Lotus Rot – gir deg sjelefred

by Monica Øien

Etter mine kurs med makrobiotisk matlaging er det mange som for tiden spør meg om lotus roten. Så nå skal jeg gi deg en kjapp og enkel innføring.

I Japan og i Kina brukes denne roten hyppig. Aller best smaker den fersk, men jeg har innsett at her hjemme er det tørket som gjelder. Og da har jeg noen tricks i boken for å få den til å bli en smaksopplevelse.
Roten er full av vitaminer og mineraler.
Visuelt sett er det en nydelig ingrediens å dekorere sammen med øvrig mat på tallerken. Den sies dessuten å ha en gudommelig kraft på oss. Selve blomsten representerer overlevelse, renhet, uskyldighet og skjønnhet. Og blomsten er ofte forbundet med fred og ro, men det er egentlig selve roten som har beroligende effekt på oss. Herlig å tenke på at mat gir så mye næring og sjelefred…
Selve roten:
Om du vil kjøpe den fersk finnes den på asiatiske butikker og den ser slik ut;
lotus_root-600x300
Om du kjøper fersk vil jeg anbefale deg å velge en lysere variant da den er en yngre grønnsak. Jeg har prøvd de mørkere og de blir sterkere og mer ‘tanninrike’ i smaken. Mange spiser den rå men personlig vil jeg anbefale deg å tilberede den!!
Vel får du tak i frisk lotus skreller du den og skjærer den i tynne skiver. Disse bløtlegger du en time.
Kjøper du tørket – legger du dem også i vann en time. Beregn ca 15 lotus ringer per person.
IMG_0921

Her ligger de tørkede lotusskivene i vann

Slik ser en pakke med tørket lotus ut:
IMG_9967
Du finner også lotus rot på boks. Det har jeg aldri prøvd fordi disse åpenbart inneholder endel hjelpemidler for å få dem til å se hvite ut men den naturlige lotus roten er mer orange gulaktig.
Konsistensen:
Jeg klarer ikke helt å bestemme meg om den er som en Mozarella, Potet eller Champignon i konsistensen. Men den har litt myk tyggemotstand. Og jeg som er en stor grønnsaksspiser føler at jeg får litt kjøttfølelse når jeg spiser lotus på tallerkenen. Den har en behagelig og lett ettersmak.
Slik tilbereder jeg den:
1. siden jeg bruker tørket er det ganske enkelt å bløtgjøre den en time i en skål med vann
2. så varmer jeg en panne og steker den i eplecider eddik og litt soyasaus ca 4-6 minutter – avhenging av tykkelsen på skivene men til de er cripsy-myke.
IMG_9938

Stekes i eplecider eddik og litt soyasaus

Fritere:
Du bløtlegger dem som vanlig, men steker dem nå i en panne med stekeolje på medium varme – ca 3 – 5 minutter. Her kan du tilsette noen grønnsaker i blandingen, type hakkede gulrøtter og asparges for eksempel.
IMG_9939
Ettersom Lotus rot er en rotgrønnsak er det mange som liker å erstatte den med poteter. Men jeg foretrekker den som «sideorder» og bruker ofte ris og linser eller bønner i tillegg.
Lotusens helsebringende ingredienser:
– viamin C
– vitamin B6
– fiber
– mineraler – kobber, jern, sink og magnesium
– phyto- nutritiants
Delicious crunchy lotusroot slices, and a nutrient under-water plant. It is the root of the flower. The flower represents purity, innocence and divine beauty. The root is filled with minerals and vitamins, has the texture of potato and taste of coconut. Its yummy. The lotus flower is often connected with peace and tranquility but its actually the root which delivers the peace we are searching for…
EatGood, BloomGood & FeelGood
Monica

Du kan også like...

1 comment

Agurk – canape & snacks | Monica Øien 29. mai 2016 - 13:13

[…] Lotus Rot – gir deg sjelefred […]

Reply

Leave a Comment