The Yoga High med Maria

by Monica Øien

This post is also available in: English (Engelsk)

Jeg har alltid hatt et elsk-hat forhold til YOGA!! Jeg startet min yoga praksis i 2001 hos Jon Otterbech på http://www.yogasenteret.com Jeg trengte det fordi jeg var en stresset og overarbeidet alenemor. Jeg jobbet mye og dagene mine ble fryktelig lange. På et tidspunkt da jeg jobbet i TV3 og TvNorge og i flere år kunne den se slik ut (hold pusten mens du leser):
Jeg sto opp klokken 07, gjorde morgenstell og frokost, syklet min sønn Max til barnehagen, syklet 40 minutter oppoverbakke til jobb, jobbet (åpenbart), syklet hjem igjen heldigvis nedoverbakke i 15 minutter, hentet i barnehage, laget middag, brakte til sport og fritidsaktiviteter, kom hjem, lese, kose og legge barn, barnevakt på plass, syklet tilbake til jobb for å redigere ferdig innslag, besvime i seng rundt midnatt og så på an igjen dagen etter.
Når du er i 20 -årene klare kroppen dette kjøret en ganske lang tid. Helt til den ikke vil mer. Dette reacet brakte meg til yoga hos Jon. Vi mediterte mye og gjorde klassiske ( sorry to say kjedelige) øvelser og tarmskylling. Jeg dedikerte så mye tid jeg kunne på å avstresse og avlære kroppen og sjelen min. Og det var bra for meg.
De siste årene har jeg indirekte jobbet med yoga, delvis fordi vi har yoga i mitt studio The Room i Oslo, og delvis av egen nysgjerrighet. I tillegg har jeg hatt gleden av å jobbe med Maria Furst. Hun har laget en rekke yoga filmer i Vinyasa stil på www.webtrening.no og jeg har trent med henne hjemme via nett i min egen stue. Parallelt bor jeg nå i California og lever ut en drøm jeg har hatt siden jeg var barn. Yoga i Amerika åpnet øynene mine på en ny måte og omsider kunne jeg føle at jeg faktisk trente og ble svett mens vi praktiserte. Her kan du lese om mitt yogamøte i California:
Yoga ble plutselig noe helt annet og jeg skjønte ikke helt hvorfor. Derfor skaffet jeg meg Maria´s bok og kontaktet henne fordi jeg lurte på hvordan hun opplevde å lære yoga i USA. Maria Furst er utdannet medieviter og har to barn. Hun flyttet til San Francisco som 36-åring, hun kom over yoga, følte et gjennombrudd, tok teacher traning og er i dag lærer i Oslo. Her kan du lese min samtale med Maria der hun deler sin historie. Hun følte det på akkurat samme måte som meg, hun skadet kneet og «måtte» bare ty til yoga. Som terapi, og trodde at dette var langt unna det vi oppfatter som en reell treningsøkt. Men der tok hun feil.
mariayoga_07
Fortell meg om din treningsbakgrunn og hva som ledet deg til yogaens verden?

– I tjueårene gikk det mest i aerobic og spinning, helst så lange og tunge timer som mulig. Parallellt begynte jeg å jogge, etterhvert ganske mye. I perioder opptil én time hver dag. Jeg trengte å løpe for å ha det bra. Da vi flyttet til San Francisco i 2011 løp jeg opp og ned de bratte bakkene hver dag det første året, men så røk kneet mitt – og jeg måtte bite i det sure eplet og prøve yoga. Jeg var i utgangspunktet superskeptisk og syns det virket veeeldig kjedelig. Men heldigvis fant jeg en fantastisk yogalærer som underviste Bikram-yoga på en helt spesiell og sympatisk måte – og jeg var solgt etter første time. Jeg ble veldig overrasket over hvor tungt og fysisk krevende yoga var. Siden har jeg gjort en eller annen form for yoga så godt som hver eneste dag.

 

Hva betyr det å få et yogagjennombrudd?

– For meg betyr det å forstå hvordan alle delene av kroppen og pusten må spille på lag og samarbeide for at en yogaøvelse skal «gå opp». Ta Paradisfuglen (på bildet), for eksempel: Når du har åpnet opp alle kroppsdelene, bygget styrke, fokus, balanse og fleksibilitet nok til å binde hendene bak hofta, reise deg opp, strekke ut ryggen, løfte brystet, åpne fronten, sparke ut beinet og til slutt spre tærne på den løftede foten mens du hele tiden puster jevnt og rolig, oppleves dette som et gjennombrudd. Når det er sagt, en yogaøvelse går egentlig aldri opp. Du er hele tiden underveis, også inne i hvert enkelt enkelt stilling.

mariayoga_03Hvorfor blir folk hekta på yoga på en annerledes måte enn fitness og intensiv trening?

