og meg

Selv kjenner jeg meg veldig godt igjen og fikk barn som 41-åring. Så lenge man har en god helse i bunn, mosjonerer regelmessig og er frisk er dette ikke problematisk. Men man føler på kroppen likevel at noen hensyn må tas. Jeg trente hele svangerskapet og utdannet meg i reformerpilates helt til fødselen. Silvany er intet unntak og har jobbet fokusert med trening hele tiden igjennom. Her deler hun sine 3 favoritt øvelser for sprett og energi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silvany er utdannet yogainstruktør og vet å jobbe mykt og sunt med kroppen

Hvordan har treningsformen din vært gjennom svangerskapet så langt?

Nå som det går mot slutten, og jeg hører om alle plager jeg ikke har hatt, forstår jeg hvor fantastisk problemfritt svangerskapet mitt har vært! Da jeg ble gravid leste jeg meg opp om trening, og ”alle” eksperter anbefalte aktivitet. Under den første delen av svangerskapet var det fortsatt sommer, og siden jeg elsker å løpe i naturen, fortsatte jeg forsiktig med mine små joggeturer, men reduserte lengden og intensiteten. Jeg syns også det hjalp litt på den fysiske forandringen og kvalmen jeg følte i begynnelsen. Jeg gikk også på dansetimer, og fulgte små gravidevideoer på youtube. Utrolig enkel, og rolig trening, men det var deilig å være i bevegelse, og jeg ble svett!

Det skjer mange hormonelle forandringer, huden blir mer elastisk fordi man åpenbart blir litt større, apetitten og smaken endrer seg, hva er dine beste helseråd som gravid?

Alle svangerskap er forskjellige. Helserådet jeg gav meg selv, var å forsøke være i bevegelse så hormoner og alt som skjer ikke stagnerer. Jeg vet dette høres litt abstrakt ut, men det er viktig å lytte til kroppen, og ikke få dårlig samvittighet om man ønsker å være lat. Men jeg måtte ta meg sammen, og ikke bruke ”gravidekortet” som unnskyldning for latskap når jeg egentlig trenger å bevege meg. Jeg merket en veldig energiboost av å trene ti minutter på kvelden, selv om det var mest fristende å slite ut sofaen. Jo lenger ut i svangerskapet man kommer, jo tyngre blir kroppen, og da er det greit å være vant til å være mobil om det så betyr å rydde i skap, eller gjøre andre huslige sysler. Stabilisert, løft og beveg deg som du ville gjort i en treningstime så er det mer enn bra nok. På sammen måte som jeg trente meg glad, og mer energisk da jeg ikke var gravid, fungerte det samme under de første 7 månedene.

Hvilken type trening foretrekker du?

Før graviditeten jogget jeg, tok styrketimer, yoga og gikk på meditasjon. Under graviditeten har jeg fokusert mest på styrkeøvelser som trener bekkenbunnen, og ryggøvelser. Riktig kroppsholdning som å skyve bekkenet frem var kanskje det jeg tenkte mest på i frykt for å få bekkenløsning, men heldigvis slapp jeg det. Tidligere har jeg hatt plagsom muserarm, men en runde med slynge virker nesten mirakuløst bra for å få skuldrene på plass, og den snikende smerten forsvinner. I andre trimester begynte jeg å meditere ti minutter hver kveld ved hjelp av appen Headspace, og vil fortsette med det så lenge det lar seg gjøre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mandelolje på magen hver dag er lurt

Hvilken type mat/drikke passer deg som gravid etter en workout?

Nok veske, sunt fett, og grovt korn var det jeg hadde lyst på. Avokado, sushi og spesielt lakse sahsimi. Jeg drakk nok i overkant mye eplejuice den første tiden for å dempe det lille jeg hadde av kvalme, men i frykt for å få svangerskapsdiabetes klarte jeg å gå over til iskaldt vann med en klunk eplemost, smakte like godt. Det ble også mer grovt brød på meg fordi det var så praktisk. En grov skive med masse avokado, litt krydder, eller gulost ble det mye av etter trening.

Som skjønnhetsekspert- hvilke produkter bruker du for tiden på kroppen?

