Dette setter fart på forbrenningen

by Monica Øien

Det er mange ting som bidrar til dårlig tarmhelse. Stress, medisiner og særlig antibiotika, for lite fiber og ikke minst lite vann og bevegelse er noen årsaker. Her kommer noen supre tarmtips som gir deg bedre helse og mer fart på sakene. Det optimale er å klare å tømme tarmene sine 1-2 ganger daglig, så ligger du under det er tipsene under kanskje noe for deg.

Sjekk disse tipsene:

  • Fiber: knuste linfrø, innta 2 ss daglig i smoothien eller salaten. I tillegg bør du spise grønnsaker og frukt, nøtter og frø, bønner og korn som alle har masse fiber, så kjør på!

  • Ta en pause fra noen matvarer du vet trigger deg, for eksempel gluten i 2 uker og se hvordan kroppen din responderer

  • Unngå dietter med for lite sunne fettsyrer, det kan forstyrre fordøyelsen din. De gode fettsyrene hjelper å få avfall ut av systemer, for eksempel fet fisk, extra virgin olivenolje og avokado.

  • En av de beste «avføringsmidler» er MCT olje, stammer fra kokosnøtt olje, du kan enten ta den i kaffen, smoothie, i salater eller i pilleform
  • Du kan ha mangel magnesium og dette er en av de vanligste årsakene til at vi ikke får tømt tarmene ordentlig. Vi spiser lite mat med magnesium (nøtter, bønner og grønnsaker) og i tillegg gjør vi mange ting som gjør at kroppen tømmes for magensium (stress, koffein, sukker, miljøgifter). Så derfor tilsett magnesium, men du trenger den som heter magnesium citrat. Du kan trenge mellom 200- og noen ganger helt opp til 1000 mg daglig og bygg sakte opp dosen din til du begynner å gå på toallettet 1-2 ganger daglig. NB, ikke ta for mye for da renner det ut.

  • Vitamin C er også er også bra for fordøyelsen. I følge Everyday hHealth anbefales opptil 2000-4000 gram om dagen .. sammen med magnesium.

  • Vi mangler ofte sunne tarmbakterier og derfor er det lurt å ta probiotika daglig

  • Beveg kroppen, bevegelse og trening hjelper også fordøyelsen. Litt hver dag.

  • B 12 spiller en viktig rolle for sunne tarmer, metabolismen for på bryte ned fett og proteiner i tarmene og optimalisering av næringsinnholdet i maten

  • Vann, det å smøre tarmene med fuktighet, ikke for mye men mellom 6-8 glass daglig hjelper. Ellers blir fordøyelsen hardere og vanskeligere.

Håper dette var nyttig, men snakk gjerne med legen din før du går i gang!

 

Beste hilsen Monica

 

Kilder. Forelesningsnotater med Evelyn Tribole og www.livestrong.com

Avokado bilde er lånt fra www.avocadocentral.com

Croissant bilder fra www.baxterbulletin.com

Probiotika bilde er lånt fra www.braxe.com

 

Du kan også like...

Leave a Comment