– Fordi en yogapraksis rommer mye mer enn den rent fysiske biten. Hvordan du føler deg etter en yogaøkt er helt spesiell. På engelsk kalles følelsen «The Yoga High», og det er denne du blir hekta på. En av hemmelighetene er at vi jobber med nervesystemet når vi holder på med de fysiske øvelsene, og at måten vi puster oss gjennom de vanskelige stillingene på matta hjelper oss til å håndtere utfordringer i livet generelt.

 

Når jeg leser din yogareise, bli kvitt engestelighet, stress og uro så tenker jeg at alle burde gjøre yoga.. det burde være på blå resept, hvordan påvirker yoga sjelslivet?

– Yoga på blå resept har jeg tenkt på mange ganger! Det hadde i hvert fall funket for min del. Men her må jeg presisere at jeg kun snakker ut fra egen erfaring: Jeg har i mange år hatt et noe komplisert forhold til kroppen min, samtidig som jeg har vært god til å stresse meg opp, redd for å dø i flystyrter, av skumle sykdommer og andre ukontrollerbare ting. Jeg har med andre ord hatt en del hverdagsnerver å stri med. Og jeg har gått til psykolog for å få hjelp til å takle disse nervene uten at det har funket særlig bra. Når jeg gjør yoga derimot, forsvinner grumset av seg selv. Det er som om de fysisk krevende øvelsene renser sinnet mitt. Yoga er blitt min naturlige lykkepille.

Du fant yogaen i California, det gjorde jeg også, hva er det vi mangler i yogaens språk hjemme i Norge?

– Yoga er ikke så alvorlig i USA, kanskje fordi den har hatt lenger tid til å «sette seg» der borte. Amerikanerne har nok vært flinke til å tilpasse yogaen, utvikle den til noe eget og mangesidig – heller enn å holde seg dogmatisk til én tradisjon eller én forklaringsmodell. Mitt inntrykk er at amerikanere er nysgjerrige, presise, ujålete, åpne og praktiske – noe som speiler måten mange av de yogalærerne jeg har vært borti kommuniserer på. Jeg vet ikke om du er enig?

I hvilken grad tror du vår fraværenhet fra et åndsliv i Vesten har å gjøre med folks interesse for yoga, mange lever sin yogapraksis som om det var en religion? 

– For meg er åndelighet et vanskelig ord med mange negative konnotasjoner. Men jeg tror på at vi alle har en indre kjerne, et autentisk jeg, som skygges over av ego, begjær, frykt, uvitenhet og avhengighet – og at det i bunn og grunn er disse følelsene som skaper konflikter. Og jeg tror på tanken om at dersom vi alle jobber med å skrelle vekk disse lagene for å finne tilbake til vår innerste «jeg» og begynner å behandle hverandre med nestekjærlighet og forståelse isteden, vil verden bli et bedre sted å leve. Og hvis ikke jordkloden skal gå rett i dass, tror jeg det er viktig at vi alle begynner å grave i oss selv for å hente frem en følelse av forbindelse – til hverandre og til naturen vi lever i. You can say Im a dreamer. But Im not the only one.

For hvem er denne boken?

– Den er ment for alle, både yogaskeptikere, yogafrelste og de midt imellom: Folk som har lyst til å prøve yoga – og folk som allerede driver med yoga. Men de 10 vinyasasekvensene mine passer nok aller best for folk som liker dynamisk yoga, altså fysisk krevende yoga der man koordinerer pust og beveglse i lange, flytende sekvenser. For deg som vil stresse ned har jeg tatt med 8 restorative øvelser på slutten av boka. Restorative yoga er avlapning satt i system.

teknisk_134Du har selv vært en usikker nybegynner og det er mange der ute som ønsker å finne trening og bevegelse med mening, hvordan anbefaler du å starte opp?

– Ikke ta det så alvorlig. Yoga er ikke skummelt, mystisk og farlig. Begynn med et innføringskurs ved et yogastudio heller enn å gå rett på gruppetimer der det antas at du kan øvelsene fra før av. Også jeg anbefaler selvfølgelig nybegynnere å lese boka mi også;)

Hvor ofte bør en praktisere for å merke progresjon?

