mamma & baby tid

by Monica Øien

Det å skape et rom for deg selv like etter at du har fått barn er ikke lett, og det ender stort sett med at der du går – er også krabaten med. Derfor handler det om å skape gode opplevelser der du er i livet ditt i denne fasen. Man kan bli litt smågærn av å surre hjemme i for mange ammetåkedøgn så bare det å bryte ut av bobla og gjøre en liten fysisk avstikker med seg selv og junior kan være sjelsreddende. Vi har brukt kroppen i 9 måneder og et lite mirakel har vokst inni oss, vi har satt mange av våre egne behov på vent fordi morsfølelsene sørger for at det er det vi skal. Men så kommer tiden der vi trenger å kjenne oss igjen i oss selv. Trening er en ting, men også nytten av å være en kjærlig tilstedeværende mor og et menneske.  En 6 uker gammel  baby som ligger på et pledd er ikke akkurat oversosial og man kan kjenne seg litt ensom i denne tiden.  Jeg har møtt kiropraktør og forfatter av boken «Babymassasje» Kristin Lien Selvaag som mener at babymassasje er noe som kan vekke glede og kvalitet hos oss.

c

Hvorfor mener du at det er viktig å gjøre babymassasje?

«Barseltiden er som du sier en hektisk tid, i tillegg til at mange tanker, bekymringer og usikkerhet  tar tiden vår bruker vi også mye tid på nettbrett og smartphone. Når vi gjør det er vi fraværende og uttrykksløse.
For å skape ro og harmoni i barseltiden kan babymassasje være et nyttig og viktig pusterom for mor og barn. En fantastisk aktivitet å gjøre sammen med den lille babyen.
Respektfullt berøring (med positiv intensjon) har så mange fordeler og du vil lære babyens kroppsspråk og få en forståelse av uttrykk og bevegelser.
I tillegg lindrer massasjen hverdagsplager som mage og tarm og luftveis problematikk.

Jeg gjorde selv babymassasje hos Kristin sammen med min yngste sønn Mikkel, og da var en vakker tid. Jeg var ikke en sånn mamma som gikk på barselgrupper, jeg følte ikke det passet meg, men når jeg var på kurs med lillemannfølte jeg det var en nyttig investering i kontakten vår. I tillegg fikk jeg brukt meg selv litt, og kjenne at min egen kropp begynte å våkne til liv igjen.

m

«Det er flere øvelser du kan gjøre sammen med babyen som er treningsgunstig for deg og som er utviklende for den lille. Ta for eksempel SuperStar, Liggende flyver, trampoline.  Du kan også få trening ved å gjøre øvelser og uttøying der baby ligger på gulvet og det bli et fint samspill.
Det å trene armer/skuldre er viktig fordi som småbarnsmor bærer en mye. Man løfter, ammer/mater og flytter frem og tilbake i babysete.» forteller Kristin.

 

lDette er en morsom og enkel øvelse dere kan gjøre sammen der baby fungerer som vekter. Løft babyen din opp og ned mens du hele veien holder blikkontakten og smiler eller synger.

d

Dette er en liggende flyver som babyen din vil like godt. Du plasserer babyen over knærne dine som på bildet mens du flyr fra side til side. Kanskje synger du «I believe I can fly, I believe I can touch the sky….» Her får du aktivert både mage og lår.

Hvilken positiv effekt har du sett hos større barn som har fått babymassasje de første levemånedene?

«Ved berøring av huden skjer en rekke reaksjoner i kroppen både hos den som utfører og den som mottar. I tillegg er samspillet viktig fordi det skaper trygghet. Man lærer å stole på hverandre. Kjenne positiv berøring. Babyen får en følelse av egen kropp, av armer og av ben.» forklarer Kristin

«Dette positive samspillet kan videreføres, det behøver ikke begrenses til babystadiet. Grepene kan lett tilpasses barnet som vokser helt frem til skolealder. Det kan lindre voksesmerter og skape trygghet ved ukjente situasjoner.»

Babymassasje er for alle, men Kristin anbefaler foreldre som er usikre å snakke med Helsestasjonen eller fastlegen sin om du ikke helt vet om du passer deg og din baby:

«Oppsøk helsepersonell/kiropraktor om du er usikker på vekst og utvikling. Du kan få en god undersøkelse, noen ganger kan det være behov for en henvisning der det er nødvendig med ytterlig utredning og behandling. Vi kiropraktorer behandler babyer, vi gir råd, øvelser og tips for problemstillingen din baby har. Utfordringer som mage og tarm problematikk, mye gråt og uro, ammeproblemer er ikke uvanlig. » forteller Kristin.

 

i

Så til slutt en liten rim og regle man kan gjøre sammen med babyen for eksempel under morgenstellet. Lag en rutine og repeter dette, det vil babyen din ha godt av og glede seg over. Slik gjør du:

Babyen din ligger naken på stellestedet ditt. Så tar du lilletåen og masserer fra roten og opp og sier lille ert, så går du videre til neste tå og sier lille ert, helt til du kommer til storetåen da sier du store bønne. Bruk gjerne litt massasjeolje mellom fingrene dine.

 

Dette trenger du hjemme:

Gjør det enkelt for deg, da er sjansen større for at du faktisk gjør massasjen. Du trenger kun et håndkleet, litt olje  og la babyen ligge på trygt sted, gjerne på gulvet. Skru av telefonen under denne tiden og øv deg på å være i nuet.

Kristins bok «Babymassasje» kan du kjøpe på en rekke bokhandlere i landet, samt på nettet. Her er det flere grep, rim, regler, sanger og massasjeprogram. Jeg kan anbefale boken på det varmeste, og det er en super gave til nybakt mamma.

13

 

TouchGood, SmileGood & FeelGood

 

Monica

 

Du kan også like...

Leave a Comment