Supermat styrker benmassen

by Monica Øien

For 3 år siden fikk jeg diagnosen osteoporose. Det ligger ikke stor dramatikk i dette annet enn at jeg er helt nødt til å være bevisst på trening og mat. Jeg har foreløpig på grunn av daglig innsats ikke måtte begynne med medisiner. Og jeg satser på at jeg skal holde dette i sjakk. Litt senere ut på høsten skal jeg dele et treningsprogram som passer perfekt for deg som har diagnosen og som ikke ønsker å jobbe med tunge vekter på helsestudio.

Men akkurat i dag skriver jeg om en grønnsak som heter Jicama som faktisk er noe du skal lete etter dersom du vil spise mat som styrker benmassen din!!

Denne grønnsaken fant sist jeg handelt på Whole Food her i California. Den så spennende ut og jeg spurte en annen handlende dame om hvordan hun brukte den. Inspirert av henne og av de faktiske næringverdiene i roten laget jeg denne helt utenomjordiske frokosten. Klar på 3 minutter. Akkurat like lang tid som det tar å smøre en brødskive.

Men først litt om grønnsaken Jicama:

Den er en rotgrønnsak i nepefamilien og stammer fra Mexico. Smaken likner ikke på nepe fordi den er litt søtere og konsistensen er litt mer chewy enn eple. Jeg googlet litt og fant ut at den finnes i Norge, bl.a på Jacobs.

Den kan kuttes i kuber eller stilker, spises rå eller kokt eller stekt og brukes både i salter, supper og wok eller som siderett. Fint å kombinere den med appelsin, vannmelon, gulrot, løk men også med kjøtt og sjømat.

 

jicama

Næringsinnhold per 100 gram:

38 kalorier

0 gr fett

9 gr karbohydrater

1 gr protein

 

Jicama inneholder en stor mengde fiber, men ikke et hvilken som helst fiber.Det sies at Jicama fiberet inneholder inulin som har null kalorier og heller i metaboliserer i kroppen. Inulin er bra for benmassen da den bidrar til økt opptak av kalsium fra annen mat og beskytter således mot osteoporose.  Helseeffekten er tydeligvis stor jmfr.  British Journal of Nutrition i 2005 – som viste at mat som inneholder inulin slik som Jicama minsker risikoen for tarmkreft. Den spiller også en probiotisk rolle fordi den inneholder gode bakterier som tarmene våre trenger. Og gode tarmer balanserer som kjent immunforsvaret vårt. Jicama har dessuten en lav glykemisk indeks og er superbra for diabetikere.

Den inneholder Vitamin C og antioksidanter.

Trenger jeg å si mer? Vel, annet enn å dele den superenkle, avhengighetsskapende retten?

Dette trenger du:

Ruccula salat og babyspinat – legg på tallerken

Vannmelon – deles i staker

Jicama staker – stekes 2 minutter i kokosfett

Geit ost – strø over

Urter, havsalt, pepper og sitron – smak deg frem

Balsamico/olivenolje – mikses og hell over ca 1 ss til slutt

VOILA!!!!

 

Er spent på om du finner grønnsaken og liker retten:-)

Vil du sjekke ut en annen spennende grønnsak klikker du her:

Lotus Rot – gir deg sjelefred

 

ExploreGood, LiveGood & feelGood

 

Klem Monica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan også like...

Leave a Comment