Du kan tenke deg til mer muskler

by Monica Øien

I denne bloggen har jeg lyst til å ta opp en problemstilling som interesserer meg, nemlig tankens kraft og og påvirkning på resultater i treningen. Er det slik at man kan man bli sterkere og få større utbytte av treningen dersom man har mer fokus på selve utførelsen av de spesifikke øvelsene og musklene du trener? Og kan det hende at også treningsgleden din kan påvirke resultatene etter treningsinnsatsen din?

Det er så lett å bare “gjøre unna” en treningsøkt, nesten på autopilot. Men også gjerne for å skrive den av i boka eller på “to do” listen, eller for å kvitte seg med dårlig samvittighet. Mange ganger gjør man unna treningen mer for å bli ferdig med noe enn for å nyte og glede seg over tiden det tar å utføre selve arbeidet

 

Vi er påvirkelige

Vi lengter etter oppskriftene og rådene som gir oss både god helse og god fysikk. Vi sluker til oss tips om trening og kosthold og kaster oss på diverse trender. Ofte tar det 6 til 8 uker før man gir opp. Det som skjer etter disse ukene er at kroppen nå har fått synlige resultater etter innsatsen, vi gir oss selv en klapp på skulderen og føler at nå fortjener vi en pause, ja nå kan kan slappe av litt. Vi bremser opp treningen og faller tilbake til det gamle mønsteret– slik det var før man satte i gang. Sånn går vi i sirkler. Hvert eneste år, vi starter opp – igjen og igjen. Men blir vi noen gang fornøyde?

Men hva om treningen kunne bli varig dersom man var mer tilstede i treningen – i alt fra vekttrening, jogging, tennis og skitrening. Hadde man da fått gode og kanskje varige resultater?

Mindfulness ekspert Viggo Johansen vet litt om dette. Han levde som munk i Tibet i flere år og har senere som filosof dedikert livet sitt til å coache folk til å være mer til stede i livene sine.

IMG_9363

Hva har riktig oppmerksomhet og fokus å si for treningen vår?

“Det fristende å si at det er feil spørsmål – fordi spørsmålet tar utgangspunkt i et skille mellom kropp og sinn. Dette skillet er så integrert i vår kultur at det er vanskelig å komme unna, men faktum er at det er et kunstig skille. Alt som skjer i «hodet» påvirker kroppen, og alt som skjer i kroppen påvirker hodet.”

Mindfull joggetur på stranden

Jeg tok med meg Viggo Johansens tanker da jeg var på løpetur denne uken ved Stillehavet i solnedgangen. Været var skjønt og den milde havbrisen påvirket definitivt min løpeopplevelse. Jeg la til en ekstra faktor. Jeg bestemte meg for å rette oppmerksomheten særlig på mage og armer da jeg løp. Hvert skritt og hvert armslag fikk mitt fulle fokus. Jeg fokuserte tankene mine på hele kroppen, fottrykket i sanden, armenes bevegelse fra skuldre, håndens vinkel og kjente etter hvordan hele core området jobbet ved hvert skritt. Både mage, korsygg og midje fikk min oppemerksomhet. Jeg fokuserte på flere muskler enn jeg vanligvis gjør på en løpetur. Jeg oppdaget at armmuskler og core fikk stadig mer kjørt seg. Bena gikk litt på automatikk i starten, men etterhvert klarte jeg å hente frem nye følelser på bakside lår, sete og legger. Jeg brukte pusten og fylte lungene bevisst og løp mer rytmisk enn det jeg vanligvis gjorde. Løpeturen ble en salig lykkestund, jeg hadde kontakt med hele kroppen min, sinnet var med på reisen.

