Gli bedre på ski med disse coreøvelsene

by Monica Øien

Jeg er født og oppvokst på Vestlandet. Det betyr at ordet og for såvidt øvelsen «vinter» vekker mange assosiasjoner, også de som ikke dreier seg om vinter. For å ta noen. Nordavind. Vestavind. Regn. Litt mer regn. Hagl. Våt snø. Is. Holke. Kulde. Regn.

Min barndoms skieventyr var med andre ord langt fra en repeterende og trygg greie. Jeg vil påstå at jeg begynte å gå på ski da jeg flyttet til Oslo som 25 – åring. I dag elsker jeg å gå på ski, helst når solen skinner og helst når turene ikke varer en hel dag og helst med peis og øl og skinke innenfor umiddelbar nærhet. Men jeg overværer at skiutfordringer og lange turer på denne kanten av landet er både business og pleasure. Det betyr at som innflyttet østlendingen så jobber jeg ikke mot det, men øver det.

Jeg møter blogger, eventyrer og eventmaker Elisa Røtterud. Hun er nett, atletisk og feminin klatrer hun topper, staker på ski til hun spyr, løfter dekk og er litt Pippi. Sammen med erfaring og kunnskap og faktisk ganske så mange timer på myke yoga og pilatesmatter har hun satt sammen et superwoman skiprogram som vi alle kan øve oss på. Det er beintøft og hun lover bedre gli på ski, og fart fra både midje og lår.

DSC_2998

«Kjernemuskulatur er viktig, ikke bare for skigåing, men for all sport en driver med.  Men coretrening vil gjøre deg bedre til å stake lange partier, og ikke minst holde rytmen i motbakker. For å være hard core- må du trene core. Simple as that. Ah! Som jeg elsker motbakker og blodsmak i munnen. Bare å snakke om det gir meg gåsehud! Jeg ler!
Jeg vil  også si at at smerten coretrening gir, er jo veldig moro. Det er gøy å presse kroppen sin, så lenge du gjør det riktig.  Det handler om å skynde seg langsomt for å få resultater. Dette gjelder alt her i livet- det finnes ingen quick fix. Med coretrening vil du forebygge og holde kroppen din sterk i mange år.» sier Elisa.

Det er påskeferie, folk skal slappe av, noen øsnker kvikklunsj og appelsintur mens andre vil faktisk bygge styrke og kjenne effekten av forhåndprepp på kroppen.Jeg har testet Elisas program, det river godt samtidig er det mer skånsomt enn det kan se ut til. Personlig planlegger jeg å kjenne styrken fra programmet i bikinien fremfor i swixland…

Hvem er den typiske Birken løperen på ski?

«Den typiske Birken-løperen er enten mål- eller merkejeger. De som er måljegere går for å gjennomføre rennet og bryr seg ikke om tiden de går på.  Rennet er jo en prestasjon i seg selv! Du går jo mer eller mindre i motbakke i 5,6 mil. Merkejegeren jager og konkurrerer mot seg selv for å slå fjorårets tid, og for å få merket. Jeg har i dag to merker og pokaler som jeg bruker som shot glass etter Birken, når de ikke står til pynt i bokhylla mi.  Men denne informasjonen blir mellom oss, selvsagt.» forklarer Elisa til meg.

Vil du les mer treningstips så må du sjekke ut den inspirerende bloggen til Elisa her:

www.elisarotterud.no

«Uansett, så er Birken et fantastisk treningsmål. Har en et treningsmål blir en motivert! Dog er det viktig å trene variert for å unngå skader. Etter at jeg begynte hos deg har jeg ikke brukt en krone på fysioterapi. Det setter jeg utrolig pris på, Monica. Tusen takk for alt du har lært meg. Jeg startet som måljeger for 6 år siden med en tid på 6.10, og er i dag blitt en merkejeger med tid på 3,43.  Det er en prestasjon jeg er stolt av! Jeg hadde jo ikke hatt ski på beina siden ungdomsårene. I dag har jeg et stabbur med utstyr. Rart hvordan ting forandrer seg.»

