Foundation Training

by Monica Øien

Det har vært noen spennende uker etter at jeg oppdaget Foundation Training. Det er Jenna som har sitt eget lille selskap og flyr rundt i sin Jeep fra strand til strand på kysten her og samler folk i soloppgang og solnedgang, charger 10 dollar og gir tidenes deiligste leksjon med innlevelse og gode anatomiske forklaringer. Når trening tar deg dit at du lærer mer om din egen bevegelse og ulike sammenhenger får ihvertfall jeg en opptur og vil lære mer. Og som Pilates nerd og sulten på å finne de dype forbindelsene var dette noe som passet meg. Jeg vet det finnes tilbud i Oslo, men jeg skal uansett sertifisere meg for å ta dette tilbake til Norge.

Jenna Dickman er sertifisert Foundation Trainer bosatt i Santa Barbara. Hun assisterer på teacher trainingen, lever på Paleo diett og ber om regn hver dag slik at innsjøene kan få vann og hun kan windsurfe.

 

Vil du lese mer om Jenna har hun denne fine nettsiden med den kuleste tittel som hun forklarer med følgende -» When the Hinge is Happy, the Human is Happy» – Sjekk her:

www.happyhinge.com

Men nå først litt om denne treningen som jeg oppfordrer deg til å holde øynene åpne for. (ps intervjuet er her på engelsk, men ganske snart er bloggen min klar for å publisere både på engelsk og norsk – da blir det enklere for alle).

What is Foundation Training?

It is a corrective exercise that re-trains the body in proper posture and movement patterns to relieve pain, amplify strength and reduce injury risk.

How does it make our bodies more healthy and stronger?

We focus on Decompression of the spine and torso, Anchoring the pelvis for strong hinging and Integration of muscles as chains along their proper axis. Creating efficiency, power, stability and balance. When the body moves well it feels well.

How long time before you notice and feel results?

Many people feel better immediately, I did. The body wants to move this way so it adapts quickly.  If a person is very strong in a compensated posture it may take longer to retrain those deeply ingrained pain patterns. Although strength, relief and new lightness should start to develop from the start.

What are the physical results..?

Longer spines, powerful hips, decompressed ribcage, better neck alignment, hugely strong core and back, more room for organs (better digestion, respiration, detoxification, hormone expression), supported knees, lifted arches, new height and so much more. Balanced tension throughout body, realignment at joints and re-expansion against gravity all work together to create body optimization.

Lunge Decompression

For me this workout is comparable with pilates?

Yes, it’s complimentary, pilates is a very powerful modality as well. Adding Foundation Training principles (Anchoring and Decompression) to pilates can really level it up. Often times modern, compressed bodies struggle not to strengthen their poor patterns when engaging in activities and even daily life. FT helps the body get more out of all your activities with better muscle recruitment and constructive engagement.

Vil du lære mer om Foundation Training kan du sjekke ut nettsiden her:

www.foundationtraining.com

 

Mange gode klemmer,

Monica

 

Du kan også like...

Leave a Comment