Maten som er veldig «IN» akkurat nå i Los Angeles

by Monica Øien

Jeg er i Amsterdam og møter kvinnen som kjenner kokken til Madonna og har møtt flere av superstjernene som lever på makrobiotisk mat. Hun sier at de som velger denne livsstilen som er helt IN i Los Angeles om dagen gjør det for å klare å leve på toppen. Jeg er i Amsterdam på et av de tre Kushi instituttene og studerer og lager mat sammen med Wieke Nelissen. Den friske vitale kvinnen er i dag 70 år og har siden hun startet med macrobiotikk på midten av 60-tallet fått 5 barn og 11 barnebarn. Wieke og datteren Valentina underviser meg gjennom frokoster, lunsjer, middager og desserter.

IMG_8476

Det krever å være forbilde og stjerne på toppen som Gwyneth Palthrow, Julia Roberts og Madonna er. De er alle langt over 40 og ser ut som de fortsatt er i 20 årene. Kanskje det skyldes dietten eller livsstilen som den japanske filosofen George Ohsawa grunnla på 20 – tallet.

 

 

gwyneth-paltrow-womens-health-june-2015-3 madonna

Personlig har jeg på hobbybasis jobbet med makrobiotisk mat i mange år, veldig sporadisk og har oppi gjennom tidene skjønt hvor komplisert og spennende og krevende det er på samme tid. Det begynte med en bok som heter ”Du er hva du spiser” med Gillian McKeith. Makrobiotikk er ikke bare mat, det er en hel livsstil som innebærer måten du tenker på, utfordrer din balanse mellom yin og yang og åpner din spirituelle reise . Helsegevinstene kommer som en konsekvens av måten du tilbereder maten på, tygger den og lever med den. Maten kokes og det går i korn, ris, grønnsaker, sjøalger og bønner. Kreftsentre verden over åpner stadig nye øyne for maten. Og den siste forskningen revolusjonerer når den hevder at 80 % av krefttilfeller kunne vært avverget med riktig mat. Dette ville man ikke kunne si for 10 år siden.

IMG_8484

Selv sier Wieke at dette er en enkel og ordinær livsstil. Du står opp tidlig, drar på jobb, spiser dine måltid, lever sunt, uttrykker deg kreativt og får nok frisk luft.

IMG_8468

Det høres ganske enkelt ut når Wieke forklarer, men sannheten er at det er mye mer kompleks enn som så. Jeg går gjennom skolering på hvordan kutte grønnsaker fordi måten man kutter på gir forskjellig energi, vi snakker om yin mat og yang mat og forskjellene og kontrastene, sol og måne, de 5 elementene og mat som er kortreist og sesongrelatert.

Det er forbausende få forbud. Wieke ber oss tenke på årsak og virkning og bli kjent med konsekvensene du får av visse matvarer, for eksempel hodepine. ”Det er ikke en synd å spise andre ting enn det vi tror på, men jeg anbefaler folk å spise slik at de kan oppnå sine drømmer i livet” sier hun.

Mat er medisin og burde gi oss energi, eller roe oss ned og bidra til en jevn vekt uten for mye jojo. Man orker ikke i lengden å være på en diett som slanker en. Målet må være å spise den maten som er medisinsk bra for deg, gir deg næring og overskudd, som gir deg balanse og som ikke skader miljøet.

Maten gjør deg slank

”Du blir slankere på en langsom måte i makrobiotikk fordi magen jobber mer jevnt. Når du dropper animalske produkter mister du vekt. Generelt sett kan man si at mer fiber og grønnsaker er en åpenbar årsak til å gå ned i vekt. Men maten skal ikke være rå, veldig mange tror at rawfood er så bra. Sannheten er at det er veldig tidkrevende, det passer kanskje for en kort periode, men det er ikke en langtidsinvestering i helsen din. Rawfood er vanskeligere å forbrenne. Vi skiller oss fra dyr fordi vi bruker bål (ovn, gassovn) ved matlaging, og slik utviklet hjernen seg mer.” videre sier hun at ”generelt sett kan du si at kjøtt gjør at du trenger alkohol for å balansere kroppen, det samme gjelder hvitt sukker – du føler deg sliten etterpå og trenger noe for å balansere deg opp”.

 

Wiekes 5 barn er alle i kommersielle jobber- to er lærere, en danser, en fiolinist og en filmskaper. Foruten noen opprørstilfeller med trass til å teste både Mc Donaldsburgere, øl, vin og kaffe er de alle dedikerte i sin livsstil. På instituttet kommer også Wiekes datter, 31 år gamle Valentina. Hun lærer meg å koke mat hun mener har såpass spennende smak at alle kan like den. Hun starter med fritert tempura og jeg spør henne om ikke det er fetende?

Spis tempura

”Nei du trenger å spise mat som smaker godt, ellers vil du begynne å få cravings på andre ting og da tar du usunne matvalg. Det er derfor vi ikke sier at dette er en diett. En diett er kortvarig mens makrobiotikk er en måte å leve på. Når du begynner å koke forstår du at maten virker for deg.

Vi utfordrer deg til å reflektere over hvem du er, hva slags bakgrunn har du, hvilke helsetilstand og hva akkurat du trenger. Noen trenger mer rotgrønnsaker enn andre, noen har mer fysisk jobb, noen sitter på kontor jobb, du trenger andre råvarer når du er yngre enn når du blir eldre…. Og små barn trenger for eksempel mer oppadvoksende grønnsaker fordi de er i voksefasen”.

Min uro er at maten skal ta for lang tid og at jeg skal gå tom for ideer. Men det er en grei inndeling der hovedvekten er på ris og korn, så er en del sjøgrønnsaker og alger (og her vi så vidt oppdaget nori i sushi liksom), grønnsaker og til slutt bønner. Til sammen blir dette et perfekt og balansert måltid og ser gjerne slik ut:

IMG_8471

Helt til slutt kommer Wieke og Valentina med følgende gode råd for deg som er nysgjerrig og vil endre livsstil til makrobiotikk:

Spis mer kokt mat enn bakevarer

Spis mer fisk enn kjøtt

Spis mer grønnsaker som er sesongrelatert

Spis fullkorn i stedet for hvitt mel

Bruk hvitt havsalt

Kutt sukker – bruk ris sirup

Tygg maten 50 ganger – det hjelper forbrenning, dette blir en vane..

Drikk bare når du er tørst, nyrene er ikke et toalett som du må flushe hele tiden, de blir slitne når de blir overbrukt…

Spis brød sammen med suppen

 

En typisk makrobiotisk dag:

 • 50/60% av hvert måltid er brun ris, bokhvete, quinoa osv
 • 25% av måltidet er kokte, dampede eller bakte grønnsaker
 • 20% alger fra havet
 • 10% proteiner fra tofu, bønner, linser
 • ca 3 måltider per dag
 • gjerne miso til frokost
 • moderat med nøtter, fisk

Resultater:

 • mindre cravings på usunne matvarer
 • jevn vekt
 • mindre fettprosent
 • mindre smerter

Oppskrift på Tempura fra Wieke:

 1. Hakk ingerfær og søtpotet i fyrstikker
 2. lag en blanding av bokhvetemel og vann til pannekaketykk røre
 3. Dypp grønnsaker i røren med chopsticks
 4. Friter i solsikkeolje til lysebrune
 5. legg på tørkepapir for å renne av
 6. server med en dash japansk tamari soyasuas

 

IMG_8451IMG_8452

IMG_8453IMG_8454

IMG_8456

Non appetit og god helse!!,

Monica

Du kan også like...

Leave a Comment