Eplecidereddik – helse i hver dråpe

by Monica Øien

Eplecidereddik er ikke et nytt remedium i husholdningen, men siden helseffekten og bruksområde er såpass spennende velger jeg å skrive noen ord. Jeg var på Whole Foods tidligere i uken og på grunn varmen var jeg ikke særlig sulten. Jeg endte opp med en Kale salat fra salatbaren.

Den besto av 5 ingredienser: Kale, finhakket rødløk, tranebær, geiteost og finhakkede pinje kjerner.

Med andre ord, superenkel men fantastisk god og sunn!!! Nøkkelen til smak ligger i dressingen, og her kommer eplecidereddiken inn.

Eplecidereddik er rik på enzymer og sies å være et mirakelmiddel og her lister jeg opp noen punkter hentet fra en innslag på CNN her forleden:

  1. Diabetes – senker blodsukker på type 2 diabetes
  2. Vekttap – en testgruppe viste at de gikk ned i vekt og følte seg mindre oppblåste, hjelper å bryte ned maten i tarmene og øker forbrenningen
  3. Hvitere tenner – dynk en bomullsdott med eddik og gni på tennene
  4. hår, hud og negler – tørker ut kviser, bleker mørke solflekker, stopper kløe ved for eks myggstikk, mot flass
  5. Rengjøring – desinfiserer og fjerner bakterier, må ikke blandes med klor
  6. Konservere mat – fjerner også bakterier i grønnsaker og frukt
  7. Hoste/Sår hals – bland med litt honning og ta en skje
  8. Hjertesykdommer og kreft – sies å senke blodtrykket – har antioksidanter på linje med brokkoli og blåbær, noen hevder at kreftsvulster reduseres (forskning i Japan)

PS Viktig for meg å understreke at jeg kun bruker eplecider eddik enten som dressing eller i en spiseskje etterfulgt av et glass vann! Så rådfør deg evnt min din lege og tannlege før du eksperimenterer!

Her er fremgangsmåten på denne deilige salaten:

Skrell bort stilker og det som du synes er hardt på Kalebladene. Vask dem og masser dem med sitronsaft. Hakk pinjekjerner og rødløk. Jeg bruker geitost som allerede er smuldret, ellers hakker eller rasper du osten.  Bland alt sammen og ha i tranebær.

Dressing til å oppbevare i kjøleskapet:

2 dl god olivenolje

1 ss Dijon sennep

1 dl honning

1 dl eplecidereddik (5%)

Flere eksperter hevder at den beste måten å få i seg eplecidereddiken er å bruke den i salater. Men velger du å ta den utenom måltidene bruker du 1 stor SS før frokosten og et glass vann!!

PS denne dressingen holder i flere måneder i kjøleskapet, men den er så god at den garantert blir spist opp før. Jeg anbefaler deg å finne en som er fermentert og økologisk!!

Beste hilsen

Monica

Kilder: CNN og Whole Foods

 

Du kan også like...

3 comments

Åse 13. mai 2017 - 23:54

Eplecider eddikk og vekttap?? Fortell??

Reply
Monica Øien 11. juni 2017 - 18:53

Vel alle vidunderrråd skal man ta med en klype salt, siden det er en helhetlig tilnærming som gjelder for en sunnere kropp. Men eplecidereddik hjelper på prosessen og renser. Jeg bruker dette som endel av mine små «virkemidler» for å føle meg sunn!!

Reply
Øyvind 15. juni 2019 - 18:03

Jeg har sett at eplecidereddiken må ha moder i seg. Stemmer dette?

Reply

Leave a Comment