– Brannfakkel: Hver dag. Men det trenger ikke være lenge! Jeg har laget et program som heter «Morgenrutine: Min lille lykkepille». Det tar 20 minutter, og med dette før du dusjer og ordner deg om morgenen, er mye gjort. Dette funker dog kanskje bare i min drømmeverden. Jeg har studenter som kommer til meg 1 gang i uka, og de merker stor progresjon i løpet av en sesong. Men hvis du virkelig vil videre og dypere inn i kroppen og din egen praksis, ville jeg nok gått for 3-4 ganger i uka.

Det er mange som sliter med kne og håndledd, hva anbefaler du for å motvirke skader?

– Jeg er veldig opptatt av det som på engelsk heter alignment. Dette betyr at man hele tiden jobber med finjusteringer og anatomiske linjer for å forebygge skade. Det spiller en rolle hvor kneet er plassert i forhold til foten og hvordan du bærer vekt på hendene. Jeg er superpirkete på mine egne studenter, noe de setter pris på. Det er en del skader i yoga, og mange av disse skyldes upresise eller overdrevne bevegelser. I USA, der yoga virkelig har tatt av de siste 20 årene, er lærerne selvfølgelig veldig opptatt av skadeforebygging, også fordi de er redde for å bli saksøkt…

Forfengelighet, SoMe flasher glansbilder og for mange umulige stillinger å nå, det foksueres mye på skjønnhet og tynne kropper, tenker du noen gang at yogaen mister litt fotfeste, de grunnleggende verdiene?

– Som sagt; jeg gjør yoga for å holde meg mentalt i vater og de fysisk synlige resultatene er underordnet. Selv hadde jeg et anstrengt forhold til mat før jeg begynte med yoga, men nå er jeg bare opptatt av å behandle kroppen min pent og gi den nok næring slik at den fungerer optimalt. Dette er jo en av de flotte tingene med yoga: Man bruker fysikken og pusten til å få det bra i hodet. Samtidig lærer man å akseptere seg selv og sine begrensninger og man blir takknemlig for den kroppen man er så heldig å ha fått. Jeg teller aldri kalorier, har sluttet å veie meg og aner ikke hva pulsen min ligger på gjennom en yogaøkt. Jeg er bare utrolig glad for at kroppen min virker og gjør meg i stand til å jobbe med og leve av min store lidenskap.

 

Hvordan ser du for deg yogaens utvikling trendmessig innen 10 år?

– I en verden som bare blir mer og mer stressende og fragmentert, kan jeg ikke annet enn å både håpe og tro at yoga vil stå sterkere og sterkere i årene som kommer. Yoga dekker behovet for å koble ut, men det er også et redskap som stresser deg ned samtidig som det gir god fysisk trening og øker smidigheten din. Kan det bli bedre?  En undersøkelse viser at 36 millioner amerikanere praktiserte yoga jevnlig i 2016. Det er sinnsykt mange! Vinyasa er den mest populære yogaformen i USA. Tipper derfor Vinyasa kommer til å vokse seg større også i Norge.

teknisk_010Her deler Maria en herlig liten mini Vinyasa for oss, håper den vil falle i smak:

I yogaformen Vinyasa synkroniseres pust og bevegelse til lange flytende sekvenser,  gjerne bygget opp med utgangspunkt i solhilsener. Grunnstillingen er Hunden som ser ned, eller Downward Facing Dog. Sekvensene bindes sammen av en fast overgangsrutine som populært kalles for «en vinyasa».

En vinyasa består av Planken på en innpust, Lav planke (Chaturanga) på en utpust, Hunden som ser opp (Urdhva Mukha Svanasana) på en innpust og Hunden som ser ned (Adho Mukha Svanasana) på en utpust. Du kan tilpasse alle de fire stillingene mens du bygger styrke og fleksibilitet til å holde originalformene etterhvert.

Planken

teknisk_007

Fra Hunden som ser ned, pust inn og trekk overkoppen fremover. Stopp når skulderleddene er på linje med håndleddene. Skyv hendene ned i gulvet og sjekk at fingrene er spredte med vekt helt ut i fungertuppene. Justér eventuelt lengden på planken ved å gå føttene litt bakover. Hold føttene i hoftebreddes avstand, og hoftene i linje med resten av kroppen. Dytt gulvet unna for å få følelsen av å plugge armene inn i skulderleddene. Trekk magen litt opp mot korsryggen. Send halebeinet litt bakover mot hælene. Hold hælene bak tærne og skyv ut av dem uten at skuldrene flytter på seg. Prøv å gjøre deg så lang og rett du kan fra hæler til toppen av hodet. Trekk kneskålene opp mot lårene for å aktivere forside lår. Bruk indre lårmuskler og kjernemuskulatur til å holde beina strake.

