Grønn Chaga Latte

by Monica Øien

Er du helt avhenging av kaffe latte men føler at du ikke burde tatt den siste? Ja da skal du bli med oss på en ny kaffereise. Jeg samarbeider i disse dager med naturopat, ernæringsterapeut og raw food chef Gunn Turi Ådnegard. Hun har tidligere jobbet med produktutvikling på Super Nature, og jeg kan vel i all beskjedenhet si at hun kanskje er den som kan mest om næringsinnhold i supermat.

Jeg har invitert Gunn Turi hjem på mitt kjøkken og vi leker frem noen nye oppskrifter på gode og sunne varianter av kaffe som i stedet for å gi høyt blodtrykk kan senke det! Jeg vet mange er travle og vil ha lettvinte løsninger, så i stedet for å dra i skogen og høste fra bark og lage egen cashewmelk deler vi en enklere oppskrift her.

Dette trenger du:

  • plantebasert melk
  • flytende chaga ekstrakt
  • grønn kaffe

Dette gjør du – til en kopp kaffe:

Blend halvparten Chaga og grønn kaffe og  varm opp. Deretter varmer du din plantebaserte melk og blander den sammen med Chaga/grønn kaffe.

Et salig øyeblikk!!!

Voila nå har du en næringsrik latte!

Så noen spørsmål til sjefskokka om hvorfor det er bra for oss å drikke mindre vanlig kaffe?

«Det er lurt å drikke mindre kaffe , så ikke kaffen girer en opp til å bruke energi en ikke har. Dette kan føre til at man til slutt møter veggen.»

Nei vegger må vi forsøke å styre unna, men jeg er neppe alene når jeg sier at jeg «craver» kaffe – hver dag, hvorfor?

» Du, og andre med craver kaffe, fordi den gir et lite løft i energi (kurerer gruff), og det er fint å være bevisst dette og bruke den når man trenger energi. Det er også viktig å huske på balanse, å gi kroppen hvile når den trenger det, og ikke bare drikke enda mere kaffe for å få energi (gir «tom» energi). Vi trenger hvile og næringsstoffer for å bygge opp kroppen. »

Og her er det bjørkedrikken kommer inn?

«Ja, det stemmer. Chaga er det som oppstår på bjørken når den skal reparere seg selv etter skade. Det er en type sopp, som er rik på vitamin B, og noe som heter betulinsyre.»

Så den er da bedre å drikke en kaffe sier du?

«Chaga er bra siden det er en adaptogenurt. (altså en energi urt, nesten som en norsk ginseng) og man en ser tendens til at grønn kaffeekstrakt senker blodtrykket istedet for å øke det.

Hva er næringsinnholdet på en Chaga Latte ( for dere som lurer smaker den absolutt litt som kaffe, med litt bitterskarp deilig piff)?

«Cashew melk er plantebasert melk, med godt plantebasert fett. Når nøttene er bløtlagt er de også en god kilde til mineraler som magnesium, sink og kobber.»

Så da så, jeg skal handle litt i helgen, og garantert lage mer Chaga, og for dere som er nysgjerrig jobber jeg med et spennende prosjekt med Gunn Turi og vi lover å dele mer snart!!

 

God fredag,

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment