Spill tennis og tren med kjole

by Monica Øien

Mange ganger er det slik at vi mister motivasjon i treningen fordi det rett og slett blir for repeterende. Min livsfilosofi er da at vi må lære oss noe nytt.

Noe som tar tid. Det er nok av tilbud som lokker quickfixes og straksresultater. Det er ikke bra for oss, særlig dersom du er litt som meg som ønsker en merkbar forbindelse mellom kropp, hjerte og hode. Så da tenker jeg, lær deg et språk, plant et tre eller ta fatt på en gammel idrettsdrøm du engang hadde. Kanskje det var slik at du drømte om å prestere noe spesielt da du var barn men ikke hadde selvtillitt, evner eller tid til å ta fatt.

Vel her blåser jeg liv i en gammel drøm jeg hadde, med litt nerver for å si det mildt. Sist jeg prøvde fikk jeg «amatørsmerter» i armen, det sier jo ikke altfor lite om at teknikk betyr en hel del… Jeg liker hele stilen i tennis, elsker skjørtene, tenk å få trene i kjole… Jeg tror jeg var en sånn pike som barn som aller helst ville ha kjole i alle anledninger. Vel det er vinter, det blir ikke noen kjole, men jeg har kastet meg utpå her og skjelver på grønt gress… Det er ikke Davis eller Federation Cup som er målet.

Målet mitt er å lære noe nytt og krydre min bevegelseshverdag. Jeg har huket tak i selveste Espen Foss fra Srndpty A/S. Han har trent mange kjendiser og elitespillere og er kanskje den i Norge som vet mest om teknikk og ungpikedrømmer…

IMG_8362

Espen tar fatt på min tenniskarriere promte instante og sier: “Jeg anbefaler deg å finne en venninne å begynne å spille med parallelt med at du tar noen privattimer i begynnelsen. Fordelen med det er at du kan få noen enkle arbeidsoppgaver å jobbe med – og da blir det mer moro”.  “En god trener vil forsøke å få deg og venninnen din til å spille så mye som mulig sammen på protimen slik at overgangen til å gå på banen sammen uten trener blir lettere”.

“Dessuten er det enklere enn noen gang å spille tennis på grunn av tilpasset utstyr. Det finnes tilpassede baller som går litt saktere gjennom luften, de stopper opp og spretter ikke like høyt og er beregnet på nybegynnere. Du får mer tid til å gjøre deg klar til å slå”.

IMG_8366

Okey da har ballene blitt “slappere” slik at de ikke spretter fra meg, men da er neste utfordring svingen. Jeg synes det er lettere å få til den backhanden. Forhanden vil liksom ikke jobbe like bra og skulderen er stiv.

IMG_1075 IMG_1068

Espen sier at dette er helt vanlig (altså ingen unnskyldning) og at de fleste som begynner å spille tennis vil føle seg mer komfortable med enten å slå forehand (høyre side av kroppen for en høyrehendt)  eller å slå backhand venstre side av kroppen for høyrehendt) .

“Ofte gjør man mange bevegelser man egentlig ikke trenger å gjøre for å få ballen dit man vil. For å fikse problemet med en av sidene kan det være greit å gjøre svingen litt mindre- forsøk å svinge litt kortere bakover og sjekk at strengene peker mot der du sikter- så forsøker du å få strengene til å peke så lenge som mulig mot der du sikter gjennom slaget.

Jo lengre strengene ligger i det vi kaller treffsonen gjennom slaget  ( dvs der strengene peker mot der du vil slå ) jo større sjanse er det for at ballen går dit. Som ny i tennis er det viktig å holde håndleddet stille gjennom slaget og bruke hele armen i fremsvingen”.

IMG_1065

Så da er det bare å øve på det da, håndleddet, hele armen og jeg sikker på han kommer til å mase om corebruken også. Men alt dette kan jeg trene på – det jeg virkelig synes er en reel utfordring er hvordan jeg skal klare å holde motivasjonen som nybegynner og lage en plan på hvordan min tennishverdag da kan se ut.

Det er jo ikke sånn at jeg sitter og tvinner tommeltotter og har for lite å gjøre. Kan en sesjon i uken greie seg, og får man noe progresjon av bare det?

 “Jeg anbefaler på det sterkeste å spille to ganger i uker iallefall i begynnelsen. Da vil du (med din venninne) se en mye raskere fremgang enn hvis du spiller bare en. Jeg anbefaler et par timer med trener og et par økter alene imellom for å komme opp på et nivå der det blir skikkelig gøy”!

Visste jeg det ikke, det å lære noe nytt kan man ikke putte innimellom bodysculpting, pilates, trx, unger, middager, smykker, kurs, kontortid og ja egentid. Man trenger ro, tid, dedikasjon, forpliktelse… jeg forstår dette.. Men er jeg ærlig med meg selv tviler jeg på at jeg klarer to økter i uken… Fillern, og jeg som hadde gledet meg sånn til våren, til solglimt og utendørslek og ikke minst de fine hvite tenniskjolene… vel det er en stund til krokosser og tulipaner spretter frem enda, kanskje jeg lar vårrengjøringen feie ren bane slik at 2 enkle timer av en uke på 168 timer er mulig?

En høyresving, litt pausetenkning, optimisme og en klem fra Monica

 

IMG_1107

Enkle tips for nybegynnere fra Espen. 

 

  • Begynn med tilpasset utstyr. (Oransje baller for voksne eller røde baller for barn).
  • Forsøk å få til riktig rekkefølge ( Racket tilbake, beveg deg til ballen og treff foran kroppen).
  • Sikt ca midt mellom nettet og der medspiller står.
  • Ikke gå for nærme ballen- gi plass for slaget
  • Begynn nære nettet med liten sving og jobb dere gradvis bakover i banen med litt større sving når dere får litt mer kontroll på ball og racket.
  • Slå litt høyere over nettet i begynnelsen slik at dere gir hverandre litt ekstra tid.

IMG_1110IMG_1114IMG_1110

 

PlayGood, LiveGood & FeelGood

Monica

 

Du kan også like...

Leave a Comment