Magefett og kosten som påvirker forbrenningen DEL 1

by Monica Øien
Det er sider vi elsker og sider vi misliker med kroppen vår. Slik er det for alle. Og selv om vi jobber for å være aksepterende vender de destruktive tankene stadig tilbake og påpeker det vi ikke liker. Hos kvinner kan det ofte være magen vi kritiserer mest. Nå skal jeg ihvertfall ta fatt på dette området og gi deg noen tips på trening som reduserer fett akkurat på midjen. Men først vil jeg dele gode tips fra Dr Fedon Lindberg.
Fedon Lindberg

Det er inspirerende å lage mat med Fedon Lindberg!

De fleste av oss misliker å være overvektige og det kan være ekstra helsefarlig med altfor mange kilo på midjen. På hvilken måte kan magefettet være farlig for oss?

Fedon: Spiser du mye sukker og raske karbohydrater, samtidig som du er lite fysisk aktiv er faren stor for at du kan få insulinresistens, noe som igjen øker risikoen for type 2 diabetes, høyt blodtrykk, kolesterolproblemer og hjertesykdom.

 

Hvor mye magefett er direkte usunt og hva anbefaler du folk å gjøre?

Fedon: Har du en BMI over 30, kan det være en god idé å gå til legen å få tatt en sukkerbelastningstest og en test som sjekker kroppens insulinproduksjon. Viser deg seg at du har insulinresistens vil nemlig helseproblemene bare øke og det samme vil livvidden.

Jeg skal senere på blogge komme med konkrete treningsråd som vil redusere magefettet, men hva vil du fra et helse perspektiv råde folk å gjøre?

Fedon: For å beholde en slank midje bør du holde deg unna sukker og redusere kraftig produkter som inneholder mye stivelse. Eksempelvis fint brød og fin bakst, poteter av ulikt slag, pasta og ris. Spis heller mer grønnsaker, belgfrukter, nøtter, magre meieriprodukter, egg, rent kjøtt, fisk og skalldyr.  Trening, nok søvn og stressmestring er også meget viktige tiltak.

Hvilken mat forbrenner dette noe farlige magefettet?

Fedon: Vær raus med sterkt krydder i maten din, spis fet fisk og mye grønnsaker, bruk olivenolje og kokosolje som matolje, kos deg med litt nøtter og drikk mye vann. Dette er blant matvarene som skal sette fart på fettforbrenningen.

Å forbrenne kalorier – er ikke det noe som vi bare kan gjøre ved å trene?

Fedon: Nei, ikke nødvendigvis. Det du spiser, skal også kunne påvirke forbrenningen. Det finnes en del matvarer som skal øke kroppens evne til å brenne kalorier.  Her er de viktigste – og slik skal de virke på fettforbrenningen:

Krydder

Chili, cayennepepper, svart pepper, hvitløk, sennep, paprikapulver og ingefær øker kroppstemperaturen og energiforbruket.  Chili er på topp og inneholder et stoff kalt capsaicin som øker stoffskiftet (kroppens energiomsetning) med opptil 25 %, men effekten er kortvarig. Studier viser at inntak av 2-3mg capsaicin, tilsvarende 1-1,5 gram chili kan bidra til redusert matinntak og større metthet og bidra til mindre vektoppgang etter avsluttet slanking.

Paprikapulver inneholder også capsaicin.

Sterk pepper, hvitløk og ingefær skal også bidra til å øke forbrenningen ved å stimulere leveren, som er kroppens mest effektive fettforbrenningsorgan.

Kanel får kroppen til å bli mer følsom for det fettlagrende homromet insulin og kroppen skiller ut mindre av hormonet. En kvart teskje kanel daglig skal være nok for å gi god effekt, ikke minst på blodsukker, kolesterol og triglyserider.

Gurkemeie gir bedre balanse i nivået av blodsukker i kroppen. Denne balansen er en av de viktigste faktorene for vektnedgang.

Avokado brenner fett

Avokado inneholder mye av en aminosyre kalt L-karnitin

Okey, hva med matvarer da?

Fedon: Det er en fordel å spise fiber fordi det binder opp en del av fettet i maten, slik at dette ikke kan tas opp, men i stedet går ut i toalettet. Grønnsaker inneholder gjerne mye fiber. Avokado og brokkoli inneholder i tillegg andre stoffer som skal påvirke fettforbrenningen:

Avokado inneholder mye fett, men også mye av en aminosyre kalt L-karnitin, som skal påvirke fettforbrenningen og styrke musklene. Men det er animalsk mat som fisk, kjøtt, fjærkre og meieriprodukter som er virkelig rik på L-karnitin.

