stavgang – fettforbrenner & feelgood workout

by Monica Øien

Jeg elsker stavgang, dette er treningen for oss som ønsker litt roligere & mer feelgood cardio enn løping (men som brenner mer hehehe). Den lader deg opp, både fysisk og mentalt. Du kan nyte nauren, stranden eller fjellet mens du beveger deg. Du kan være sosial og skravle med venner samtidig som du trener cardio og styrke og forbrenner fett, eller du kan bevege deg i stillhet og kjenne på tilstedeværelse der du er.

Men man kan velge hvilket nivå man skal legge seg på. Jeg kommer til å foreslå et par alternativer som du kan starte med, og etterhvert øke på med lengre nede her.

IMG_9796

Fakta: 

Stavgang er mer effektivt enn å spasere, faktisk opptil 40% mer når du bruker riktig teknikk. På en time ka du brenne mellom 500- 700 kalorier. Samtidig jobber du aktivt med både underkropp og overkropp som igjen har en antiaging effekt på deg fordi du utvikler testosteron mens du trener hele kroppen.

Vond rygg?

Stavgang er også en treningsform som passer for deg dersom du har vond rygg, stive skuldre og nakke. Sitter du mye i kontorstolen din skal du se at du bare etter noen få turer vil føle deg bedre og mindre anspent. Stavene avlaster leddene dine så treningen oppleves å være mer skånsom på ankler, knær og hofter enn for eksempel en vanlig joggetur.

Fordelene med stavgang er at du kan gjøre det hvor som helst, i skog og mark, på fjellet, på stranden, på landeveien og i parker. Og så er det enkelt å pakke med seg utstyret i kofferten!

Slik velger du staver:

Lengden skal være 0.7 ganger kroppshøyden (ta høyden din og gange med 0.7 så får du lengden på stavene). Du kan justere dem til din brukshøyde ved å skru dem til slik at albulegget er 90 grader når du holder i stavene. Remmene bør kunne justeres.

Klær:

Jeg bruker bare en tights og kler meg etter temperatur. Jeg bruker vanlige joggesko og noen ganger når jeg småløper med stavene på stranden liker jeg å gjøre det barbent.

Noen greie Huskeregler:

1. Hold stavene tett inntil kroppen
2. Prøv å avspenne skuldre og ikke la dem fly opp til ørene.
3. Jobb mot en rett holdning, bare lett foroverlent.
4. Jobb diagonalt slik at motsatt arm og fot svinges fram og tilbake.
5. Bruk armene aktivt, du skal kjenne det brenne i muskler og holde armene tett inntil kroppen og skyve helt bak når du går.
6. Til slutt er det viktig å rette blikket opp og fram.

Tips til å komme i gang:

  1. Start rolig ved å venne deg til å plassere stavene, legg opp til en 30 minutters gange.
  2. Repeter dette 2-3 ganger i uken i ca 1 mnd
  3. Progresjon 1:  Øk turene til ca 45 minutter
  4. Progresjon 2:  Fortsett med 45 min. tur, men del den inn slik – 10 min oppvarming, 5 min raskere tempo, 8 min roligere tempo, 5 min raskere tempo, 8 min roligere tempo, 5 min raskere tempo og 5 min avslutning rolig
  5. Progresjon 3: 10 min oppvarming, 5 min småløping, 8 min rask gange, 5 min småløping, 8 min rask gange, 5 min småløping og 5 min rolig avslutning

Det viktigste er at du føler deg frem og blir trygg med å bruke stavene og kjenner at du jobber både med underkropp og overkropp og har det gøy. Det skal føles inspirerende å bevege seg. La bevegelse være endel av din hverdag. Stol på meg! Jeg heier på deg!!

IMG_9804

MoveGood, ShineGood & Feelgood

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment