Alkohol og bevissthet i høytiden

by Monica Øien

Det er advents- og høytidssesong når vi nå tenner det første lyset for glede. Samtidig har vi funnet enda noen unnskyldninger for å kose oss mer, spise mer og drikke mer. Det er mange av oss som virkelig elsker julen, men det er også en utfordrende tid fordi tilbudene er så mange; det er fester, julebord og fristelser. Alkohol er en av dem. Hvordan er det i det hele tatt mulig å gå på julebord uten å nyte noe godt i glasset?

img_8201Det er mange sideeffekter med alkohol, åpenbart er det misbruket, men også kalori inntaket. Så her strør jeg litt «nice facts» om alkohol inn i samvittigheten vår. I beste fall kan det være en liten reminder som gjør deg og dine godt. I tillegg kan vi også huske på hva denne ventetiden egentlig handler om. Adventstiden er faktisk forbundet med faste. Ca. år 480 ble det bestemt at hver mandag, onsdag og fredag i advent skulle man faste. Dette for å sikre åndelig forberedelse til feringen av Jesu fødsel. Mange katolske land praksiserer fremdeles fastereglene. Som katolikk avstår jeg fra sukker og sjokolade i fastetiden. Kanskje du kan finne din negative trigger og øve deg på å avstå fra den i fastetiden frem mot jul.

rod

Fristelsene er mange..

Visste du at det er like mye kalorier i et glass vin som i et kakestykke? Visste du også at en gjennomsnitts alkoholbruker spiser 2000 flere kalorier i måneden? Over et år tilsvarer dette 184 chipsposer eller 38 biffmiddager – ekstra.

sprit

Vin – øl – cider & sprit er laget ved å fermentere og destillere naturlig stivelse og sukker. Når produktet har høyt innhold av sukker inneholder alkoholen mer kalorier / nesten like mange som i rent fett. Disse kaloriene kaller vi tomme kalorier fordi de mangler ernæring. De fleste alkoholholdinge drikker inneholder spor av vitaminer og mineraler, men ikke så mye at de har positiv innvirkning på inntaket vårt. Dessverre.

img_8192

Lokkende smaker og avslappende følelse

Vel det er åpenbart ikke bare alkoholen som er et problem for midje og helse. Ved å drikke alkohol reduseres også mengden fett kroppen selv bruker for å brenne energi. Kroppen kan lagre næring, proteiner, karbohydrater og fett i kroppen, men den kan ikke lagre alkohol. Systemet vårt vil bli kvitt alkoholen og overstyrer alle de andre prosessene som burde tatt plass – fettforbrenningsprossesen blir avbrutt, og også kroppens evne til å ta opp næring.

inge

Så var det apetitten da. Hvor deilig er det ikke med litt nattmat etter litt mye flytende på party? Og hvor digg er ikke en fet burger med alt dagen derpå? For ikke å snakke om de salte nøttene ved siden av halvliteren? I følge en britisk undersøkelse bestiller 1 av 3 personer faktisk snacks, chips og nøtter ved siden av sine alkoholholdige drikker, og 1 av 5 tar med seg take away food etter en natt på byen.

jenter

Jeg var nylig på drink smaking i Lotusland her i Montecito med mine venninner Julia og Lynn.. jeg kjørte bil og sippet litt, men tipper kalori inntaket var opp mot 1000 på 5 drinker

I en undersøkelsen gjort blant 2000 briter kommer det frem at 1 av 3 personer spiser mer enn vanlig og aller helst mer usunt mens de drikker alkohol. Og halvparten innrømmer de har lyst på en usunn frokost dagen derpå.

kambuc

Også den sunne varianten Kombucha med 7 % alkohol gjør fest susen

Jeg skriver ikke denne bloggen for å belære, men for å  lære litt bort av det jeg selv har lært i forhold til inntak og uttak av kalorier. Det er som en bankkonto, du setter inn og du tar ut og du leter stadig etter en balanse.

Jeg avslutter med å balansere det hele opp med Inger Hagerups adventsdikt, slik at vi kanskje kommer i vater og minnes ventetiden i julen. Også.

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede                       

Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred
på denne lille jord, hvor menneskene bor

LiveGood, MindGood & FeelGood

 

Klem fra Monica

Du kan også like...

Leave a Comment