Lever ut sin drøm i California

by Monica Øien

California eksploderer innenfor trening, mat og helse. Det er en livsstil man ikke kan unngå å bli litt inspiert og influert av. Solrike dager og folk som går døgnet rundt i tights og joggesko gjør noe med deg. Det snikes stadig inn litt bevegelse både her og der og ingen ser rart på deg om du gjør litt yoga eller styrkeøvelser på stranden. 

«Her er det lov å trene hvor som helst som helst til alle døgnets tider.» sier Henriette Skådinn som for tiden bor og studerer i Santa Barbara. 

DCIM112GOPRO

DCIM112GOPRO

» – Jeg har alltid vært opptatt av å gjøre drømmer til virkelighet, å være en «doer» og gå ut av komfortsonen. Når jeg bestemte meg for å flytte et år til California, var det nettopp fordi jeg ønsket å leve og lære i California mens jeg hadde muligheten og oppleve livsstilen jeg alltid hadde kjent en dragning mot. Livsstilen her har inspirert meg til å virkelig leve livet – med positivitet og fryktløshet – og å ta vare på helsen, det gir rom for å gjøre alt man drømmer om her i livet», forteller Henriette.

 Hvordan er det forskjellig å leve her sammenlignet med Norge?

 » – Hvis jeg hadde gjort en vinyasa flow på en strand i Norge i juli hadde folk syntes jeg var litt gærn. Det er ikke helt akseptert hjemme, men her er det ingen som blunker om du gjør dine rutiner utendørs på en fullpakket strand». 

 Så du får trent nok synes du?

» – Ja, uniformen her er gjerne tights og en fargerik singlet. Når treningstøyet allerede er på, er det lettere å snike inn en økt, hvor som helst og når som helst. Jeg klarer alltid skvise inn en økt mellom studier og lesing. Det gir meg en enorm frihet og energi gjennom dagen». 

 Hvordan synes du treningen er annerledes i California i forhold til hjemme?

 »  -Du finner alle de nyeste trendene her og det er lett å bli inspirert. Det er mye fokus på funskjonell trening og effektive korte treningsøkter som gjerne tar 20 minutter. Det er fordi folk lever hektisk og har gjerne opptil 10 timers arbeidsdager. Jeg bruker dette året til å teste ut det meste, så det går i alt fra Barre3 til CorePower Yoga til meditativ yin yoga. Variasjon tror jeg er nøkkelen til en frisk kropp og til å ha deg gøy når man trener! «

 Hvordan er det med kostholdet, før i tiden la man gjerne på seg med et typisk amerikansk kosthold?

 » – Nå er situasjonen endret og California er et mekka for å leve en sunn livsstil. Alle restauranter tilbyr sunne og varierte salater, og superfood er ofte å finne blant ingrediensene. Det er alltid alternativer til proteiner som kjøtt og fisk på menyen slik at det er mulig også å leve plantebasert om du vil det. Californerne er opptatt av du ikke skal måtte gi opp god og smakfull mat for å leve sunt, her er det mulig å få i pose og sekk. 

 Vi er stor fan av litt trening hver dag, og gjerne noen minutter på morgenkvisten før jobb. Når jeg spør Henriette om tips til hvordan få inn noen øvelser i hverdagen svarer hun: 

 » – Skift til treningstøy når du kan – det gjør det lettere å skvise inn noen styrkeøvelser sporadisk, og ta trappa eller gå dit du skal i stedet for bil eller heis. Bruk små vinduer i hverdagen som når du pusser tennene eller koker suppe til å gjøre noen enkle, funksjonelle øvelser, som knebøy. Det skal ikke alltid mye til før du merker en forskjell. Trening må ikke foregå kun på treningssenteret, det begrenser og stresser oss i en hektisk hverdag. Tenk kreativt og ut av boksen! 

Kan du vise også noen av dine daglige favoritter?

» – Ja, jeg har noen øvelser som jeg kaller mine «go to moves» – fordi jeg gjør dem på vei til noe jeg skal. For eksempel kan du gjøre disse tre øvelsene på trikken neste gang og utfordre den norske folkesjelen litt» ler Henriette mens hun viser oss danseinspirerte styrkeøvelser:

Her ser du Henriettes lille treningsprogram som jobber på hele kroppen, tre enkle øvelser som alle kan få til, les beskrivelsen nøye, kjør programmet og da sitter det!!

Øvelse 1IMG_8605Stå med hofteleddets avstand og
kom opp på tå. Finn balansen og bøy knærne som om du skal sette deg ned på en høy stol, mens du beholder en rett og sterk rygg og mage – aktiver hele kroppen og kjenn at magen jobber med å holde ryggen rett. Dette er en statisk øvelse med stor effekt på hele kroppen, som kan gjøres hvor og når som helst.

Øvelse 2IMG_8607Hold samme positur som ved første øvelse, men begynn å bevege en og en fot opp og ned, i rolige og konkrollerte bevegelser. Hold på aktiveringen i mage og rygg, støtt deg gjerne til en stol hvis du mister balansen. Denne øvelsen gir lange, fine muskler i ben og jobber med setemusklaturen samtidig.

Øvelse 3IMG_8608

Med samme utgangspunkt og positur, vrir du knærne ut til siden, pass på at føttene peker samme vei. Tenk at du vrir innsiden av lårene ut mot hver sin side og behold aktiveringen i mage og rygg. Kom opp på tå og hold posituren. Dersom du ønsker ekstra effekt kan du ta en og en hel ned i bakken, i samme kontrollerte bevegelse som tidligere. Her er det bare å leke seg – enten om du vil holde øvelsen statisk eller legge på knebøy og hev for ekstra motstand.

Til slutt trenger jeg litt californisk inspirasjon på kosthold fra yogainstruktør og helsecoach Henriette, og her gir hun oss følgende råd:

Morgenkick

«- Jeg er opptatt av å få i meg nok sunt fett som både balanserer hormoner, setter i gang forbrenning og gir huden næring og fukt innenifra. En enkel måte å få i seg dette på er å ta 1 ss kokosfett i tekoppen eller kaffekoppen på morgen. Her kalles dette ‘bulletproof coffee’ og gir deg en skikkelig energiboost!»

Jeg kan skrive under på daglige øvelser, både her og der og en «bulletproof coffee» og det kan garantert sikre meg en pangstart på dagen. God trening dere,

MoveGood, ChallengeGood and FeelGood

Monica

 

Du kan også like...

Leave a Comment