“Det er helt klart at oppmerksomheten din påvirker effekten av treningen. Det er påvist at vi kan få økning i muskelmasse ved å fokusere på de områdene man jobber på.”

ny-beach

Jeg hadde en fantastisk løpetur med dette fokuset. Og ettereffekten var betydelig større fordi hele kroppen min var småstøl de påfølgende dagene. Det var en betydelig forskjell totalt sett fordi ofte når jeg løper er jeg mer sliten i bena, mens nå kjente jeg at hele kroppen hadde blitt gjennomarbeidet.

img_8889

Viggo hadde i forkant fortalt meg om en amerikansk undersøkelse som åpenbart hadde trigget min nysgjerrighet:

 

Visualiserer større muskler

“Det ble gjort en undersøkelse der en testgruppe påviste at man også kan få økt muskelmasse kun ved å visualisere at vi trener. Over en lengre periode trente en gruppe med vekter og jobbet med biscepscurls, den andre gruppen visualiserte treningen og tenkte på biscepsmuskelen. Begge gruppene fikk økt muskelmasse,de som brukte vekter fikk endel prosent mer muskelmasse enn den gruppen som visualiserte treningen. Men begge gruppene fikk økt muskelmasse”

Når man gjør noe man liker vil man også få større utbytte rent fysisk av arbeidsinnsatsen og det er påvist sammenheng mellom treningsglede og effekt av trening. Det er med andre ord mer å vinne på å både finne en treningsform man virkelig liker og gleder seg over – men også å bruke denne tiden der man trener til å systematisk vie oppmerksomheten til musklene.

De siste årene har mykere treningsformer som yoga, garuda, tai chi og pilates eksplodert på markedet. Flere og flere søker treningsformer som hjelper hjernen å slappe av. Man trenger mentale pauser fra livet forøvrig og folk søker treningsformer der man kan få det beste fra begge verdener: både fysiske og mentale utfordringer. Kanskje går vi en ny tid i møte.

Hva tenker du Viggo om fremtidens treningstrender?

“Personlig tror jeg dette er et felt som kommer til å eksplodere de nærmeste årene. Det er ikke lenge før mental trening kommer til å sidestilles med fysisk trening. Vi kommer til å ta det for gitt at mental trening er en forutsetning for høy livskvalitet.»

Ingenting ville være bedre enn at disse to verdener møttes i en givende symfoni. Hva ville vel være bedre enn å finne drømmetreningen din, som gir deg god fysikk, mentalt overskudd og mens du utfører øvelsene en meditasjon og fritime fra livets ellers krevende gjøremål!

Jeg ønsker deg mange tilstedeværende treningsøkter denne våren, og kanskje du tar utfordringen å løpe med mindfulness?

 

5 gode grunner til å ha mer fokus under treningen:

  • du får bedre kvalitet og resultater
  • mer muskler
  • mer treningsglede og øver deg på “her og nå” tenkning
  • mental pause
  • reduserer sjansen for å droppe ut

img_6220

Dersom du synes det er utfordrende og vanskelig å fokusere på mindfulness i treningen din kan du teste treningsformer der dette kommer mer naturlig, for eksempel:

 

Pilates:

Man jobber med dyptliggende coremuskler i mage og rygg som stabiliserer holdningen. Stabilitet og kroppkontroll er målet. Den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte. Fokus: pust, holdning og kontakt med de ulike muskelgruppene.

 

Stjerner:

Jennifer Anniston, Nicole Kidman og Madonna praktiserer pilates.

jennifer-aniston-firstpost

Fra firstpost

 

Yoga:

Mentale og kroppslige teknikker der målet er konsentrasjon og fokusering for å oppnå stillhet og uforanderlighet. Fokus: flyt, tolerance og tilstedeværelse.

 

Stjerner:

Halle Berry, Demi Moore, Colin Farrel, Reese Withersoon

reese-witherspoon-in-leggings-leaving-yoga-class-in-brentwood_119051617

Fra Stalkcelebs

 

Tai Chi:

Myk kampsport der bevegelsene er terapi for å bedre helsen og livskvaliteten. Bruker mest muskler i ben, midje og hofte for å generere kraft. Fokus: kontroll og styrke

Garuda:

Garuda starter der pilates slutter. Kardiovaskulær treningsform med funksjonelle, flytende bevegelser. Fokus: presisjon og bevegelse.

Stjerner:

Madonna og Gwyneth Palthrow praktiserer metoden.

 

Beste hilsen Monica

Bilder fra:

www.firstpost.com

www.stalkcelebs.com

 

 

Du kan også like...

Leave a Comment