Jeg har vært heldig, og ikke reagert på noen produkter under graviditeten. Mine rutiner nå er de samme som før graviditeten. Min strategi er å forebygge med milde produkter. Som liten reagerte jeg på sterke parfymer, så jeg selv om jeg jobber med å teste, sverger jeg til rene naturoljer på kroppen, og har alltid gjort det. Body lotions med syntetiskparfyme tilfører mindre til huden min, så for de store kroppsflatene, unngår jeg syntetiske ingredienser. Under svangerskapet har jeg smurt maven med en mandelolje min søster kjøpte til meg fra apoteket, og enn så lenge har jeg ingen synlige strekkmerker. Oljen har jeg brukt etter dusj, eller ved kløe når huden strekker seg. Funker som bare det!
Til ansiktet bruker jeg renseprodukter, og fuktgivendenattmasker. Kremer med mye fuktighet og antioksidanter, samt oljer et par ganger i uken på natten. Av deodoranter kjøper jeg kun deo uten aluminium som den fra Rudolph Care, Amazing Space, og Schmidt’s deodoranter. Dusjgelén med appelsinblomst fra norske C Heyerdahl er en ny favoritt!

deo

Deodorant fra Gimle Økologiske Parfymeri

dusj

Dusjgele fra Caroline Heyerdahl

Hvor ofte får du trent, og da inkluderer spørsmålet også spaserturer?

De siste to månende av svangerskapet har jeg vært i mye bevegelse, men ikke tatt timer, eller fulgt med på webtrening. Var i full jobb inntil ganske nylig, så ettermiddagene har gått til husarbeidet, og ryddig i skap og bygging av ”redet”. Dette har vært mer enn nok. Jeg har ironisk nok nesten ikke sittet stille så mye som tidligere i svangerskapet, men hadde jeg hatt på meg en skrittteller ville jeg nok kommet opp i mange kilometer hver dag. Har til tider blitt litt sliten av meg selv og alle prosjektene, men tiden har gått så altfor fort!

Her er Silvanys 3 favoritt øvelser som hun gjør hjemme på badet? På morgenen før hun rusler til jobb….

 

  1. Sittende med fotsålene inntil hverandre.

En klassisk yogastilling – Baddah Konasana, åpner hoftene og får blodet til å strømme i underlivet. Denne stillingen gir ro, og strekker lysken, lårene og knærne på en skånsom måte. Kan gjøres med ryggen inntil en vegg for å strekke overkroppen mer, og kjenne på pusten og hvordan kroppen føles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baddah Konasana

 

2. Stående warrior pose.

Denne stillingen bygger styrke i beina, og jeg får korrigert halebenet samtidig som jeg fokuserer på å få bakerste fot på gulvet så vekten fordeles likt mellom to ben, for så å strekke ut armene, og senke skuldrene samtidig som jeg trekker skulderbladene forsiktig sammen. Jeg liker denne stillingen fordi den ved å trekke leddene i to retninger gir meg fokus, og jeg kjenner den fysiske utfordringen som kommer selv om man tilsynelatende står veldig stille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En gravid «warrior»

3. Diagonal øvelse stående på alle fire

Stående på alle fire med motsatt arm som ben strukket frem. Å ta et par repetisjoner av denne når maven trekker ned, er en fin øvelse for å virkelig holde bekkenet på plass. Jeg liker også balanseutfordringen, og det faktum at jeg må bruke pusten aktivt når jeg strekker ut. Under graviditeten har jeg fokusert mye på å puste riktig, og holder ikke igjen stønnelyder, å puste er så viktig for lindre smerter og ”stå i det”. Å være gravid føles ut som en fysisk gave for min del, og jeg vil kose meg mest mulig med alle forandringene som har skjedd i kroppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diagonal er gansketung med baby i magen

Silvany og jeg har vært i samme mediabransje i mange år og titt og ofte møtes vi pressekonferanse. Sist her med Biotherm i Oslo.

IMG_0681

Elisa, Silje, meg, Biotherm, Silvany og Sophie

Jeg håper du fant Silvanys fine øvelser nyttige og blir inspirert til å begeve deg litt hver dag,også med en liten bolle i oven.

 

Beste hilsen Monica

Følg Silvany på instagram: @silvanybricen

Og snart er hun aktuell med BLOGG!!! Hurra, jeg gleder meg til å følge!!

The Beauty Edit by Silvany Bricen:

Mine klær på siste bilde er fra Casall Norge

Du kan også like...

Leave a Comment