teknisk

Lav planke

Fra planken, på en utpust, hold blikket forbi matten og skyv brystkassen litt fremover mens du senker kroppen i en rett linje ned mot til gulvet. Bøy albuene og pek dem bakover til du kjenner overarmene såvidt berører utsiden av brystkassen. Stopp halvveis nede, når skuldre og albuer er på linje. Trekk skuldrene litt vekk fra ørene og dra skulderbladene litt sammen og nedover ryggen for å holde brystet åpent. Løft navlen litt opp mot korsryggen.

teknisk_009

Hunden som ser opp

Fra Lav planke, pust inn mens du trekker brystet frem og løfter brystbeinet opp. Skyv hendene ned i matten for å strekke ut albuene. Trekk toppen av hodet opp mot taket. Se litt opp, gjerne mer enn jeg gjør på bildet, men prøv å ikke «knekke» nakken likevel. Det er brystet som skal åpnes. Rull skuldrene litt bakover og trekk skulderbladene sammen nedover ryggen. Skyv ned i gulvet med tær og forsiden av foten. Bruk skyvet ned i hender og føtter til å løfte kroppen høyere opp. Bruk muskulaturen rundt mage, sete, bakside lår og legger til å løfte hofter og bein opp fra gulvet. Trekk magen litt inn for å beskytte korsryggen i denne dype bakoverbøyen. På en utpust, rull tilbake på tærne og bruk magen til å løfte hoftene oppover mot taket og bakover i rommet. Skyv brystkassen i retning av knærne og gå føttene et skritt innover mot hendene dine, slik at du lander i Hunden som ser ned.

teknisk_010

Hunden som ser ned

Skyv ned under fingertupper, knokler og spesielt roten av tommelfingeren. Lim hele pekefingeren i gulvet. Tenk at det er en tung elefant under matten din som du dytter vekk med hendene, da retter du automatisk ut armene. Trekk skuldrene vekk fra ørene og sjekk at du kan snu nakken frem og tilbake. Skyv brystkassen mot knærne og trekk magen innover mot korsryggen for å gjøre overkroppen så lang som mulig opp mot toppen. Det skal gå en rett linje via ryggen din fra hender til halebein. Skyv lår og legger mot veggen bak deg etterhvert som hælene synker ned mot matten. Trekk kneskålene opp mot lårene og løft forsiden av lårene opp mot hoftene. Bli her i 5 pusterunder.

teknisk_082

Hunden som ser ned med bøyde knær

Tilpasning: Hvis du har stive skuldre, hofter og/eller hamstrings, evt trenger å utvikle armstyrke og kjernemuskulatur til å gjøre originalformene i det som kalles «en vinyasa», bruk følgende tilpasninger først. Da bygger du styrke og freksibilitet til å jobbe deg mot originalformene etterhvert. De aller fleste får mye ut av å begynne på denne måten.

1. Planken med knærne i gulvet og kloss foran matten
2. Lav planke med knærne i gulvet og kloss foran matten
3. Babykobra
4. Hunden som ser ned med bøyde knær
teknisk_175teknisk_008
teknisk_014teknisk_082

TRE BRA YOGAFILMER (fra Maria´s bok)

Kumaré, Vikram Ghandi (2011)

Ram Dass: Fierce Grace, Mikey Lemle (2001)

Yoga Unveiled, Gita Desai (2004)

………

Vel, om du ikke helt fikk følelsen av «The Yoga High» enda så kan jeg love deg at det er helt normalt. Det tar tid å kjenne at man blir ordentlig hekta på noe – men det er mulig, i yoga og i flere treningsformer (garuda, pilates, tai chi) der man jobber med nervesystemet parallelt med fysisk fostring. Om du ikke ser for deg et liv med daglig yogapraksis er også dette helt OK. Jeg har lært her i California at yoga ikke handler om perfeksjon og nødvendigvis daglig praksis men å overgi seg til kroppen, lytte til den, akseptere og spille på lag med den. Gi blanke i om du føler deg litt klønete og stiv og tenker at du ser helt «yoga – feil» ut. Det spiller liten rolle. Jeg er glad for å ha tatt med meg denne lærdommen fra Amerika og er glad for at Maria inspirerer den videre til oss.

PS Ønsker du å kjøpe boken på nett kan du sjekke her:

https://www.haugenbok.no/Generell-litteratur/Fritid/Yoga/I9788272016356

bok

Beste hilsen & Namaste,

Monica

Foto: Oda Berby

Følg Maria på Instagram: @mariafurstyoga

Du kan også like...

Leave a Comment