Men hvorfor gjør du dette, hvorfor presser du deg så hardt?

«Dette lurer alle vennene mine på og til tider er min familie bekymret. Hvorfor denne konstante jaginga? Vel, jeg liker å ha et mål! Uten mål ingen mening, tenker jeg. Fra januar- mars lever jeg i et vakum der jeg ånder for treninga mot Birken. I år er kroppen min sliten etter mitt klatreeventyr  i Nepal der jeg holdt på å ta kvelden av høydesyke, og jeg har derfor tatt hensyn til kroppen min. Jeg trives best under press og jeg liker å gå seige, lange turer.  Enten det er Birken eller en fjelltopp- jeg liker prosessen mot målet. Motbakke er mindfulness for meg. Jeg har valgt å leve et liv under mottoet «everyday is an expedition» Dette innebærer små glimt av eventyr i hverdagen min. Jeg liker å søke etter magiske små øyeblikk som får meg til å smile.  Dette være hjemme i hverdagen der jeg  plukker blåbær og synger i skogen eller seig sykkeltur i marka.   Et par ganger i året trenger jeg krevende eventyr som trenger planlegging, utstyr samt en trent kropp og mentalitet. Når du har valgt et slikt liv- kan en ikke få barn eller ha potteplanter hjemme. Eller kan man? » spør Elisa.

Hva er ditt beste påsketips til folk i fjellheimen?

«Påsken blir Sunnmøre i år. Der skal jeg gå på Randonee og kose meg i lange, seige bakker opp mot fjelltoppene. Jeg er så dårlig på å kjøre ski nedover, men nyter turen opp. Fart- er ikke noe for meg. Jeg trives best i motbakke.»

Og da håper jeg du får masse digg i ditt påskeegg når haren kommer…

«Jeg er ikke så glad i godterier, jeg liker best skyhøye kaker. Jeg ønsker meg derfor en bløtkake i mitt påskeegg!»

Hehe okey da setter vi over til Elisas «corepowerchallenge».  Forsøk å gjøre hver øvelse opp mot 30 ganger, kanskje starter du med litt ferre men vi statser på at merkejegeren i deg ser sitt snitt til å komme ut av skapet, om ikke akkurat i år, så kanskje på neste årets Birken..

Øvelse 1: catfishing

DSC_2974

Start i en rett planke med øverste del av skoene dine hvilende på en slide eller to skisokker. Her blir du mens du trekker navlen godt opp i ryggen og trekker knærne inn og helt ut. Jobber rolig og nøye. La det brenne!

DSC_2982

Øvelse 2: midjecrunch

DSC_2974

Om du ikke trenger en hvil går du rett over på midjebrenneren. Stå i samme fine rette startplanke, nå trekker du begge knær opp til en side der målet er å nesten treffe albuen din med knærme, skli føttene helt ut igjen og gli til andre side med begge knær. Slik veksler du så lenge du orker.

DSC_2959

Øvelse 3: froskebein

DSC_2964

Ja som sagt kan du ta deg en pause eller kjøre på. Nå står du i planken din med en stor V-åpning med beina på slide eller skisokkende dine. Fra her trekker du knær inn, et kne i retning hver albu slik at du åpner opp i hofter. Jobb rolig og heng litt i lufta på veien inn og ut. Ikke hold pusten da.

DSC_2971

Øvelse 4: midjesplitt

DSC_2992

Denne river, jeg har laget en liten V-splitt her også mens jeg står i sideplanke og en arm strakt opp mot taket. Pass på å løfte litt oppover i den siden din som er ned mot gulvet. Nå sklir jeg forsiktig begge strake ben ut i hver sin retning og holder litt og så trekker dem rolig inn til senter igjen. Bytt side og ta deg en belønning!

DSC_2998

Som sagt jobb deg opp mot 30 repetisjoner på alle øvelsen. Elisa garanterer fartskli i løypa og kraft fra hele core, og det å gå på ski blir lekende lett.

 

GlideGood, SmileGood & FeelGood

 

Monica

 

Du kan også like...

Leave a Comment