Gyldne pauser og ord

by Monica Øien

Jeg har alltid samlet på ord. Siden jeg var liten og vi reiste rundt, på ferier og turer. Det kunne være et skilt på veien, et ord jeg ikke skjønte på fransk, eller en ordrekke. Jeg hadde med meg bøker, dagbøker, notatblokker – jeg noterte og oversatte. For noen år siden da Yogi teene kom på markedet er det åpenbart at konseptet falt for meg. Disse teene med tørkede og brente urter i alle slags smaksvarianter der hver og en tepose hadde et dagens ord på te-lappen fikk opplevelsen til å bli mer enn bare te. YOGITEA®

Det er noe med øyeblikket rundt en tekopp

Jeg har et rituale i dag, jeg åpner en av mine bøker eller legger et kort for å la meg inspirere av dagens valgte ord eller ordlyd, det gir mening og jeg kan fritt legge det jeg vil inn i setningen.

Da jeg var liten drakk jeg alltid te i helgene, men den gang laget vi den med melk, kanel og honning. Passe søt, passe rund og passe skarp. Det å ha litt melk i teen har med andre ord alltid falt meg naturlig og da jeg oppdaget Turmeric Latte som vi fikk servert på Yin Yoga Teacher trainingen i California følte jeg nok en te-opptur. Det er noe med øyeblikket rundt en tekopp. Den kan ikke inntas raskt, den kan ikke oppleves i farta, en kopp te jorder deg fordi den forventer din tid og oppmerksomhet. I Japan har man laget en hel seremoni utav teopplevelsen, den tilberedes med høytidelighet, ro og tilstedeværelse. Tradisjonen startet på 700-tallet med Matcha te og er i det travle moderne livet vi lever i dag en like naturlig del av en japaners hverdag som hvilket som helst annet måltid. Gurkemeie-te er også en tradisjonell Ayurvedisk drikke man serverer før sengetid for å sove godt. Gurkemeie te med melk blir litt som min barndoms te, en god, varmende og beroligende drikke med anti-inflammatoriske og helende egenskaper.

Turmeric, altså gurkemeie er et interessant krydder. Da jeg slet med smerter i leddene for noen år siden var det en dansk lege som anbefalte meg å drikke 2 ss gurkemeie i vann for å lindre smerter og betennelser i leddene. Dette smakte ikke særlig godt og rutinen varte ikke særlig lenge. Men med Gurkemeie Latte kan man få litt av begge deler, både næring og god smak. Problemet her igjen er da denne gurkemeien som når den er ferskpresset søler mye og setter farge. Så av naturlige årsaker er en ferdig blend av te perfekt for meg.

Slik gjør jeg min egen gurkemeie latte til en smaksopplevelse:

Teen består av tre hoved ingredienser; gurkemeie, kanel og ingefær. I tillegg er den smaksatt med pepper, lakrisrot, eple, fennikel, muskat og nellik. Jeg varmer opp mandelmelk, og pisker denne tilstrekkelig slik at det skummer godt. Jeg heller melken over i en middels stor kopp og lar teposen få trekke ganske lenge, opp mot 6-7 minutter. Siden jeg liker litt ekstra smak drysser jeg litt ekstra kanel og pepper over og rører rundt. Noen ganger drypper jeg en liten dråpe med ingefær eterisk olje oppi. Dersom du ikke har det kan du raspe litt fersk ingefær og skvise saften fra raspen over koppen. Noen liker å drikke Turmeric Latten søt, da anbefaler jeg enten kokosblomstssukker eller en teskje agave.

Disse tre ingrediensene sammen gir en skikkelig vitaminboost fordi ingefær virker på immunforsvar og fordøyelsen, gurkemeie virker betennelsesdempende og kan lindre smerter, mens kanel regulerer blodsukker og kolesterol.

Alle yogi teene kommer med en inspirerende yoga stilling på pakkene, det er en fin påminnelse til at vi hver dag skal være bevisste på at kroppen får sin naturlige bøy og strekk. Jeg fikk inspirsjon selv til en Yin øvelse jeg tenker passer veldig godt til gurkemeie latte fordi det er en øvelse som stimulerer ditt første chakra og hjelper deg å bli mer jordet.

Vi lever i en tid der vi flyr høyt og lavt og stresser mer enn det kroppen kan håndtere.  Vi mangler ofte bakkekontakt og kroppen er i et konstant overlevelsesmodus. Ordet «overlevelse» handler om å vekke bevisstheten,  se og lytte til hva din kropp trenger for å mestre. Jeg referer til overlevelse på et mentalt plan. Når man bli kjent med den siden vil også vår oppmerksomhet beskytte deg og minne deg på den daglige helsen din. Fra gammelt av levde man i «survival» modus hele tiden, fight/flight, fulltidsprosjekt i jakt, finne mat etc. I dag er situasjonen selvsagt anerledes og mer indirekte. Vi fanger verken maten vår på jakt eller fyrer bål for å holde varmen. Men våre bekymringer i dag har tilsvarende effekt på kroppen. De handler kanskje om at du har dårlig tid, alt du skulle hatt gjort, betale regninger og lite fokus på egen kropp og helse. Men instinket er fremdeles der i oss alle og en. Om vi lever på kanten med høyt stressnivå for lenge påvirker dette helsen vår og immunsystemet vårt. Fordi ved stress reagerer kroppen automatisk, vi merker det på pulsen, hjertet, sansene og underbevisstheten våkner.

Denne øvelsen heter Sphinx, det er den øvelsen barn naturlig gjør når de legger seg på magen på gulvet og ser på TV. Øvelsen gir en mer fleksibel nedre rygg, åpner brystet og hjertet ditt og vekker ugdommen i deg. Å ligge slik i 5 minutter har flere helsefordeler da den åpner nyre, blære, mage og milt meridianene.

Så kanskje neste gang du parkerer deg foran Netflix en kveld kan du starte opplevelsen akkurat slik med med en stor deilig varm og beroligende kopp Gurkemeie Latte, trekke pusten, lese et motiverende ord og la øyeblikket pleie kropp, hjerte og sinn..

 

Namaste

Monica

Denne saken er skrevet for Yogi Tea Europe.

Fotograf: Max Øien Barel @maxbarel

Du kan også like...

Leave a Comment