Coregasm på trening

by Monica Øien

«Coregasm is an orgasm achieved while performing core exercises during a work-out»

Dette høres definitivt sprøtt ut, men det forskes på fenomenet «coregasm»  – og faktisk ikke som en helt ny greie. Det ble nemlig skrevet om så tidlig som i 1953. Den amerikanske sexologen Alfred Kinsey skrev om dette i sin bok «Sexual Behavior in the Human Female» – coregasm eller «excercise-induced orgasm». I dag omtales det som et biologisk fenomen og det hevdes at 1 av 10 kvinner vil en gang i løpet av livet (på trening) oppleve dette!

Vel, jeg hadde ikke hørt om «coregasm» før jeg kom over en artikkel i USA denne våren. Jeg syntes det var såpass spennende tema at jeg tok kontakt med sexolog og parterapeut Suzanne Wad Petterson for å høre om hennes tanker og erfaring på området.

IMG_3221

Suzanne er sexolog og parterapeut

Er dette noe du har opplevd skje hos norske kvinner?

«Ja dette har jeg møtt hos enkelte kvinner. Man må først og fremst høre hvordan disse kvinner som opplever coreorgasm har det med å oppnå alminnelig orgasme. Fordi kvinner som sliter med å oppnå orgasme kan oppleve en for dem ukjent lystfølelse ved høyt aktivitetsnivå som gir et rush som kan gi dem coreogasm. Og de vil derfor også jakte på dette fenomen igjen.»

IMG_3214

Kan du forklare hva som egentlig skjer?

«Kvinner som i forbindelse med mosjon, og her snakker vi om høy intensitet under trening ( musklene i pelvisområdet) opplever at de føler seg stimulert og de kjenner en form for seksuell nytelse, en Coregasm. Dette er nok mer alminnelig enn vi tror fordi det snakkes lite om det. Når man ser på de fysiologiske forandringer som følger ved et høyintensitivt treningsprogram, som økt blodvolum i bekkenet kan kvinner fortelle at det kan gi et slags kick.  Det er store mengder av endorfiner, også populært kalt lykkehormon som frigis under høy aktivitet, og pulsen banker i kroppen. Sammen med dopamin kan man oppleve en rush ligende tilstand, som igjen kan skape en avhengighet.» sier Suzanne.

Endorfinene  – altså «kroppens eget morfin« er et naturlig smertestillende stoff som utløses ved stor aktivitet, hvor evt. smerter minskes og erstattes av en velværefølelse.

Når der frigøres Dopamin, frigøres dette i hjernens lystsenter, som er hjernens belønningssystem. Høyt dopaminnivå gir også en økt velvære.

IMG_3211

 

Man kunne nesten tro at coregasm oppstår fra ekstern stimulans slik som fra en sykkel, et sete eller en benk. Men tvertimot hevder forskerne at det er en intern utløsning trigget av kroppen selv. Under en cardioøkt vil det sympatiske nervesystemet skru seg på slik at fight/flight mekanismen aktiveres og kroppen fylles med dopamin og endorfiner. En annen mulig teori er at når man presser core – treningen til det ekstreme vil de musklene som ligger nærmest genitaliene påvirke blodtilstrømningene til pelvic området, og blodtilstrømningen til klitoris. Denne type treningsorgasme sies å være mildere og likner mer på en vaginal orgasme, men den oppleves veldig individuelt. Dr Debby Herdenick som jobber ved Kinsey Institute rapporterer at orgasmen er mer konsentrert rundt den nedre del av magemusklene, klienter har beskrevet til henne at den oppleves som er euforisk lykkerush, og noen mener at den er intens.

 

coregasm amazon

 

Hvordan kan man oppnå en coregasm?

«Jeg mener det bør være mulig for de fleste ved intensiv trening å oppleve effekten av økt blodvolum i pelvis, og derved igjen økt blodtilførsel til klitoris, og en euforisk tilstand. Men da er det også snakk om et individuelt nivå av frigivelse av endorfiner og dopamin  hos den enkelte  og dette vil også påvirke muligheten til å få en coregasm. Som tidligere nevnt er det igjen avhengig av at kvinnen er avslappet og uten «press og stress». For generelt sett sier man at jo mer anspendt kvinnen er jo vanskeligere er det å oppnå en eufori, og jo vanskeligere kan det bli å oppnå klimaks.

I forbindelse med en fødsel har jeg opplevd enkelte kvinner som har uttalt at de nærmest har opplevd en coregasm tilstand. Dette kan forklares ved at vi ved kraftig muskelpåvirkning i pelvis under fødslen gir økt blodgjennomstrømning, og hos noen en euforisk tilstand.

Dette er et relativt tabubelagt tema, forklarer Suzanne.

IMG_3218

Dersom du ønsker konsultasjon med Suzanne kan du maile henne: suzanne_detlefsen@yahoo.no

Konklusjonen er altså at alle kvinner kan få en coregasm, men at det forutsetter at man tar treningen til et så tøft nivå at man nesten opplever en muskel utmattelse. En studie viser at 45 % av kvinnene har fått dette ved coretrening. 27% ved vektløfting.  20 % gjennom yoga og pilates. 16% ved sykling og 13% ved løping. Noen kvinner kan få coregasm ved flere sportslige aktiviteter. Ofte skjer utløsningen mot slutten av en utførelse, altså ikke på de første magecrunchene, men helt mot slutten.

Det er gjort lite studier på menn, men det skal visstnok være mulig rent fysiologisk også for menn.

 

Tips- hvordan få en coregasm:

  • 30-60 minutters cardio. øke pulsen
  • gå rett til core workout (captains chaor, pull-ups og chin-ups, crunches)
  • fortsett til du begynner å skjelve, det er nå når du begynner å tømme lageret helt at du kan merke vibrering
  • når det skjer, fokuser på coremusklene, slapp av litt og fortsett treningen..

 

 

WorkGood, CoreGood & FeelGood

Monica

 

 

Kilder:

www.wikipedia.com

www.kinseyinstitute.org

www.mindbodygreen.com

Du kan også like...

Leave a Comment