En smoothie som slanker og bygger immunforsvaret

by Monica Øien

Denne er min absolutte favoritt smoothie om dagen. Det går nok litt i bølger og det er ikke alltid jeg vil drikke frokosten min. Noen ganger består den av fisk og grønnsaker, andre ganger av bokhvetekjeks og hummus men nå altså med denne sommerluften får jeg lyst på farger og friskhet.

Jeg lærte av David Sandoval (superfoodmannen som hevder han kan bli 150 år) da jeg jobbet med ham for mange år siden at jeg skulle velge de fruktene og bærene med mest farge. De har nemlig høyest innhold av antioksidanter. Dessuten frukt og grønnsaker med høyt flavonoidninnhold (anitoksidanter og anti imflammasjonplanter) kan hjelpe deg å holde vekten. I USA kaller vi dette Functional Foods – som er mat som gir bedre helse.

blåbær

Mat med sterk farge har masse næring

Så derfor får min morgensmoothie en stor dose flavonoider. Men også fiber og proteiner. Siden jeg hver dag skal trene trenger jeg dessuten en grei balanse mellom karbohydrater, fett og proteiner.

flavonoider

Smoothie er godt for magen

Til en person putter jeg følgende i blenderen:

  • ¼ eple (med skall)
  • sitronsaft fra 1/2 sitron
  • en neve blåbær og en neve jordbær
  • en stang selleri
  • ½ kopp avkjølt grønn te
  • ¼ avokado
  • 2 ss kikertemel eller 1 scoop sjoko- eller vaniljeproteinpulver
  • 1 ss raspet ingefær
  • litt vann eller mandelmelk
smoothie

Alle ingredienser skal blendes sammen

Når denne er ferdig rører jeg inn 1 ts med matcha green tea powder.

smoothie

Denne er mettende og næringsrik

Smoothien inneholder da (med mandelmelk):

Kalorier: 229

Fett: 7,6 gram

Protein: 17 gram

Fiber: 8,5 gram

…og masse jern, kalsium & C-vitamin.

Flavonoider er antioksidanter. De mest kjente er quercetin, Kaempferol, naringenin og katekiner. Vi spiser normalt opptil 650 mg flavonoider fra maten per dag. Noen av matvarene som bidrar med flavonoider er løk, grønnkål, epler, brokkoli, bær, druer, sitrusfrukter, soya og sjokolade. Oppadvoksende grønnsaker inneholder mer flavonoider enn de som er under jorden. Flavonoidene sitter ofte i og rett under skallet. Skreller du eplet halverer du antioksidantnivået fordi flavonoidene under skallet fjernes med skallet. Det samme gjelder når du fjerner de hvite hinnene rundt appelsinbåtene eller den brune hinnen på valnøttene og mandlene. Flavonoider er følsomme for varme og utnyttes derfor aller best råe. Flavonoider har litt samme effekt som C- og A – vitamin og beskytter cellene mot skader. Kilde: www.bramat.no

 

Vil du teste en trendy supersunn bowl kan du sjekke her:

Lunsj inspirasjon i Miami – og norsk vri

BlendGood, EatGood & FeelGood

 

Monica

Du kan også like...

1 comment

Grønnkål smoothie | Monica Øien 27. september 2016 - 18:40

[…] En smoothie som slanker og bygger immunforsvaret […]

Reply

Leave a Comment