tror du stresset sitter i nakken – å neida les her

by Monica Øien

Psoas Major er en spennende muskel og faktisk litt av et mysterie. I en tid hvor vi kroppsarbeidere jobber mye med hele kroppen er faktisk denne core musklene noe vi har glemt litt. Jeg fikk en god påminnelse da jeg ble coachet av en klassisk pilates instruktør fra USA nylig.

IMG_9454

Stress i livet.

Mine dager er hektisk og jeg balanserer mellom flere jobber på studio, kontoret og når jeg tegner smykker. Jeg føler ofte jeg flyr gjennom dagen, selv om jeg øver meg på tilstedeværelse (faktisk hver dag). – Kroppen vår er forbundet til vårt mentale liv og psoas muskelen spiller en stor rolle for vårt mentale, fysiske og emosjonelle velvære. Ved å jobbe med psoas kan du frigjøre mye stress i deg selv.

Anatomisk fungerer psoas major (iliopsoas) som et bindeledd til dyp hoftemuskel, og til torso og bena – noe som gjør at du kan stå oppreist og gå, sykle, løpe og bevege deg. Vel, du bruker den absolutt hele tiden og derfor setter det seg mye stress her som kan være gunstig for helsen din å få strukket ut.

PsoasAnteriorTilt

Nakkestress? Å nei gå litt dypere

Har du vondt i nakken kan du prøve å strekke psoas major. Når du strekker psoasmusklene din slik som på bildet under, vil du i starten kjenne et lett ubehag og jeg føler ofte kniver bak i korsryggen. Jeg lirker meg forsiktig på arc barrel her, hviler skuldre i gulvet og lar et og et ben få strekke seg ut og etterhvert når jeg er trygg og slapper av, blir bena tyngre og strekken kommer dypere til meg. Vi er vant til å snakke om stress i nakke, hode og skuldre – men stresset forplanter seg ofte dypere. I hoftene sitter mye følelser og om du tar deg tid til å ligge her en stund vil du kjenne en mental frigjøring. Dette er fordi det mentale stresset, fysikk og livsstilsvaner setter seg i hoftene og de kjennes stramme og ømme.

IMG_9488

Arc Barrel, Foamroller eller malingsspann

Før vi fikk Arc Barrel på The Room jobbet jeg med (hehe tør nesten ikke å si det) – vel med et malingsspann. Spannet la jeg ned på gulvet og surret mange håndklær over slik at det ble stabilt og mykt. Et annet tips er å bruke bøker eller en liten ball og bygge deg en liten arc. Forsøk å ligge opp mot 20 minutter i strekken helt til ditt kroppslige, følelsesmessig og mentale stress slipper tak. Dette er godt for hele deg – ja så godt at vi burde hatt en psoas strekk på blå resept.

StretchGood, ReleaseGood & FeelGood

Monica

 

Du kan også like...

2 comments

Hedda 27. april 2016 - 11:43

I yogatimen min legger vi noen ganger en yogablokk på langs under ryggen (ligger i en stilling nokså lik den du ligger i på bildet) med nedre del av blokken ved korsryggen. Strekker man den samme muskelen da tror du?

Reply
Monica Øien 27. april 2016 - 12:01

Fantastisk Hedda, vi har forskejllig stivhet og noen klarer bare et sammenrullet håndkle….mens andre kan bruke en arc…

Reply

Leave a Comment