Brokkoli skal i tillegg til mye fiber også inneholde stoffer som reduserer østrogennivået i kroppen og styrker musklene. Begge deler kan gi et mer effektivt vekttap.

Melk og ost er de viktigste kildene til blant annet kalsium. Ifølge en amerikansk studie skal 1300 milligram kalsium daglig bidra til økt vektnedgang; for eksempel inneholder 2 dl melk eller yoghurt ca 250 mg, 1 skive ost ca 150 mg. Kalsium skal minske opptaket av fett i tarmen, noe som fører til at flere kalorier går ut i toalettet og mindre ut i fettcellene.

Hva med kjøtt og fisk?

Fedon: Fet fisk inneholder essensielle fettsyrer som skal hjelpe kroppen til å forbrenne fett. Makrell, kveite, laks og ørret er fisk av den fete, men sunne typen.Villaks inneholder mye av fettsyren omega 3, som skal virke slankende ved at den bidrar til at mer fett brukes i musklene og mindre lagres i kroppen. Magert kjøtt kan hjelpe til med å forbrenne 5% mer kalorier daglig.

En studie viser at de som spiser rundt 70 gram mandler om dagen reduserer midjemålet mer enn de som ikke spiser mandler. Hvordan forklarer du at fett forbenner fett?

Fedon: Paranøtter og chiafrø sies å øke kroppens stoffskifte ved å stimulere hormonet tyroksin, som styrer kroppens stoffskifte (energiomsetning). Kokosolje inneholder fettsyrer av en spesiell type; de er mellomlange og fraktes mye raskere til leveren for forbrenning enn lange fettsyrer som er det mest vanlige. De mellomlange fettsyrene skal forbrennes mer enn dobbelt så raskt som lange fettsyrer.

Mange anbefaler treningsentusiaster å drikke både te og kaffe, hva er din refleksjon?

Fedon: Grønn og hvit te inneholder blant annet katekiner, stoffer som er kjente for å øke fettforbrenningen. For generell helsegevinst drikk to-tre kopper grønn te daglig. For å få fart på forbrenningen og gå ned i vekt skal det fem til åtte kopper til, eller 500-750mg grønn te ekstrakt.

Kaffe stimulerer hormonet adrenalin, som igjen stimulerer kroppen til å forbrenne fett. Men det skal ganske store mengder til. En undersøkelse fra USA viser at rundt fire til fem kopper kaffe om dagen må til.

Vann: En tysk studie, hvor forsøkspersonene drakk en halv liter iskaldt vann på tom mage om morgenen viste at i løpet av ti minutter økte stoffskiftet (kroppens energiomsetning) hos dem med 30 prosent.

Til slutt, på hvilken måte spiller hormonene en rolle i forhold forbrenningen?

Fedon: To hormoner er spesielt viktige og påvirkes av type mat vi spiser: Insulin og glukagon. Insulin øker kroppens fettlagringsevne og glukagon reduserer den, for å si det veldig enkelt. Ved hjelp av maten du spiser, kan du påvirke disse hormonene.  Spiser du mye mat som får kroppen til å produsere for mye insulin, får du økt fettlagring. Holder du deg til mat som stimulerer produksjonen av glukagon, får du mindre fettlagring – mer av fettet forbrennes.

 

Mat som gir økt insulinproduksjon, er den som inneholder mye sukker eller stivelse (som blir til sukker i kroppen). Dette er søtsaker, brus og andre sukkerholdige varer, pluss stivelsesrik mat som hvitt brød, poteter, ris og pasta. Ferdigmat inneholder ofte ganske mye sukker.

Mat som stimulerer produksjonen av ”fettforbrenneren” glukagon, er proteinrik mat slik som kjøtt, fisk (også fet fisk) og skalldyr, egg, nøtter, belgfrukter og en del melkeprodukter.

Glukagon virker også dempende på appetitten. For eksempel virker kjøtt og cottage cheese mettende, fordi denne maten inneholder proteiner som øker innholdet av glukagon i kroppen. En riktig balanse mellom de to hormonene insulin og glukagon er alfa og omega når det gjelder fettforbrenning.

Vil du les mer på Fedons inspirerende blogg kan du klikke her:

http://fedon.blogg.no

 

DEL 2 av denne saken om magefettet vil omhandle trening og hvordan du skal jobbe for å optimalisere effekten!

 

EatGood, LiveGood & FeelGood

 

Monica

 

 

 

 

 

Du kan også like...

2 comments

Leave a Comment